KEMPO – az ököl törvénye!

Címkék: kempo

2013.03.19. 10:30

kempo_tiger_1363685308.jpg_450x300

„A harcos nem olyan valaki, aki egyszerűen csak felveszi a harcot és végez az ellenséggel; a harcos mindent elkövet, hogy azt tegye, ami helyes, hogy tisztelje a másikat s a dicsőség és a tisztesség szabályai szerint éljen, még akkor is, ha mások nem e törvény szerint élnek.”

 

                         

Jövő héten, szombaton, március 23-án ismét edz a Magyar Kempo válogatott!

A helyszín ezúttal a Felcsúti Sportcsarnok lesz. Még egy hónap van hátra az indulásig, addig a kempokáknak lehetőségük van erősödni, fejleszteni a technikájukat és tudásukat, hogy a Világbajnokságon megmérettessenek és minél több éremmel térhessenek haza. 

Mutassuk meg a világnak, hogy a kempo harcművészetben is ott vagyunk az elsők között!

 

Néhány szó arról, mit is jelent a kempo:

A Kenpo jelentése: az „ököl törvénye”. A Kenpo elnevezés már a stílus kezdete óta kíséri a harcművészetet. James Mitose-nak – akit a Kenpo egyik alappilléreként tartanak számon – szerzetesi neve „Kempo” volt. Vagy egy elírás végett, vagy egy újságíró direkt jelentette meg így a nevet egy cikkben, de azóta használják mind a két formát. Így mindkét név ugyan azt a stílust takarja.

A Kempo Karate művészete csak az utóbbi 50 évben vált ismertté. Ez nem azonos a Japán Karatéval, előzményei és kialakulásának okai is mások. A Kempo egy olyan önvédelmi forma, ami egész történelme során – és mind a mai napig – a hatékonyságra törekedett. Emellett a kreativitásra is nagy hangsúlyt fektetnek, mert a technikákat alkalmazva minden szituációban bármilyen eszközzel (pl. esernyő, kulcscsomó, kerítés léc darabja…) és bármilyen ellenféllel szemben meg kell tudniuk védeni magukat. 

A kempo lényege a folyamatos mozgásban van, melynek elsajátításához elengedhetetlen a formagyakorlat (kata) rendszeres gyakorlása. A kata a képzelt ellenféllel vívott küzdelmet jelenti. A különböző technikák elemeiből logikusan válogatott mozgás sorozat, melyben a mozdulatok egymásra vannak építve. Ezáltal jön létre a folyamatos mozgás. A kata rendszeres gyakorlásával fejlődik a koncentrációs képesség, az egyensúly érzék, a légzéstechnika és az állóképesség is. 

Ahogy a kempo gyakorlása közben fejlődik, alakul a testünk úgy vele együtt a lelkünk is. A harcosok tisztelik, megbecsülik egymást. Ez a tisztelet jelenik meg az OSU kifejezésben, amit gyakran használnak. „Az erős test és a szilárd lélek fejlesztéséhez szükséges végigjárni az embert próbáló gyakorlatokat. Ez elengedhetetlen, mivel el kell juttatnod magad addig a pontig, ahol úgy érzed elérted a saját határaidat, meg akarsz állni, fel akarod adni. Amikor eléred ezt a pontot, szembe kell szállnod magaddal, saját gyengeségeiddel és győznöd kell. Ehhez meg kell tanulnod a kitartást, de mindenekelőtt meg kell tanulnod a türelmet. Ez a türelem maga az OSU! Az ok, amiért kiteszed magad a nehéz gyakorlatoknak az, hogy törődsz saját magaddal, és az hogy törődsz saját magaddal azt jelenti, hogy tiszteled magadat. Ez az öntisztelet alakul át és terjesztődik ki az oktatók és a gyakorlótársak tiszteletévé. Amikor belépsz a Dojoba meghajolsz és OSU-val köszönsz. Ezzel jelzed, hogy tiszteled a Dojo-t és azt az időt, amit benne töltesz. A tiszteletnek ez az érzése maga az OSU! A gyakorlatok alatt olyan keményen dolgozol, amilyen keményen csak tudsz, mert tiszteled önmagadat. Amikor befejezed a gyakorlást, meghajolsz oktatód és társaid felé, miközben még egyszer Osu-val köszönsz. Ezzel fejezed ki megbecsülésedet. A megbecsülésnek ez az érzése maga az OSU!”

Cserkuti Marianna 

sajtóreferens

Bicskei Harcosok Kempo HSE

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása