Óbarok sziklái már messziről láthatóan magasodnak a térség fölé.

(Ezt a bejegyzést Benedek Levente fotó és utazós blogján találtam.)  

FIGYELEM! A TERÜLETEN SOK A MÉLY GÖDÖR, ÉS A VOLT RAKTÁRHOZ TARTOZÓ FÖLD ALATTI TÁROLÓ! ÓVATOSAN JÁRJUK KÖRBE A HELYET!!!

A tervek szerint az üzemet a kincstár létesítette Nagynémetegyházán (Bicskétől 8km-re északra) a már működő vegyiharcanyag-raktár mellett kezdték az építkezés előkészítését. 1940. szeptember 9-én Nagynémetegyházán megkezdődött a tüzérségi lövedékek töltése.

Anno a háború idején a terület és így sajnos maga a település is frontvonallá változott a Budai Vár védőinek kiszabadítására indított „Konrad” hadműveletnek.

Óbarok.jpg

IMG_4343.jpg

Óbarok mellett a domb oldalban a mai napig fellelhetők a német-magyar csapatok ott tartózkodásának látható nyomai. Itt található Óbarok és Nagyegyháza között félúton a Magyar Királyi Hadsereg Vegyi töltőüzeme, ahol harci gázzal töltötték a lőszereket, illetve azokat tárolták a volt 13. számú hadianyagraktárban. A töltőüzem, és a hadianyagraktár a háború végén megsemmisült, de ennek romjai ma is fellelhetők. 

IMG_4348.jpg

IMG_4356.jpg

IMG_4357.jpg

IMG_4359.jpg

IMG_4361.jpg

IMG_4365.jpg

IMG_4366.jpg

IMG_4367.jpg

IMG_4374.jpg

IMG_4375.jpg

IMG_4377.jpg

IMG_4379_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása