B. Kiss László

 


 


Panaszosunknak a mentők régiós orvosigazgatója válaszolt (Fotó: FMH)

Szerkesztőségünket több, a Fejér megyei mentőszolgálatot érintő észrevétellel kereste meg az elmúlt napokban Jurecska Zoltán mentőautó-vezető. Ezeket az alábbiakban foglaltuk össze, s  a levelet Pápai Imrének, a  megyei vezető mentőtisztnek címezve továbbítottuk. 
Válasz  Czirner Józseftől, a mentők regionális orvosigazgatójától  érkezett, még aznap. Ezt  kérésének megfelelően  szó szerint közöljük. 
A sofőröket gyakran beültetik a mentőápoló helyére, noha ezt akkor sem  tenné lehetővé a munkaköri leírásuk, ha ehhez egyébként   esetleg  rendelkeznek megfelelő képesítéssel - tette szóvá Jurecska Zoltán. A dolognak komoly tétje van. Milyen alapon vállalhat tehát felelősséget az alkalmi ápoló, ha esetleg probléma, baj adódik? -   teszi fel a kérdést a sofőr.
Czirner József  válasza szerint a mentőgépkocsi-vezetők egy része, főként a rohamkocsi vezetői, az  érettségi letétele után munka mellett mentőszakápolói végzettséget szereztek nagyrészt a Székesfehérvári Bugát Pál Egészségügyi Szakképző iskolában. A mentőszakápolói képzettséggel rendelkező gépkocsivezetők ugyanolyan szakképzettséggel és beavatkozási jogkörrel (félautomata defibrillátor, infúzió-bekötés, injekció beadása) rendelkeznek, mint a többi szakápoló. A gépkocsivezetők szakmai igényességük és a rohamkocsin való foglalkoztatásuk miatt saját maguk kérik ezen beosztásokat. Ez a módszer az Európai Unióban és a KDR mentőszervezetnél elterjedt módszer, a beteg érdekét szolgálja, ennek felelőssége nem Jurecska úré, hanem az enyém - fogalmaz az orvosigazgató.

Panaszosunk május 16. óta dolgozik a mentőknél. Munkaruhát azonban csupán november elsején kapott. Ez egy  használt nyári kabát volt. Felajánlottak neki továbbá egy nadrágot is, amit azonban nem fogadott el, mert -   mint mondja  -  nem volt original csomagban. Így aztán Jurecska  Zoltán a saját költségén vásárolt a munkája ellátásához nyolc pólót és három mentősnadrágot.
Szerinte a régebben ott dolgozó kollégái ennél is többet kénytelenek invesztálni a munkaruhába, mert több év is eltelik, mire kapnak egyetlen  öltezet ruhát. (Tehát váltást nem.)
A panaszos szerint a mentőszolgálatnak ruháról kellene gondoskodnia, és nem a munkaruházati üzletek szórólapjait osztogatni.
Jurecska Zoltán tudomása szerint ugyanakkor jelenleg is folyik az a jótékonysági akció, amelynek keretében negyven forintokkal lehet támogatni az OMSZ-t. Mire megy el akkor ez a pénz?  -  tudakolja.
-  A munkaruha kérdése az elmúlt évben sokat javult, de csak 2010 végére fog teljesen megoldódni. A székesfehérvári mentőállomás vezetője a mentőgépkocsi-vezetőnek kabátot és nadrágot adott, a nadrág nem használt, hanem új nadrág volt, amit ő nem fogadott el. A munkaruha kérdését szabályzat taglalja, melyet igyekszünk betartani, azonban való igaz, hogy a munkaruha-ellátás az elmúlt években akadályozott volt. Ez azonban nem szándék, hanem finanszírozás kérdése volt. Szórólapokat a mentőállomáson nem terjesztünk, így a munkaruházati bolt szórólapjait sem - imígyen szól Czirner József válasza.
A panaszos szerint  -    finoman szólva is -   általában elég   ramaty műszaki állapotban vannak a mentőszolgálat járművei. Elmondása szerint van olyan kocsi is, ahol az önindítóra vasrúddal kell rásegíteni annak érdekében, hogy beinduljon a motor.
- A gépkocsik műszaki állapota az utóbbi tíz  évben sokat javult. Kétségtelen, hogy abban a tíz  hónapban, amíg Jurecska úr itt dolgozott, ez a fejlődés lelassult, aminek oka, hogy gépkocsikat csak eu-s pályázati pénzből vehetünk, mely pályázatnak kiírása folyamatban van. A kocsik életkora a Mentési rendeletben előírt, a rohamkocsi és esetkocsik Mercedes Sprinter típusúak, a KIM-ek Ford Transit típusúak, mentőkocsiként még Toyota gépkocsikat üzemeltetünk. Sajnálatos módon a legtöbb gondot az okozza, ha mentőkocsink balesetet szenved, ennek javítása, pótlása  - ugyancsak finanszírozási okból  - néha időben elhúzódó. Olyan esetről nem tudok, hogy vasrúddal kéne beindítani mentőkocsit, ez természetesen nem is szabályos, bár jól hangzik, de ilyen eset nem fordul elő - cáfol  válaszában a mentők regionális orvosigazgatója.

Jurecska Zoltán -   állítása szerint  -  kollégái óhaját is tolmácsolja, amikor azt kéri: hozzák nyilvánosságra, hogy  a megyei mentőszolgálat vezetője milyen címen és milyen összegben   részesült pluszjuttatásban az elmúlt időszak alatt.
- Nem vagyok híve személyeskedő kérdések megválaszolásának - kezdi az erre a pontra vonatkozó feleletét Czirner József , azonban a Fejér megyei vezető mentőtisztem pont annyi béren kívüli juttatásban részesült, mint minden dolgozó, így Jurecska úr is. Egy fillérrel sem többet, holott lényegesen többet és nagyobb felelősséggel dolgozik. Jutalmat egy dolgozóm és vezetőm sem kapott (magam sem) a 2009. évben.
A panaszos egy személyes sérelmét is elmondta: eszerint őt azzal az ígérettel vették föl, hogy a móri telephelyen dolgozik majd. Ehelyett azonban Martonvásárra helyezték.
Jurecska Zoltán szerint a beosztások, amelyeket a megyei vezető mentőtiszt vizsgál felül, gyakran önkényesek...
Czirner József, a mentők regionális orvosigazgatója erre a következőket válaszolta:
"A mentődolgozók vezénylését elsősorban a betegellátás érdeke határozza meg, hisz nyilván nem várható el egy alig mentőkhöz jött gépkocsivezetőtől az a fajta egészségügyi szakmai munka, mint a levélben is említett szakápoló gépkocsivezetőtől. Nyilván egy képzetlen, csak alapismeretekkel rendelkező gépkocsivezető nem osztható be rohamkocsira, esetkocsira, KIM-re. Tekintettel arra, hogy a betegellátásért magam vagyok felelős a régióban, így fenntartom továbbra is azt a jogot, hogy megfelelő képzettségű embereket a megfelelő helyen alkalmazzak. Jurecska úr   tudomásom szerint   négy-öt  alkalommal helyettesített Martonvásár mentőállomáson, mielőtt sajnálatos módon megbetegedett, azonban -  ismereteim szerint -  Mór sem közelebbi. Amennyiben a régió mentőellátásának biztosítása úgy kívánja, a kjt. szerint dolgozóim a továbbiakban is kirendelésre fognak kerülni a régió bármely mentőállomására. Tájékoztatom, hogy Jurecska úr írásban vállalta el a felkínált martonvásári foglalkoztatást."

Fejér Megyei Hírlap

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása