A Székesfehérvári Rendőrkapitányságon ma tartottak sajtótájékoztatót egy a közelmúltban történt lakásbetörés-sorozat sikeres felderítése kapcsán.

Dr. Csizek Tibor r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, székesfehérvári rendőrkapitány azzal kezdte a tájékoztatót, hogy elmondta, az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét negatívan befolyásoló bűncselekmények felderítésére kiemelt figyelmet fordítanak. Hozzátette, hogy a lakásbetörések is ebbe e körbe tartoznak, tekintettel arra, hogy ez év őszétől különösen megnőtt ezek száma. Hangsúlyozta azt is, hogy különösen így karácsony előtt van nagy jelentősége annak, hogy sikerült elfogniuk ezt a két személyt, mert így talán némi megnyugvást ad ez a fehérvári lakosoknak, főleg azoknak, akiknek még a napokban sikerül visszaadni a tőlük eltulajdonított értékeiket.

Ezt követően Kovács Zsolt r. alezredes, bűnügyi osztályvezető számolt be a felderített bűncselekmény-sorozat részleteiről. Mint elmondta, különös figyelmet fordítottak a lakásbetörések felderítésére, aminek eredményeként egy fiatalokból álló társaság került a látókörükbe. Ezt követően került elfogásra december 14-én az a 21 és 23 éves fiatalember, akiket tetten értek, miután betörtek egy Sziget utcai és egy József utcai lakásba. Az akkor náluk lévő tárgyak, valamint a fehérvári tartózkodási helyükön tartott házkutatások alkalmával a nyomozók több millió forint értékben foglaltak le tárgyakat.

A lefoglalt értékek között nagyon sokféle dolog volt. Kezdve a buszjegyektől, a talpbetéteken és a mosószeren, pezsgőn, valamint dvd lemezeken át egészen az LCD televíziókig, valamint számítógépekig, laptopokig. Ezek kiállításra kerültek a sajtótájékoztatón, így az újságírók végignézhették a páros által eltulajdonított zsákmány teljes repertoárját, valamint azokat az eszközöket is, amiket az elkövetéseknél használtak.

A két elkövetővel kapcsolatban a sajtótájékoztatón résztvevő Bátyi Péter r. százados, bűnüldözési alosztályvezető, valamint helyettese Jójárt Gábor r. főhadnagy számolt be. Elmondták, hogy a két elkövető mindegyike jól ismert a hatóság előtt. Az idősebbik személy büntetett előéletű, és jelenleg is folyamatban van vele szemben büntetőeljárás a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon szintén lakásbetörés-sorozat miatt. A két elkövető mindegyikét mintegy húsz lakásbetöréssel hozták eddig összefüggésbe. Gyanúsítottként lettek kihallgatva, és őrizetbe vették őket a hét elején, míg a tegnapi napon a Székesfehérvári Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket.

A két nyomozó azt is elmondta, hogy a házkutatások alkalmával lefoglalt tárgyak nagy részéhez már sikerült beazonosítani a sértetteket, de várják azok jelentkezését, akiknél szintén betörés történt, és ez idáig még esetleg nem tettek az ügyben feljelentést, vagy olyan személyek jelentkezését, akik ugyan már értesítették a rendőrséget a bűncselekményről, de feljelentésükkor volt, ami kimaradt az eltulajdonított tárgyak felsorolásából, és azt később vették észre.

Elhangzott az is, hogy a tárgyakat azok vehetik át, akik azt vagy számlával tudják bizonyítani, hogy az övék, vagy ennek hiányában, egyedi azonosító jegyeit el tudják mondani. A tárgyak visszaadására sok esetben már az eljárás alatt is lehetőség van.

A nyomozók beszámoltak arról is, hogy a nyomozást tovább folytatják, ami alapján valószínűleg még több bűncselekményt fognak a páros számlájára írni, és az sem kizárt, hogy más bűnelkövetők is rendőrkézre kerülnek. Ezzel kapcsolatban azonban további részleteket nem osztottak meg az újságírókkal.

A sajtótájékoztató végén a bűnügyi szervek képviselői megragadták az alkalmat, hogy a sajtó képviselőin keresztül a karácsony előtti bevásárlások kapcsán felhívják a lakosság figyelmét egy-két megszívlelendő tanácsra. Íme:

- Célszerű a bevásárlások során a vállon lévő táska cipzárját behúzni, és a táskát szorosan fogni, a kabátok zsebeire figyelni, hogy a tolvajok nehogy kivegyék belőle a pénztárcát!

- A gépkocsival való parkoláskor ne hagyjanak értéket a gépkocsiban, vagy ha ez nem megoldható, akkor tegyék át az utastérből a csomagtartóba, hogy a gépkocsi-feltörőknek ne szúrjon szemet!

- Az áruházakban a bevásárlókocsikat ne hagyják őrizetlenül, hogyha beletették a saját táskájukat, vagy kabátjukat!

- A vásárlások után a gépkocsiba való bepakolásnál ügyeljenek arra, hogy a táskájuk, tárcájuk szem előtt legyen, mert a tolvajok kihasználják azt, hogyha figyelmetlenek, és amíg a csomagtartóban pakolnak, addig kiveszik az utastérből a táskájukat, pénztárcájukat!

- A bevásárlások kapcsán pedig hazaérve zárják kulcsra az összes ajtót, mert ha nem így teszik, a besurranók meglephetik Önöket!

Székesfehérvár, 2009. december 18.

Németh – Kész Mónika r. szds.

FM RFK szóvivő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása