„Európa olyan, mint egy nagy ország, ahol különböző nyelveket beszélnek”

2012 februárjában hét európai iskola, köztük A bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola pályázatot nyert egy közös iskolai együttműködések pályázaton , az egész életen át tartó tanulás program keretében – olvasható az iskola honlapján.
Július végén, a pályázatot bíráló hazai nemzeti irodától, a Tempus Közalapítványtól értesültek hogy a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola a benyújtott pályázaton nyert és húszezer eurós támogatást kap a megpályázott projekt megvalósításához.

Hatvanegy.jpg

A német koordinátor, valamint többi partner, Dánia, Lengyelország, Olaszország, Portugália és Szlovénia is a szerencsések közt lehetett, és így 2012 szeptemberében megkezdték a közös program előkészítését.
Az eredeti ötlet címe: Ültessünk egy európai fát – mondta el lapunknak a pályázat hazai koordinátora és gondozója Pató Csabáné Szebényi Éva pedagógus. A fa gyökere jelképezte volna ebben a jelkép értékű címben múltba nyúló hagyományokat, a törzse a jelent, a lombja, levele és termése pedig a jövőt. Végül ez a motívum nem került a projektbe, de most is jól kifejezné annak lényegét.
Pató Csabáné Szebényi Éva az utóbbi években többször vett részt olyan pályázatokon, szemináriumokon, és továbbképzéseken, melyek lehetővé tették, hogy partnereket találjon egy közös projekt létrehozására. Ezért járt Bilbaoban és Drezdában kapcsolatkereső szemináriumokon valamint Brightonban és Canterburyben továbbképzésen. 
A nyáron elnyert 20 ezer eurós (!) projekt címe:
European Youth Past, Present, Future vagyis Európai ifjúság, Múlt, jelen, jövő.
Az Európai nyelvek napján, szeptember 26-án indították útjára a projektet, melynek első találkozóját Bicskén rendezték meg. „51 résztvevő érkezett a partner országokból, 16 tanár és 35 diák, hogy bemutassuk egymásnak hagyományos táncainkat, tanuljunk egymástól pár lépést és vegyítsünk bele egy kis mai modern, 21. századi zenét és mozdulatot is.”
Kulcsmondatuk: Európa olyan, mint egy nagy ország, ahol különböző nyelveket beszélnek. Pató Csabáné Szebényi Éva kiemeli: a fiatalságnak alapvetően is megvan a maga lehetősége arra, hogy utazgasson, legalábbis lezárt határok már nem akadályozzák ebben. Aki utazni indul, a látnivalókon kívül kapcsolatokat, pozitívumokat keres, amiből sokat tanul, tapasztal és a jó keresése szerencsés esetben a gondolkodását is meghatározhatja. Ez a célja ennek a pályázatnak is – mondta el a bicskei koordinátor.
Arra a kérdésre, hogy mi volt számára a legjobb pillanat, míg Magyarországon voltak az európai fiatalok, egy videót mutatott. A Budavári Palota udvarán a hét ország diákjai jókedvvel és lelkesen táncolták el azt a flash mobot, amit a rendezvényre otthon megtanultak. Tanáraik is csatlakoztak hozzájuk és a hideg időben is fantasztikus hangulatot teremtettek. 
Mint mondja, különösen jólesett a Báder Fogadó vendégszeretete, akik a magyar kísérő tanárok étkezéséért nem fogadtak el pénzt: akárhogy is számoljuk, ez 400 eurós segítség volt a projekt számára.
Az www.europeanyouth.eu  honlapról elérhető projekt célcsoportja a 12-15 éves korosztály. Minden résztvevő ország ország „24 mobilitást nyert” , hogy ezt pontosítsuk: 1 mobilitás azt jelenti, hogy 1 személy egy alakalommal megtett, külföldi oda-vissza útja. Mindennel szigorúan el kell számolni, mert ha valamivel nem sikerül, akkor a megítélt összeg nem vehető igénybe. 
A bicskei Csokonai Általános Iskola ezzel a támogatással szinte az utolsó pillanatban  nyerte el itt Bicskén ezt a pályázatot, mert 2014-től megszűnik a Comenius pályázat, helyét az Erasmus for all veszi át.
Következő állomásunk Szlovénia, ahol a projekt a „Boldogság régen és most” címet kapta. Ebben rajzokkal, színekkel, fotókkal és angol nyelvű szöveggel lehet kifejezni hogy mit jelent a mai gyermeknek a boldogság, mit tudnak a múltról és mit várnak a jövőtől. 
A Comenius program többoldalú: egyrészt célja a multilateriális, tehát sokoldalú, iskolák közötti együttműködés a kontinensen, másrészt támogatja a tanártovábbképzést, lehetőséget ad partnerkeresésre az iskola számára valamint lehetőséget biztosít a középiskolás diákok számára egyéni diák-mobilitásra.
- Csak pozitív visszajelzést kaptam a rendezvény után. Tökéletes pályázati munka volt a koordinátor német iskola részéről és köszönet illeti Bárányos József iskolaigazgatót, aki támogatásával lehetővé tette a programban való részvételt és kollégáimat, akik segítettek a megvalósításban.  Annak is örülök, hogy a családom mindenben támogatott, sőt édesanyám által készített bicskei fehérhímzéses borosüvegre köthető  kötényekkel tudtak meglepni vendégeinket  – mondta a tanárnő és így folytatta:
- A pályázatoknak hozadéka van az iskolák, a tanárok és a diákok számára. Ha a tanár tanul, motiválhatja a tanulót, csak jó hatása van. Ez egy valódi európai pályázat, amit közösen építettünk, mindenki tett bele néhány saját téglát. Hosszú időt töltöttünk kimunkálásával, közel 60 gépelt oldalnyi tartalom.
Pató Csabáné Szebényi Éva külön köszönetet mond Pató Juditnak, aki a magyarok fellépő táncát tanította, a tőle megszokott szeretettel és lelkesedéssel. Sokat jelentett, hogy a tánc után többen kérdezték, mehetnek-e rendszeresen néptáncra.
Táncosaink száz százalékig odatették magukat. A táncosok: Orsó Laura, Bárányos Tünde, Tóthi Tamara, Tóth Melani Fanni, Kelemen Bernadett, Ádám Bendegúz, Ádám Zsófia, Fekete Attila, Kis Cintia, Bene Boglárka, Szpodnyi Kamilla, Krennert Attila, Máté Miklós, Vörös Gerda, Oláh Gergely – sorolja Pató Csabáné Szebényi Éva. A gyerekek legtöbben a 7. d és 8. f osztályosok, a 6. a-ból egy fiú, a 7. a-ból egy lány érkezett a tánckarba.
Grósz Zsuzsanna és Szoboszlai Renáta kolléganőknek is köszönetét fejezte ki a tanárnő azért, mert a 4. f osztály fellépésével nyithatták meg a műsort. Südi Istvánné Pató Zsuzsának, az Apró talpak táncegyüttes szerepléséért mondott köszönetet. Köszönet a kollégáknak: Szabó Lászlóné, Szalay Melinda, Tima Gabriella, Kernbaum Hajnalka, Szallerné Sass Katalin, Ivanics Renáta, Tóthné Pósfai Ágnes, Sebőné Bagdi Ágnes, Németh Éva, Szűcsné Lesán Judit segítségéért. És azok is az ügyünk mellett voltak, akik bemutató órát vállaltak – zárta Pató Csabáné Szebényi Éva.

Izing Antal 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása