Bakonybél, te csodás!

Címkék: bakony egyház vásárhelyi

2012.08.26. 22:36

Ez az igen gazdag tartalom, amit most a Bicskei Szó olvasóinak figyelmébe ajánljunk, a Bakonyban készült. Abban a bencés monostorban, amiről az írás szól, hosszú évek óta él és dolgozik a Bicskén nevelkedett Anzelm testvér bencés szerzetes, anyakönyvi nevén Vásárhelyi Imre, a sokunk által ismert és tisztelt Vásárhelyi János édes testvére.  

A Szent Mauriciusz Monostor lakóinak életét meghatározó érv az Ora et labora! - az Imádkozzál és dolgozzál!  Ez a Szent Benedek Rend Regulájának egyik sarokköve. Mint ez olvasható róla, a bencés regula harmóniát teremt a munka és az imádság között. Innen ered az "Ora et labora!", az "Imádkozzál és dolgozzál", a bencések jelmondata. Az imádság elsősorban kórusimádság, napi nyolc alkalommal való közös zsoltározás. A zsolozsma (az Egyház hivatalos imája, mely himnuszokból, zsoltárokból és olvasmányokból áll), de ismeri a magánimát is és a belső ima egyéb fajtáit is.

A munka elsősorban a kolostorban elvégzendő házi munkákat jelenti, de bekapcsolódnak a kézműiparba is és a mezőgazdasági munkába is. Elég jelentős időt szán lectióra, lelkiolvasmányra. Később ebből alakult ki a szellemi, elsősorban teológiai munka.

Büntetései szelídek és többnyire szellemiek. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása