A két idei Fejér megyei városjelölt közül a Csákvárnál kisebb és a szerényebb múltú, Dunaújvárossal határos Rácalmás (4425 lakos, 4,1 négyzetkilométer) vehette át a városi rangot. Csákvár 138 évvel ezelőtt város volt, a Római Birodalom idejében, Floriana nevű pannóniai erődítmény körül létrejött település állott térségében. Infrastrukturális mutatói sem rosszabbak a mai magyar  kisvárosok átlagánál.

A lélekszámnak a várossá avatás menetében nincs jelentősége, mert az 1980-as évek elején a magyar kormány eltörölte a 8 ezer fős városi létszámlimitet.

Fejér megye városai 2009-ben: Mór, Bodajk, Martonvásár, Velence, Ercsi, Gárdony, Székesfehérvár, Pusztaszabolcs, Adony, Rácalmás, Dunaújváros, Polgárdi, Enying, Sárbogárd és Bicske.

(Mellesleg míg Csákvárnak Fidesz közeli  független polgármestere van és ellenzéki országgyűlési képviselője, addig Rácalmásé a kormánynak megfelelőbb szocialista vezetésű és országgyűlési képviselője kormánypárti. Kell ennél több? Az pedig senkit ne zavarjon, hogy míg Csákvárnak van kis mentőállomása, rendőrörse, 280 ágyas kórháza, addig Rácalmás városnak egyik sincs.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása