Azok közé a szülők közé tartozom - írja a Bicskei Szó olvasója - , akik nem örültek az iskola összevonásnak, az integráció fedőnevű rombolásnak, de ezzel nagyon nem vagyok egyedül. Most, lassan közeledve a negyedév végéhez még mindig nem örülök neki. Amit félre tudnék tenni, ha a gyerekeim szeretnék ezt az új helyzetet, de még ezt sem tudom elmondani. 

„Minden felnőtt volt egyszer gyerek. És felnő majd az új gyereksereg: Többet s jobban törődjetek velünk Mert eljön majd a nap, amikor mi is felnövünk.” (Bródy)

Vajon még ebben a tanévben, vagy akár bármikor a jövőben születik valami megoldás arra, hogy a „csak logisztikai” problémákkal is foglalkozzon valaki? Parkolót ígértek, helyette lett egy murvával leszórt hat férőhelyes valami… iskolabuszt ígértek, helyette óvodabusz lett. És itt jegyzem meg azt is, hogy még mindig rengeteg gyerek jár a kertvárosból gyalog azért, mert nem tudják kifizetni a bérletet.  Egyáltalán van ebben a városban valaki, akit érdekel, mi történik a gyerekeinkkel? Vagy nem fontos a megelőzés? Majd ha baj lesz, akkor gondolkodunk? - a kérdés nyilván költői.

Szeptember óta nap mint nap a fülemben csengenek Polgármesterünk szavai, amikor azt mondta az egyik tájékoztatón Tessely Zoltán, hogy az a helyzet, amikor testvérek két, urambocsá, ha még óvodás is van köztük három helyre járnak, az csak logisztikai probléma. 

A logisztika járt ma is a fejemben, amikor délután négy órakor az alsós gyerekemet vártuk a Prohászka utcai épület előtt. November vége felé közeledünk, négy órakor már erősen szürkül, ráadásul hideg is van, így egészen evidens, hogy aki csak teheti, elmegy a gyermekéért autóval. Mi a délutáni közlekedés során igénybe szoktuk venni a helyi járatot, de csak akkor, ha három óráig van iskolában. Akkor is háromnegyed négy körül ér a kertvárosba a busz, ami egyébként önmagában is vicces, mert ez alatt az idő alatt haza is gyalogolt volna. Délután négykor, azért, mert már sötétedik, és azért, mert csak fél ötkor ér az iskola elé a busz (feltéve, hogy nincs sok felszálló a Telepen, mert akkor már eleve tíz-tizenöt perces késéssel érkezik, mondjuk ez így van a nap bármely szakában), és azért, mert féltjük is egyedül sötétedéskor (lehet ezt agyonféltésnek hívni, de nekünk ő az egyetlen középső gyerekünk, aki pótolhatatlan) elmegyünk érte. 
Már ősszel is katasztrofális volt az iskola előtt a helyzet, de mostanra csúcsosodott. Parkolóhely nincs. Mindenhol állnak az autók, szabálytalanul, forgalommal szemben, buszmegállóban, vannak akik járó motorral állnak a parkoló autó mellett, mintegy startra készen. A gyerekek az iskola kapujáig vannak kikísérve, ott (aki már nem elsős) mehet Isten hírével. Senki nem figyeli, hogy mi történik. Nem tudom hibáztatni azokat a nyolc-kilenc éves gyerekeket, akik az egész napos fegyelem és fegyelmezés után gondolkodás nélkül rohannak az autójuk felé, de nagyon veszélyes helyzeteket teremt. Olyan helyzeteket, amikor egy pillanat elég ahhoz, hogy baj legyen. De nem is kell ehhez ilyen kicsinek lenni, mert megtörténik ez akkor is, ha a kicsit a nagypapája viszi át kézen fogva az úton. Ő is lelép, mert azt látja, hogy a kocsisor csak dagad… és mire elérünk a József Attila utcai kereszteződésig, az autósor vége már a Temetők környékén van. 
Az a kereszteződés szerintem Bicske legveszélyesebb kereszteződése, bár azt hiszem, ezt már sokan, sokszor említették előttem, hasztalan. 
Ma, 16:00-kor indultunk a Prohászka úti iskola épülete elől, és 16:20-ra értünk a Kakas Óvoda elé. Autóval. Ez nekem többnek tűnik, mint logisztikai probléma. 
 
 
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása