Németh Ádám többszörös downhill magyar bajnokkal, (akiről Bicskén elsőként írtam) -  szombaton délután  találkoztam először. Mivel nem volt rajta sisak, meg sem ismertem. Fotóin csak sisakban látni.

csoportkep.jpg

Ügyesebbek, mint mi voltunk - mondja a többszörös magyar bajnok, aki bicskei: Molnár Ferenc, Váradi Márk, Gócza Tamás, Soltész Olivér, Tóth Levente, Németh Ádám, Molnár Bence, Majer Marci, Czirkelbach Vince, Majer Vilmos és Molnár Ádám. 

297650097_577829250508510_8663393182075247073_n.jpg

Ez nem a teljes csapat. Legalább kétszer ennyien lennének az összképen az idejárók közül, de mindenki másképpen elfoglalt.  

mutat.jpg

Egy olyan pályán találkoztunk, amit a 25 éves kerékpáros 7 évvel idősebb András bátyja és barátai kezdtek el  építeni egy olajfűzfák által meghatározott csöndes, eldugottabb területen. Itt kezdett a többszörös magyar bajnok, kedves olvasóink. Khm. Soltész Olivér is kiváló eredményekkel versenyzett.  

(Ezt a pályát a mi gyerekkorunkban kerékpáros ugratós pályának neveztük volna. A dirt részét. De ez más műfaj, mégpedig a pumptrack és a dirt jump egymás mellett. Két külön kategória. Erre még visszatérünk - A szerk.)

vince_dirt.jpg

 

Ha nagyon száraz és poros a pálya mint most, nem biztonságos, mert a porban könnyen megcsúszik a kerék. Ha kifejezetten sáros, akkor a nedvesség miatt kockázatos. Vagyis ezt is az útviszonyoknak megfelelően kell használni. Ésszel.  Most csak úgy porol a homok,  ahogy csapatják benne vagy tizenketten. Nekem nagyon tetszik, hogy semmi motorzaj, semmi benzingőz. Ügyesség és testi erő kérdése minden. Rövid kiáltások. Nevetések. "Ferike, nincs valami  csípőfogód?", "Van valakinél WD-40?" A területen sok a tüske. Megesik a defekt emiatt elég gyakran.   

298025399_10216822544915102_3307748646212912243_n.jpg

Ádám azt mondja, hogy a mai gyerekek sokkal ügyesebbek mint ők voltak. Vagyis megérdemelnének egy aszfaltos pumptrack pályát és ebben az esetben sokkal több gyakorlással, edzéssel sokkal több versenyeredményt hozhatnának mint ők. Mondja ezt egy többszörös magyar bajnok. Mármint hogy a maiak jobbak. Amikor Tatára, az ott megépült pumptrack pályára utaznak, gyakran ötven fiatal kinn van.  De oda csak autóval, vagy vonattal lehet menni, ami visszavetheti az érdeklődést, a létszámot. Ez a pumptrack pálya (lásd a tatai fotókon) is erősíthetné Bicskének azt az arculatát, ami elszánt a sport, a közösség, a család, a hasznos, tartalmas időtöltés feltételeinek megteremtése tekintetében. Ádám még egy érve:  "Az aszfaltos pálya azért lenne még előnyös, hogy az akár rollerrel, gördeszkával, görkorcsolyával is használható."

repul.jpg

 

Pályázati úton elérhető lenne az Aktív Magyarországért révén. Nem számítana hatalmas beruházásnak, a 2006 tájban épülni kezdett régi bicskei álom (uszoda) hordererjével össze sem hasonlítható.  Nem igényel túlságosan nagy területet sem és garantált, hogy még több fiatalt vonzana mint offline időtöltés.

mark.jpg

Fenntartási költsége lenne, de nyilván alacsonyabb mint egyéb sporthelyeké. Kétszer ennyi fiatal  szokta látogatni ezt a helyet, amikor éppen az ideje engedi.     Pályázati úton hozható lenne az egész. Amúgy éppen az említett uszodánál volt hasonló pályájuk. Mármint talajból összetolt, összegyúrt. 

vince_1.jpg       

Szoktak a fiatalokra sok mindent mondani. Sosem hittem el ezeket a feddő általánosításokat, mert nagyjából minden eddigi fiatal generáció megkapta. Az enyém is.  Sőt. Úgy is láthatom a magam területén, amit Németh Ádám az övén: ügyesebbek, jobbak.  Az rendben van, hogy van amin még csiszolni kell, de az főleg idő kérdése, aminek teltét kár siettetni, mert rövid az élet.   Itt most pl.  az a nagy bicskei tézis dőlt meg, miszerint a mai bicskei fiatalok otthon ülnek a számítógép előtt és/vagy telefonnal a kézben.   

levi_dirt.jpg

Jómagam egy délutánra érkeztem a pályára, ahol legalább tizenkét bringás volt Bicske minden negyedéből. Van, aki sisakban, láncolajjal, védőszemüveggel felszerelve.

ffff.jpg

 

Levente sípcsontját a pedál sértette fel találkozásunk előtt, el is ment vele az  Orvosi Ügyeletre. Feri és Levi vezetett ki a területre, mindhárman bringán mentünk. Levin lábszárvédő, jobbján a védő alatt a gondos kötözés. 

levi.jpg

- Na és fáj? 

- Feszül. Mit ne mondjak.

- Akkor gyógyul. 

- Maradjunk ennyiben. 

ss2_1.jpg          

Esést kint nem láttam.   De azért volt egy-két cinkes landolás a dirty-n, de semmi több. 

- Zacsi megvan? - kérdezi sporttárs a sporttársat. 

- Az meg, azért alacsony a nyereg, hogy a közelébe se legyen.

- Minden gyárilag a helyén? 

- Igen. Köszi. 

Ez egy ilyen szakosztály.   

ff2.jpg

Csináltak ők olyan vonatozást is, amikor egymás után, rendes követési távval csapatták körbe az egész pump-pályát. Ádám meghatározása alapján itt az a lényeg, amikor úgy kell végigmenni a pályán, hogy nem is szabadna tekerni, hanem ahogy mozgunk a biciklin az visz előre.

rep2.jpg

Á, értem már. Ki fogom próbálni, amikor senki sem lát. Tatán pedig meg kellene néznem azt aszfaltosat a Fáklyában jó korán, amikor alig vannak.  Itt kinn van a szerintem ugratós,  na az a dirt jump, a csoportképen is azon állnak a srácok. 

ssrep.jpg

Egy helyre egy műanyag hulladéknak, PET palackok gyűjtésére való szabványos zsákot is felkötöttek. De ezt külső támogató tette. 

Kiváncsi voltam a pumptrack, a pumpapálya szó erdetére, mert tippem sem volt.  Megtaláltam könnyedén és mindjárt itt van egy okkal több, hogy ilyen épüljön Bicskének:
A pumpapálya (angolul “pumptrack”) egy modern közösségi és játszótér. Ha a használója megfelelően “pumpál” akkor tekerés nélkül képes körbe-körbe haladni rajta. A pumptrack hullámok és kanyarok egymásutánja. Egyre növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy egyaránt nyújt élményt amatőröknek és profiknak, használata nagyban hozzájárul a biztonságos közlekedéshez. 

A pumpapálya használható bármilyen kerékpárral, rollerrel, gördeszkával, görkorcsolyával.
A pumpapálya egy modern közösségi tér.
A pumpapályán egészen kis kortól, akár futóbiciklivel is lehet menni.
A pumpapálya rendszeres használatával a közlekedésben is magabiztosabb lesz a bringázás.
A pumpapálya alkalmas sportbemutatók, oktatás és versenyek lebonyolítására.
A pumpapálya kiváló alternatíva azon gyerekeknek akiknek már “unalmas” a játszótér.
A pumpapálya biztonságos.

ugrat_1.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása