Nem mellesleg tán ők az első bicskei házpár, akik megmászták a Montblanc (4811 m) jeges csúcsát, "minek nem árt se nap, se szél"...



A NAPKELET HŐSEI ÉS NAPNYUGAT KATONÁI című kiállítást Jánoska Antal játékkártya gyűjtő és kutató nyitja meg, aki nagy név a szakmában és a csákvári Royal Brass Band tagjai játszanak Kunstár Béla rézfúvós vezetésével.

A bicske.info munkatársa láthatta azt a kártya-albumot a házaspár bicskei otthonában, amelyben a világháborúkban kiadott paklik sorakoztak. Mind a háborús propaganda eszközei voltak persze, keleten és nyugaton, mert a hatalom célja az, hogy a polgár játék közben se feledje: semmi ok a nyugalomra. Ismeretterjesztő paklik is vannak köztük, amelyeken minden harci repülőgépet gyártó nemzet, mindenféle gépének pontos sziluettje volt több nézetből. Mindez azért, hogy a polgár vagy katona, akár gyermek, akár ükapa, mindenki, akinek szeme van a látásra, ha gépet lát az égben, meg tudja állapítani, mit látott és honnan jött. "Akkor még a játék is komoly volt" - magyarázná nagyfater.

Facsar Mihály a korabeli könyveket, fényképeket és dokumentumokat is jól ismeri és gyűjti. Kitüntetés gyűjteményében olyan keresztet is kezünkbe vehettünk - természetesen kesztyűben -, amely a 19. század elején adományoztak a katonáknak és a Napóleontól zsákmányolt ágyúkból öntötték az 1813. októberi lipcsei csata vagyis a népek csatája után, mely a napóleoni háborúk döntő ütközete volt, Napóleon döntő veresége.


Mindezek beszerzését Facsar Mihály számára külföldi gyűjtőtársaival kiépült kapcsolatai és csomagjait minden körülmények között átvevő szomszédainak, Rózsika néninek és Borika néninek köszönheti.

A kiállításnak egyébként saját szponzora van. A Piatnik. Aki kártyáról beszél Ausztriában vagy a nemzetközi piacon az a Piatnikra gondol, hiszen az 1824-ben alapított Wiener Spielkartenfabrik Ferd. Piatnik & Söhne játékkártyagyár neve mára szinte összeforrt a kártyával, a kártyagyártással és Bécs "névjegykártyája" lett. Ez a város kávéházi hagyományaival a kártya és társasjátékok otthona lett. Jelmondatuk: "Aki nem játszik, túl komolyan veszi magát".

"Észrevétlenül váltam gyűjtővé" - mondja Veszeczky Andrea. Gyűjteményét gazdagítják keleti bábok Indiából, Indonéziából, Kambodzsából. Az indonéz bábok három típusa: kulit vagyis aranybáb, golek vagyis plasztik báb és a klitik. "Amikor az ember megveszi élete első, második bábját, az olyan természetes. Aztán rájön, hogy már nem tud elmenni egy báb mellett úgy, hogy a szíve ne verjen hevesebben. Érzi, hogy egy hét múlva is az a szépség jár a fejében. És vagy meg kell szerezni, vagy el kell készíteni lehetőleg még szebben, még jobban."

Andi egészen bele tud feledkezni a bábkészítésbe...

(ia) - Fotó: Izing Máté

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása