Csupa kellemes döntést hozott a múlt héten a fővárosi közgyűlés. Nem változtatják meg jövőre a BKV-tarifákat, az ivóvíz alig drágul, a szemétdíj 4,36 százalékos, a szippantási tarifa 5,6 százalékos és a csatornadíj 17 százalékos növeléséről szóló előterjesztést pedig napirendre sem vették. A villamosjegyek árának változatlansága miatt az ahhoz kötődő parkolási díjak sem változnak. A döntés árnyoldala, hogy a számlát a jövő őszi önkormányzati választások után mégiscsak ki kell egyenlíteniük a most látszólag megkímélt fogyasztóknak. Ha például a vízdíj nem felel meg a francia–német befektetőkkel kötött 1997. évi vízmű-privatizációs szerződésben foglalt árképletnek, az elmaradt emelést a Fővárosi Vízművek Zrt. a következő évben érvényesítheti. Erre meg is van minden sansza, hiszen az árképzés nem önköltségalapú. A tulajdonosok akkor juthatnak hozzá – a múlt évben 2,48 milliárd forintban maximált – menedzsmentdíjukhoz, ha a Vízművek a képlettel megszabott árnál olcsóbban termel.

A főváros meghódítására készülő jobboldal tehát kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha jövőre nemcsak az akkor esedékes, hanem az idén elhalasztott áremelésekről is egyezkednie kell majd.

A cikk teljes egészében a legfrissebb HVG-ben olvasható...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása