Brutális hófúvás

2010.02.13. 15:17


 

A szombati nap folyamán az északi-északnyugati irányú szelet - főként a Tisza vonalától nyugatra, illetve északkeleten - erős, helyenként akár 60-70 km/órát meghaladó viharos széllökések is kísérhetik. A Dunántúlon emiatt erős hófúvásokra készülhetünk, melyek nagy mértékben ronthatják a látási viszonyokat, valamint nagyobb hóbuckákat, hótorlaszokat is építhetnek. Az OMSZ piros riaszátást adott ki az egész Dunántúlra.

A mai napon kettős fronthatás várható, emiatt levertség, fáradékonyság, ingadozó vérnyomás, fejfájás egyaránt jelentkezhetnek, a hosszan tartó erős szél akár migrénes fejfájást is előidézhet, emiatt a közlekedőket fokozott figyelemre intjük!

Milyen fennakadásokat, problémákat okozott eddig a hó és a szél együttese?

- Mintegy 80-100 perces késéssel közlekednek az Ausztria felől érkező nemzetközi vonatok a Hegyeshalom-Budapest vonalon. Az osztrák oldalon keletkezett hóakadályok ugyanis tönkreteszik az Ausztriából érkező szerelvények mozdonyára szerelt hókotrókat, emiatt a vonatok elé Hegyeshalomnál magyar mozdonyt kell csatolni.

- Fejér megyében, a másfél-kétméteres hófalak miatt több főút is járhatatlan. A közútkezelő már táblával zárta le a Mezőfalva-Sárbogárd, és a Káloz-Sárkeresztúr közötti szakaszt. Elzárta a hó a külvilágtól Zámolyt, Nagyveleget, Magyaralmást. Iszkaszentgyörgy pedig nem közelíthető meg Moha, Székesfehérvár és Kincsesbánya felől.

- A rendőrség tájékoztatása szerint járhatatlan a 7-es főút Polgárdinál, a 63-as főút Abánál, a 62-es főút Seregélyes-Szőlőhegynél. Továbbá járhatatlan útszakaszok vannak Bicske és Csákvár, Csákvár-Zámoly-Gánt-Söréd, valamint Zámoly és Székesfehérvár között, Polgárdi-Kiscséripuszta-Kisláng között, Polgárdi és Füle között, Székesfehérvár-Úrhida-Sárszentmihály között, Csór és Várpalota között, valamint Pákozd és Sukoró között.

- Hófúvás és jegesedés miatt járhatatlan a 85-ös főút (ami Győrt köti össze Sopronnal) és 86-os főút (ami Rédicstől Szombathelyen és Csornán át Mosonmagyaróvárig tart). Járhatatlanok az utak Győr-Moson-Sopron megyében Kapuvár-Csorna térségében. Az M7-es autópályán szintén hófúvások nehezítik a közlekedést.

- A 6-os út Tolna megyei szakaszának egy részét  hófúvás miatt lezárták - közölte szombat reggel a Magyar Közút regionális ügyelete.

- Kötelezővé tették a hólánc használatát az 56-os úton, Bátaszék és Furkótelep között, ahol az úttest folyamatosan takarítása ellenére 10 percen belül újabb hóátfúvások keletkeznek. A 6-os főút Dunaföldvár és Paks közötti szakasza továbbra sem járható - mondta szombat délben Varga Gábor főhadnagy, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes tisztje. A hóátfúvások miatt lezárták a Madocsa, Bölcske felé vezető utat is, így a 6-os érintett szakaszát nem lehet elkerülni - tette hozzá.

AZT JAVASOLJUK, HOGY AKI TEHETI, NE INDULJON ÚTNAK A DUNÁNTÚLON!!! AKI MÉGIS KOCSIBA SZÁLL, VIGYEN MAGÁVAL MELEG TAKARÓT, ÉTELT-ITALT, MOBILTELEFONT!

Forrás: Index, MTI, FH, HírTV

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása