Gyalog megyek az uszoda felé a Fűzfa-sétányon, a megigazított frizurájú gyönyörű és erős füzek alatt, ami bicskei családok munkájával, az ő  kezdeményezésükre és felhívására teszi szebbé Bicskét. Miképpen az egész park.  

Az erős lombok a füzes sétány alatt jól fel vannak vágva a GESZ munkatársai által, akik az egész parkot gondozzák. Itt a legmagasabb ember, akár kerékpár nyergében  is elférhet. A lombozat másik fele a Sárköz felől húzódó, a Jakab-közi Jakab-forrás által táplált vízfolyás partfala fölé - vagy inkább felé lóg. Imádnak ezek a fák itt lenni. Azon a felén jó hosszan megvan hagyva az erős levélzet,  hogy éljenek és takarjanak is. Mint amikor homloknál felnyírják, hátul meghagyják. Van, ahol van mit takarni... Eszembe jut, mennyire örülök, hogy itt lehettem Veletek, akik nem tudtátok nézni a korábbi állapotokat, amikor építeni kezdtétek a parkot a bürokráciával is megbirkózva.

Aztán eszembe jut egy vers megint, ami  a füzekhez nálam már-már reflexszerű képzettársítás. Hetedikben vagy nyolcadikban olvastam először (a mögöttem lévő "új iskolában"), ahol Tima Gabriella tanította nekünk a magyart. Ha jól emlékszem, benne volt a szöveggyűjteményben ez a vers is, ami persze, az Ipoly és Börzsöny miatt különösen érdekelhetett, de lényeg, hogy megmaradt. 

 

 

Szabó Lőrinc

Ipoly füzei

Ipoly füzei, karcsú, szép füzek,
s ti, öregek, roskadtak, görcsösek,
tele friss hajtásokkal, szeretem
nézni: sok forgó leveleteken,
mely kócos fürtökben a vízig ér,
hogy villózik egymásba zöld-fehér-
szürke fényetek. Ennyi csak, ez a
kis színjáték, mit a part vándora
tőletek kaphat. Kilométerek
múlnak, gyalog, csónakon, s titeket
lát csak a szem, horgászok bús sorát,
mely nem a halat nézi, csak magát.
Nyáron zöld bánat, ősszel halk tüzek,
szeretlek, csöndes szomorúfüzek:
ti etettétek a nyulaimat,
ti adtátok első sípjaimat,
s alig pettyezte gólyahír a gazt,
barkátok már hozta az új tavaszt.

     

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elfogultként, mert egyik kedvencem a szomorú fűz.. Csodálatos. És milyen lesz majd még, mikor hatalmasra duzzadt koronájukba fűzi pajkos ujjait időnként a bolond szél..
Köszönjük a megálmodóknak s létrehozóknak!
süti beállítások módosítása