A forrást régi barátom ajánlotta figyelmembe, akit Tatáról ismerek és Biatorbágyon él. Hogy melyik szandzsákban? Hát azt nem tudom. De Bia és Torbágy bizonyára szintén a budai náhijéhez tartoztak. 

Ismerős volt nekem a törökkori adójegyzék  a Bicske történetéből, amiben még a családfők neveit is megtaláljuk a 255. oldalon.  (A bicskei férfiak egynegyede a Gergely nevet viselte akkor.) 

"Vas Pál, Lábadi Gergely, Lábadi Antal, Kun Gergely, Nagy Miklós, Borda Mihály, Bálint Gergely, Borgó Péter, Somogyi András, Tóth András, Lábadi Imre, Marton Bálint, Varsányi János, Somogyi Máté, Kósa Tamás, Hangadó Gergely, Lőke Tamás, 16 ház."      

 

"80. BICSKE falu, a budai náhijéhez tartozik

A körülötte levő településeket már a korábbi évtizedekben nyilvántartásba vették, de ezt a falut csak 1580-ban írták először össze. Ekkor 17 családfő élt itt, s közülük 16 dzsizje-adó és kapuadó fizetésére lett kötelezve.
A névjegyzékben nőtlen fiú vagy testvér nem szerepel.
1590-ben Szentlászló és Németegyház pusztákkal együtt írták össze.
35 családfő, 10 nőtlen fiú és 1 nőtlen pap nevét jegyezték fel a defterbe, összesen 38 főt (tehát közöttük 3 nőtlent is) dzsizje-adó és kapuadó fizetésére köteleztek. A két összeírás névsorának egybevetéséből megállapítható, hogy tíz év alatt 8 családfő elköltözött, illetőleg 9 ott maradt, 2 családtag megnősült és 24 beköltözött, így a családfők száma megkétszereződött.

 

Az idézett adatok Káldy–Nagy Gyula: A budai szandzsák 1546–1590. évi összeírásai. Demográfiai és gazdaságtörténeti adatok cmű művéből valók."        

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása