Személyesen adták át az RMDSZ képviselői Sorin Apostu kolozsvári polgármesternek a város multikulturális jellegének felvállalásáról szóló javaslatcsomagot. Apostu a legutóbbi tanácsülésen hivatkozott arra, hogy mostanig nem kapott javaslatokat a magyar közösségtől erre vonatkozóan.

A polgármester mosolyogva, jó kedélyűen vette át a javaslatokat, megköszönte a dokumentumot, és ígéretet tett rá, hogy a következő tanácsülésen ismertetni fogják annak tartalmát - mondta el a Transindexnek Czika Tihamér, aki az RMDSZ városi tanácsosai mellett kezdeményezőként szintén aláírta a dokumentumot.

A péntek reggel véglegesített lista, amellyel megalkotói szerint a városvezetés a politikai nyilatkozatokon túlmutatva valóban felvállalná Kolozsvár multikulturális múltját és jelenét, a következő pontokat tartalmazza:

1. Háromnyelvű (román, magyar, német) helységnévtáblák a város bejáratainál, a városi tanács 2002. március 7-ei, 99. számú határozata értelmében; az orosz vagy a kínai nyelv mellett magyarul is üdvözöljék a városba érkezőket "Üdvözöljük Kolozsváron!" felirattal.

2. A műemlékek magyarázó táblácskái magyar szöveget is tartalmazzanak, utalva arra, hogy a város épített és kulturális örökségéhez nagyban hozzájárult a magyar közösség; arról, hogy ez lehetséges, a Művelődési Minisztérium is tájékoztatta a polgármestert.

3. Olyan magyar nyelvű tájékoztató anyagok, turisztikai szórólapok és hivatalos térképek kiadása, amelyek bemutatják a város magyarságának épített és kulturális örökségét is. Tegyenek említést erről az örökségről a román és más nyelvű tájékoztató kiadványokban is.

4. A polgármesteri hivatal rendezvényei legyenek magyar nyelven is meghirdetve. A fordításokban szívesen segítenek a dokumentum benyújtói.

5. A polgármesteri hivatal honlapjának legyen magyar verziója; ez nem csak a város magyar lakóinak, hanem az évente a városba látogató több tízezer magyar turistának is szólna. A hivatal hírlapja tartalmazzon közérdekű információkat magyarul is.

6. Az új utcanevek adásakor (és a régiek átnevezésekor) vegyék figyelembe a lakosság etnikai összetételét, az utcák egyötödét nevezzék el ismert magyarokról; vonják vissza a Dsida Jenő utcát átkeresztelő határozatot.

7. Hívjanak meg magyar zenekarokat és énekeseket is a hivatal által szervezett/társszervezett rendezvényekre. Kolozsváron él az ország legnagyobb magyar közösséges (60 000), ők is szeretnék kortárs zenéjüket hallani az eseményeken; ezt lehetne a szilveszteri koncertsorozattal kezdeni, ahol az első vagy második fellépő lehetne magyar.

8. Az ünnepek idején sugározzanak magyar karácsonyi dalokat is a köztereken.

9. A tömegközlekedési eszközökön karácsonykor és húsvétkor kívánjanak kellemes ünnepeket magyarul is.

10. Cseréljék le az etnikai gyűlöletre uszító táblácskákat, tegyenek olyan eseményekre emlékeztető táblákat, amelyekben a két közösség együtt dolgozott a közös jóért. Arra emlékezzünk, ami összeköt, ne arra, ami elválaszt.

11. Egyeztessenek a magyar közösség képviselőivel a Főtéren szervezett események, rendezvények műsoráról (az első ilyen egyeztetésre a tér decemberi kulturális programját illetően kellene sor kerüljön).

A javaslatlistát László Attila, Csoma Botond, Irsay Miklós, Molnos Lajos, Somogyi Gyula és Czika Tihamér írta alá.

Forrás: Kitekintő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása