A "Mészárosok útja"

Címkék: kutya helytörténet kuvasz

2015.06.01. 19:28

Vajó Zoltán kuvaszbarát ajánlotta figyelmünkbe ezt a Bicske történetét is érintő szöveget, amit a Kuvasz és Mi című Facebook-csoportban tett közzé. 

 

"… hogy a XIV-XIX. század idején becslések szerint több ezer Kuvaszt adtak el a Magyar hajdúk Nyugat-Európában. Az abruzzói és a pireneusi hegyikutya fajták nagy valószínűséggel ebből az "átköltöztetett" Kuvaszállományból jöttek létre.
Már Mátyás király uralkodása előtt megindult és egészen a XIX. századig tartott a nyugat-európai nagyvárosokkal történő szürkemarha kereskedelem. A magyar szürke marha híresen jó minőségű húsára nagy volt a kereslet, így az észak-olasz és délnémet városokba évente akár százezer marhát is kihajtottak a hajdúk (a hajdúk eredetileg fegyveres marhapásztorok, "hajtók" voltak).
Az esetenként ezres létszámú marhacsordákat Budáig az ún. "hajcsár úton", majd Budától Bécsig az ún. "Mészárosok útján" terelték, ott tovább elosztva a nagy európai vásárhelyekre.

A Mészárosok újta nagyjából az M1 autópálya mellett futó 1-es főút vonalán haladt a Bicske, Tatabánya (Bánhida), Kocs, Bábolna, Győr, Mosonmagyaróvár (Magyaróvár) útvonalon. Mindenhol jó legelők és bőséges vízutánpótlás fogadta a gulyákat. 
A hajdúk a gulya őrzésére fejenként legalább 1-2 Kuvaszt vittek magukkal, és egy-egy nagyobb gulyát 20 hajdúval is őriztettek a tulajdonosok. Így a nagyobb marhaállományokat bizony 20-30 Kuvasz is kísérhette. A vásárról visszatérő hajdúk a vételárat is magukkal hozták, tehát a Kuvaszokra visszafelé is nagy szükség volt, de nem olyan nagy számban, mint kifelé. Így a hajdúk a városokban és az úton több Kuvaszt is eladtak. A Kuvaszoknak nagy keletjük volt, hiszen ilyen kemény, kérlelhetetlen őrzőkutyákat akkor még nem ismertek Magyarországtól nyugatra. A legkeményebb kanok feltehetőleg hazajöttek a hajdúkkal, mivel őket nehezebben lehetett befogni és a távozó csapattól visszatartani.
Így tehát a szürkemarha kereskedelmével hozható összefüggésbe a feltételezés, amely szerint az abruzzói, a pireneusi hegyikutya, valamint a csuvacs és a Tátrai juhászkutya fajták (hisz Morvaországba is hajtottak szürkemarhát) a hajdúk által eladott Kuvaszok leszármazottai. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása