A Werther-effektus vagy imitációs effektus azt jelenti, hogy a médiában közölt öngyilkosságok hatására a veszélyeztetettek, az öngyilokra hajlamosak körében megnő az elkövetett öngyilkosságok száma. És nem csak akkor, ha népszerű, híres személyről van szó, hanem akkor is, ha egy kis srácról, akire rátört a végzet.

werther.jpg

A rendőrök pontosan tudják ezt. Tanulták. Ők ilyen ügyekkel kapcsolatban csakis annyit adnak ki a nagyvilágnak tájékoztatásul - lásd hírünket a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása alapján  -, hogy a haláseset körülményeit közigazgatási eljárás keretein belül vizsgálják.  Ez így tisztességes. 

Értem, ha valaki olvasókat szeretne toborozni. Akár bulvárhírekkel. Akár eszközként használva fel egy tragikus eseményt. Ez súlyos felelőtlenség.    

A kutatások szerint leginkább azok körében nő meg a szuicidális viselkedés, akik a médiában szereplővel azonos neműek, illetve hasonló korúak. A tetejébe az elhunyt - vele hasonló korú, egy helyen élő közösség újabb súlyos traumája a decemberi közúti tragédia után. Azt is el lehetne mondani, hogy hasonló sorsú gyerekek és ifjak, hasonlóan nehéz sorssal, periférián, mentális teherrel - tehát vigyázni kellene a Facebook hatásokkal. Ugyanis a Facebook-on élnek.    

A jelenséget David Phillips nevezte el 1974-ben Goethe Az ifjú Werther szenvedései címszereplőjéről. Goethe regényalakja - Werther -  több olvasót öngyilkosságra indított, ezért több német városban és hercegségben kivonták a forgalomból a költőfejedelem prózai művét, a költő pedig versben üzente Werther szellemén keresztül az őt követni vágyóknak, hogy „férfi légy és ne járj utamon”. 

Vagyis aki férfi, ne legyen őrült, ne dobja el életét rosszkedve miatt.  

(A WHO médiaetikai irányelvei szerint az öngyilkosságról szóló híreket nem ajánlott vezető helyen közölni, részletezni az elkövetés módját, a helyszínt, az elkövető személyes adatait, fényképét, és találgatni az állítólagos okokat. Viszont jó, ha megjelenik preventív célú tájékoztatás, segítő üzenet és egy telefonszám.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása