Hiába a kistérség legnagyobb városa, sőt névadója, egy parlamenti módosító indítvány szerint az MSZP-s Ercsi helyett a fideszes Martonvásár lesz az új központ. Mi lehet emögött?

"Martonvásár város Fejér megyében, az Ercsi kistérségben" – kezdődik a vonatkozó Wikipedia-szócikk, de már nem sokáig. Négy befolyásos fideszes képviselő – Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízott, Vargha Tamás megyei közgyűlési elnök, Törő Gábor és Tessely Zoltán –  olyan módosító indítványt nyújtott be a parlamenthez, ami Martonvásárra nevezné át a közigazgatási egységet.

Hiába lakik majdnem kétszer annyi ember a Duna-parti Ercsiben (9 ezer kontra 5 ezer), a két település jó ideje viaskodik a kistérség vezetéséért, és most úgy tűnik, a kisebbik visz mindent.


Ercsi kistérség nagyobb térképen

Mónika a hibás

Szabó Tibor, Martonvásár fideszes polgármestere a feszültség forrásának azt tartja, hogy a kétezres évek közepén, az MSZP-kormány alatt a Lamperth Mónika-féle Belügyminisztérium a statisztikai törvényben Ercsit tette meg az úgynevezett statisztikai kistérség központjának és névadójának. "Az érintettek véleményének figyelembe vétele nélkül" – teszi hozzá a politikus. Szabó arra céloz, hogy az Ercsin kívül Baracskából, Gyúróból, Kajászóból, Martonvásárból, Ráckeresztúrból és Tordasból álló kistérség többi települése a hozzájuk közelebb eső, ezért velük élőbb kapcsolatban lévő  Martonvásárt támogatta volna.

Maguktól Martonvásárt akarták

Ez tényleg valószínű, hiszen amikor ugyanezek a települések önkéntes alapon úgynevezett kistérségi társulást hoztak létre 2005-ben, akkor Mártonvásárt tették meg a hivatalos nevén Szent László Völgye Többcélú Kistérségi Társulás központjának.

Maga az SZLVTKT megalapítása sem volt egyszerű, mert Ercsi a szerződés aláírása előtt ki akart farolni a megállapodás több pontjából, amik fejlesztési kötelezettséget jelentettek volna. Csak hónapok elteltével sikerült megállapodni és Ercsit is belevenni a közösségbe.

Miközben az ország legtöbb körzetében a kötelező statisztikai és az önkéntes kistérség központja egybeesik, itt, részben a fentiek miatt, éppen nem ez a helyzet. A mostani változás lényege, hogy a törvény a valósághoz, az itt lakók igényeihez fog igazodni – magyarázta Szabó polgármester.

Ne legyen vörös központ?

De nem oka-e a változtatásnak, hogy ha tényleg újra lesznek járások, akkor jó eséllyel a statisztikai régióközpont lesz a járási székhely is? És ebből a szempontból nem fontos tényező-e, hogy Ercsi szocialista, Martonvásár viszont fideszes?

Az első kérdésre Szabó polgármester azt mondta, a dolgot elméletileg nem tartja kizártnak, és "a logika is diktálhat ilyent", de tudomása szerint ettől eltérő tervek is léteznek a Fideszben. Így egyelőre fogalma sincs. A második kérdésre azt reagálta, "a dolog eldöntését önre bízom".

A polgármesterek döntöttek?

Martonvásár kétségtelenül közelebb fekszik a kistérség legtöbb településéhez – ismeri el Ercsi első embere, aki szintén Szabó, de Tamás. Szerinte azonban a "polgármesteri diktatúrának" is köszönhető, hogy a többi település Martonhoz húz. Arra céloz, hogy tudomása szerint sok helyen testületi döntés nélkül, a polgármester személyes ízlése alapján dőlt el, ki mellé áll a falu. A központibb fekvés ellenére a gazdasági kisugárzása és produkciója, illetve lélekszáma Ercsinek lényegesen nagyobb – mondta az MSZP-s politikus.

Ercsi azért lett annak idején a kistérség központja, mert ez volt az egyetlen város a területen, Martonvásár csak később lett az – idézte föl Szabó. Ő a széthúzás okát abban is látja, hogy Martonvásár és a környező falvak régen a székesfehérvári, Ercsi és Ráckeresztúr pedig a dunaújvárosi járásba tartoztak.

Alig van adósságuk

Míg kollégája Martonban egyszínű testületet irányít, Szabónak sokkal izgalmasabb a dolga. Rajta kívül ugyanis négy fideszes és négy független képviselő ül az ercsi városházán. De a kistérségi ügyben a fideszesek is egyetértenek vele. Szabó azért is értetlenkedik, mert míg Ercsinek 1,5 milliárdos éves költségvetés mellett 80 millió forint hitele van, Martonvásár tudomása szerint a milliárdos büdzséjére 800 millió forintnyi kötvényt bocsátott ki.

Az MSZP-s polgármester szerint biztosan számít, hogy ő MSZP-s. Nem tartja kizártnak, hogy a mostani törvénymódosítással Martonvásár a járási székhely pozícióra aspirál, de a témában egyelőre sokféle kombináció hangzik el. Az is lehet például, hogy a 184 kistérséghez képest csak 120 járás lesz, és akkor úgyis újra kell szabni a térképeket.

Korábban függetlenek irányítottak

Utóirat: Ercsiben a szocialista Szabó Tamás 2006 óta áll a város élén, előtte független jelöltek voltak a polgármesterek. Martonvásáron szintén a függetleneké volt a terep 2006-ig, amikor a szocialista Kiss Gábor győzött. A 2010-ben megválasztott Szabó Tibor Martonvásár 1268 óta íródott történelmének – ekkor említik először írott források – első fideszes polgármestere.

Forrás: Index

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása