Magyarország jobban teljesít!, Magyarország előre megy, nem hátra, Szépül a város, Pannon puma. Dübörög a gazdaság stb. feliratú lózungtáblákát kellene a területre helyezni. A háttérben a mélyszegénység, a lakhatási szegénység áll. Bicske vezetése még nem hozott létre elegendő, szociális alapon hozzáférhetővé tehető szükséglakást, bérlakást. Az igény megmaradt. A hivatalos helyi kiadványokban ez nem téma. Még csak annyi sincs, hogy igen, tudjuk, hogy ez van és ez a megoldás, amin napkeltétől napnyugtáig minden nap dolgozunk.

A szegénység következtében jött létre a Kanizsai út és az 1-es főútvonal közötti mintegy 7 hektáros terület egy részén a télen-nyáron főleg lakókocsikban élő bicskeiek utcája. Tudni lehet olyan telekről, ahol a gazda állatokat tart, dolgozik, szállít azokkal, pl. fémet gyűjt annak érdekében, hogy kenyér jusson az asztalra. Bárki bármivel segíteni tudja őket, csak írjon, segíteni fogunk a kapcsolatteremtésben.

Íme az olvasó levél: 

 
"Szia! Boldog Újévet szeretnék először is kívánni! Szeretnék érdeklődni, hogy te tudsz-e valamit az egyre terjedő, egyre inkább szemet szúró "bádogvárossal" kapcsolatban. Ahogy Bicskéről jövünk kifelé a 100-as főút irányába a Kanizsai úton, a patak hídja után balra lekanyarodunk az újonnan aszfaltozott átkötő útra, eszméletlen sok lakókocsi, sufni, bodega, különböző tákolmányok keletkeztek az elmúlt időben.  Régebben indult, de egyre nagyobb lesz. Amikor arra járok, mindig elszörnyülködöm, hogy milyen áldatlan állapotok vannak ott. Lehet erről tudni valamit?! Az ember ezt látja meg először, ha beér Bicskére."

A településeknek van helyi építési szabályzata, ez nem szabadon választott, ennek lennie kell. Néhány éve úgy emlékszem már településképi rendelete is van (utóbbit éppen mostanában módosították, hogy megint polgármesteri hatáskörre szűkíthessék az operatív intézkedés lehetőségét e nagy-nagy képviseleti demokráciában. Senki meg nem kérdezte, hogy vajon akkor július és december között mégis ki látta el a feladatot.
Ha ezek nem csak kipipálandó tételek lennének a vezetés részéről, akkor ezt a problémát is lehetne valamelyest kezelni.
De azokat a vezetőket, akik messziről jöttek, lehet, hogy nem is érdekli mindez, amíg a főnökeiket sem annyira.  Mert nap mint nap látják, megszokják, észre sem veszik, a helyi erők pedig szintén megszokják, aztán már fel sem tűnik, és nem is igazán tudják, mit kellene tenniük vezetőként. Nincs napirenden.  Lásd Tatai úti roncstemető, vagy a benti ovival szemben parkoló roncs, vagy a Spar parkolóban most már talán években mérhetően parkírozó Golf esetét.
Ezek az emberek az életben valószínűeg sosem fognak tudni lakást, házat venni. Legfeljebb présházat. Bár az is egyre drágább a forint romlása,  az infláció, a jövedelem-nélküliség vagy éppen a keresetek szintje valamint az ingatlanok nagyarányú árememelkedése miatt ennek is egyre kisebb az esélye. Hitelük nem lenne. Önerejük, megtakarításuk  nincs. A legtöbb itt élőnek, van akinek önellátóbb a tevékenysége és életformája, emiatt nem a társasházak jelentenének  megoldást. További érdekesség, hogy "kis Péróként" is emlegetik a helyet a városban egyes hatósági szinteken is, informálisan. Lehet, hogy ez azért hordozza magában a választ, mert a "nagy Péróban" kellene megoldani az ennél emberhez méltóbb elhelyezésüket.

A történelmi időkben zsámbéki útnak nevezett szakasz melletti ártéri lakóparkban jártak már az illetékes helyi vezetők. A helyzetet ismerik. Ahogyan nyilván civil vagy egyházi, karitatív szervezetek vagy éppen tanítók-tanárok, önkormányzati dolgozók, közigazgatási szervek   részéről is ismert lehet az itt élők helyzete. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása