Az már nyílt ügy, hogy a Csokonai Általános Iskola egyik épületébe, a Prohászka utcaiba az 1-3. osztályosok, a Szent István utcaiba pedig az 4-8. osztályosok járnak majd idén szeptembertől. Ebben az épületben található jelenleg a Családsegítő Központ, amit úgy hírlik, hogy a Gondozási Központ volt helyére, az Ady, Bethlen utca sarkán lévő épületbe helyeznek el. Az iskola épületében a felszabaduló helyen két tantermet alakítanak ki, így fér majd el a három évfolyam. Ezzel együtt – ahogy az a február 14-i összevont bizottsági ülésen elhangzott, hangfelvételen is hallható -, öt tanulócsoportot megszüntetnek, ugyanennyi álláshellyel együtt.

Nem elképzelhetetlen az sem, hogy a Családsegítőt és a Gondozási Központot összevonják, egy vezetés alá. Ilyen már volt korábban a 90-es évek végén. Mivel a Gondozási Központ tevékenységi körének szűkítési is napirenden szerepel, létszámcsökkentéssel együtt. Így a jelenlegi Szent István úti épületben helyet tudnának kialakítani a CSSK-nak.

Az iskola „integrációs akciója” után az óvodák kerülnek sorra. Elsősorban az épület nagyon rossz állapota miatt megszüntetni szándékoznak a Bihari úti, közismert nevén Cigány óvodát. A jelenleg ott lévő két csoport gyermekeit pedig a Szivárvány és a Kakas óvodában helyeznék el. Itt jelenleg három fő dolgozik, vagy az ő munkahelyük, vagy bármelyik szabadon választott óvónő munkahelye megszűnik. Úgy hírlik, az érintett szülők tiltakozó akcióban kezdtek a megszüntetés miatt. Van olyan elképzelés is, hogy szinten a kilencvenes évekhez hasonlóan egy vezetés alá összevonnák az óvodákat, ezzel egy vezetőibért itt megspórolható lenne.

Következzék a szerintem legnagyobb truváj. Mivel lecsökkent - hírek szerint további csökkentés is napirenden van -, a polgármesteri hivatal létszáma, így nagy lesz az ötemeletes épület jelenleg használt három emelete. A hivatali apparátus elfér egy kisebb helyen is. Ez az épület nem más, mint a Hősök terén lévő régi községháza, a jelenlegi Zeneiskola. A megyei fenntartású Zeneiskola, aminek tanuló létszáma a korábbiakhoz képest szintén csökkent, a jelenlegi gimnáziumi kollégium épületébe költözne, a Szent István útra. Ebbe az épületbe, a korábbi elképzelések szerint egy bank került volna, azonban a terv a bank visszalépése miatt meghiúsult.

A fentiek természetesen - ahogy jeleztem -, részben elképzelések, részben hallomásból származó információk. Rövid időn belül eldől, hogy mennyi belőlük a valóság.

Egyébként az Integrált Városfejlesztési Stratégiába a lakosság is beleszólási lehetőséget kapott. A hivatal kérdőívet juttatott el a város lakóihoz, amellyel bárki kifejtheti véleményét írásban. A kérdőív anonim. Csak az életkort, a lakhely és a munkahely címét kell megadni. A névtelenség miatt személyi igazolvány, vagy a születési anyakönyvi kivonat mellékelése nem szükséges.

bktvweb – Dancsi Gyula

(Ezt a kérdőívet kizárólag azért küldték szét, hogy ne lehessen azt mondani, hogy a városlakók nem lettek megkérdezve - A szerk.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása