Vélemény a polgármester Fb-oldalán olvasható zöldhulladékos poszthoz.

A polgármester Bicskén közlekedik nap mint nap. Ehhez képest most észrevételezi, hogy hetek óta kinn állnak a zöldhulladékos  zsákok, helyenként nagy halmokban. Miközben a helyi rendelet https://or.njt.hu/onkormanyzati-rendelet/33687 (helyi jogszabály) 3. § (10) bekezdése rögzíti, hogy mikor lehet kitenni a közterületre a hulladékot. Csak most tűnik fel a városkép? Otthonából és otthona felé hónapok óta naponta kétszer elmehet egy kisebb közterületi roncstelep mellet is, a város forglamas pontján.  

Visszatérve a zöldhulladékhoz: miért is kellene hálásnak lennünk azért, hogy a zöldhulladék „mennyiségi korlátjának” felemelését elintézte? Hol van rögzítve az 5 zsák mennyiség? Hol volt itt mennyiségi korlátozás? 
Ezt írja: "A szerződés szerint mindenki 5 zsákot és 5 köteget rakhat ki. Egyeztettem (...) ügyvezetővel, hogy emeljék duplájára a mennyiséget, mert ilyenkor több zöldhulladék keletkezik."

A helyi rendeletben ilyen megkötés nincs vagyis a polgármester által hivatkozott  5 zsákos korlátozás nem létezik. A 6. § (5) bekezdés szerint a közszolgáltató díjmentesen elszállítja. Tudjuk, hogy nem díjmentesen, hiszen mindenki fizeti a hulladékdíjat, annak ez része. Valójában senki semmilyen szívességet nem tett és nem intézett különösebbet. Jó tapasztalat az is, hogy annyit szállítanak el, amennyit kiteszünk. A mennyiségi korlátozás a zsákok esetén öngól lett volna, hiszen azért, abból a célból  viszik el, hogy ne legyen elégetve. Ha valakinek több keletkezik mint 5 vagy 10, mit kezd vele? Nagy eséllyel elégeti. Itt a kerti komposztálás még nem nyert igazán teret. A szolgáltató vagy az önkormányzat sem adott még komposztáláshoz eszközöket, ahogy ez néhány magyar városban működik a módszer széleskörű elterjesztése érdekében. Pedig mezőváros vagyunk, rétoraink gyakran emlegetik ezt. A komposztálási kapacitás és kedv  növelésével az elszállítani való mennyiséget is csökkenthetik. Helyi komposzttelep létrehozásának se híre, se hamva, pedig éveken át kérte a Bicskei Szó a zöldhulladék elszálítása mellett ezt is. Az elszállítás bejött, mert mindenki látta és érezte,   amikor a város hetente kétszer úszott a füstben. Ennek ma sincs vége, de mintha mérséklődőtt volna.      
A közszolgáltatási szerződés (https://www.zoldbicske.hu/wp-content/uploads/2019/11/k%C3%B6zszolg-szerz-Bicske-2018.pdf) 6.4 pontja szerint sincs korlát, csupán két megkötés, miszerint  1. logós zöldhulladékos zsák kell  2. az ágakat kötegelni kell, a köteg hosszát meghatározták.

A zöldhulladékos zsákok kapcsán a mennyiségi korlátozás léte vagy nem léte azért is elgondolkodtató, mert polgármesterként nyilván jól ismeri a jogszabályokat, a szerződéseket... De még akkor is jól ismeri azokat, ha nem ő kötötte, nem ő alkotta, hanem egyik elődje és nem az aktuális jegyző dolgozott vele.

Vessük össze ezt azzal is, hogy a közszolgáltatási szerződés 6.4.1 pontja a közterületen keletkező zöldhulladékot (pl. utcai fák levele) is ebben a rendeletben kezeli, vagyis lakossági kötelezettséggé tette összegyűjtését a porták előtt, ami rendben is van. De alapvetően több zöldhulladék kipakolását is eredményezheti. Valószínűleg senki semmilyen szívességet nem tett és nem intézett semmi extrát.  Ennek ellenkőjét közölni érdek, kommunikációs mutatvány, politikai marketing,. 
Egyetlen helyen találjuk a bűvös 5-ös számot, mégpedig az éves tájékoztatóban (https://www.zoldbicske.hu/wp-content/uploads/2021/01/Bicske-h%C3%A1tlap.pdf) olvasható.  Az 5-ös korlátozás, (többen elolvasták, többször) -  vélhetőleg egyedül a gally-kötegek számát jelöli.

A polgármester valószínűleg érzékelte a késlekedést és időszerűnek látta a megszólalást a Facebook-on e témában is.  "Up to date", naprakész kívánt lenni. De ennél sokkal találóbb lett volna, ha további türelmet kér és leírja azt, ami a színtiszta valóság, amit fentebb olvashatnak a Bicskei Szó olvasói rendeleti hivatkozásokkal együtt, ami valószínűsíthető a mellékelt dokumentumok alapján. Vagyis hogy nincs és soha nem is volt korlátozva, maximalizálva a zsákolt zöldhulladék mennyisége. Ezt jó ha tudjuk. Ne fogjuk vissza magunkat. Zsákot kaptunk eleget. Jövőre is fogunk kapni. Beosztjuk.  És ha az első az egyenlők között leírja például azt, hogy a rengeteg munka miatt késlekedik a szolgáltató, mindenki szó nélkül megérti. Mivel majdnem mindenkinek volt már nagyon sok munkája hosszabb-rövidebb ideig, ami úgy a nyakába szakadt, hogy ki sem látszott belőle.      

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása