A nagy véleményvezér, akinek a nevét most hallottam először, amikor meghívattatott Bicskére 56-os beszédet mondani. 

Amikor egy 444-es riporter falhoz állította azzal a kérdéssel a Kossuth téren, hogy ő itt egy köztiszteletben álló polgár-e, próbálta megmagyarázni.

Aztán kérdezte őt az újságíró arról, hogy vajon az orosz történelemtankönyvekről mit gondol, azokról miért nem szólt beszédében,  hiszen fasiszta vandáloknak nevezik az 56-os magyar forradalmárokat és ezt követően Orbán V.  V.Putyin kezét szorítja. 

Erre a nagy Véleményvezér azzal Védekezett, hogy ez nem biztos ám, hogy így van, hiszen nem látta a könyvet, lehet, hogy csak a 444 és a hozzá hasonlók írták le a csúnyaságot, miközben nem is igaz. Idejön a tájékozott nagy ember valószínűleg gázsiért beszédet mondani egy szovjet hadsereg által vérbefojtott forradalomról beszélni és annyira nem követi az aktuális híreket, hogy hazafiságból a weben vagy bárhol kiböngésszen magának ebből a könyvből és fordításra kérjen  egy oroszul beszélő ismerőst. Ebben az esetben nem vonná kétségbe pl. történészék szavát, mert ők is írtak erről a problémáról. Olvasgatni kéne Bohárnak 1956-ról, ha már egyszer beszédet tart róla. 

Megkérdezik a polgármestert is. Szerinte lehet, hogy beszéltek erről is az államfők, nem voltunk ott. Na de egy olyan utcai harcos - kérdem én -, mint amilyen Orbán Viktor miniszterelnök - erről csupán a háttérbeszélget? No, de polgármester asszony! Legyünk bátorak feltételezni, hogy egy magyar miniszterelnök vagy kiáll az 56-osok becsületéért vagy nem. Itt félmegoldás nagyon nincs. Ha pedig kiáll, azt ne paraván mögött tegye, miután ez a gyalázat sem maradt függöny mögött, hanem több millió példányban kijött és ezzel tömik az ottani iskolások fejét.  

Érdermes lett volna Bicskére nemzeti ünnepünkhöz méltó személyiséget felkérni. Ismerek és tisztelek olyan bicskei születésű, jó szívű, magas képzettségű, nagy műveltségű embert aki itt idős kora ellenére (vagy éppen azért) olyan bicskei megemlékezést mondott volna, amit imádott volna a bicskei közönség. Nem kért volna sztárgázsit és útiköltséget, nem a nagy antikommunista dédi mesélte volna el neki, hogy mi volt itt 56-ban, hanem saját maga volt az események egyik szereplője és nem valahol máshol az országban, hanem pontosan itt Bicskén.

Egy október 23. után szakmai alapon létrejött szervezet elnöke volt. Lehet, hogy a beszédet nem a pulpitusnál állva mondta volna el, hanem egy asztalnál, karosszékben ülve emelt pódiumon, de százszor többet nyújtott volna, mint e fényes tekintetű "véleményvezér". Pl. mert 520x jobb előadó a mi tanár urunk. De ha az idős bicskei igazgató úr nem tudta volna vállalni, lett volna még ötletem. Ismerem, olvastam nyertes munkáját annak a ma már jogász hajdani gimnazistának, aki tanulmányi versenyt nyert a bicskei 56 feldolgozásával. Fel is használtam (forrásjelöléssel) egy országos portálon megjelent cikkemben.  Szerintem nem ő az egyedüli, akik ezt tanulmányozták a bicskei fiatalok közül, vagy akár ebből szakdolgoztak.

Persze, ez az okfejtésem úgy hangzik, mintha nem tudnám: a Párt a helyi vezetőknek elküldi, mi a felhozatal, kiből lehet választani egy kis ünnepi agitprop kedvéért. Ezért tartunk itt a minőségben, megosztottságban. No, de volt már rosszabb 5 éve, ezt azért ne feledjük. 

A polgármesternek arra kellene törekednie, hogy a városban is közismert, sokak által tisztelt személyek álljanak elénk  az ünnepen, akik nem osztanak meg senkit, akik tudják kik vagyunk, akik ismernek itt minden sarkot, minden lábunkhoz térdeplő bokrot és még részt is vettek az eseményekben és nyitott szemmel jártak. Ahogy egész életükben. Könyörgök. Nem mutatványosokat kellene idecsődíteni.  

    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása