Bicske, piacnap. Dübörög a gazdaság, sőt, jobban teljesít.

Precíz úr lép hozzám, homlokára tolja szemébe húzott kalapját és azt mondja:
"- Szeretném, ha megírnád. Megkaptam a mezőőri hozzájárulás fizetését földem miatt megkérő levelet. Ez 500 Ft. Rendben. Megnézem a tértivevényes levél árát: 360 Ft. Most akkor kinek gyűjtünk?! A Magyar Postának?

Biztos, hogy van a bicskei önkormányzat alkalmazásában - mindig is volt - egy megbízható kézbesítő, aki akár még gyakorlottan alá is íratja a címzettel az átvételt és pont. Azonnal rád gondoltam, hogy ezt megírhatnád."

Valóban volt kézbesítő. De önkormányzati kézbesítőt már régóta nem láthattunk. Lehet, hogy ez a kötelező postázás központi direktíva alapján 4-5 éve lett bevezetve, gondolom, a költségei a bicskei költségvetésben feküsznek. Még akkor is, ha lehetne ennél takarékosabban is.

Jelentős bevételnövelést a város nem tudott elérni az elmúlt évtizedben, építményadó duplázás az megvolt mint igen nagy mutatvány - néhány éve. A lakosság terhelésére.  Ezen a helyen és többek között ebből küldi ki Bicske önkormányzata 360 Ft/db az 500 forintot kérő levelet, ahelyett, hogy saját kézbesítőt, hivatalsegédet alkalmazna. Hogy az sem olcsóbb? Szerintem biztosan nem kerül 360 Ft-ba darabonként a kihordás.     

Szöveges példa. Számold ki szorzással és összeadással a meglévő adataid alapján, hogy egy éven keresztül mennyibe került a városnak egy kézbesítői munkakörrel (is!) bíró munkatárs alkalmazása. Egy év alatt összesen mennyi levelet vitt ki a városi kézbesítő? Minden saját postásunkra fordított költség puszta számát oszd el az általa kihordott  levelek számával. 

Fogadjunk, hogy kevesebb mint 360 Ft! Ami nem vesztette el közpénz jellegét.  

Rendben, van olyan levél, amit a városnak muszáj ajánlottként feladnia Bicskén belül is. Hogyne. Ezt a muszáj-költséget csökkenti a saját munkatárs, aki a tetejébe bicskei. Tehát egyre jobban él mint négy éve. Nincs is annyi négy év sem, amennyire jobban él. 

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása