Ma teljes holdfogyatkozás lesz látható Magyarországról is. A jelenség teljes egészében megfigyelhető az ország bármely pontjáról. (Ha az időjárás is megengedi.)
A Hold negyed 9-kor kel fel, de azért kell 10-15 perc, hogy a dombok miatt meg lehessen látni kelet, Budapest irányában. Ekkor már elkezdődött a félárnyékba lépés. A teljes árnyékba lépés 20:24-től követhető nyomon. A teljes holdfogyatkozás 21:30 és 23:13 között lesz megfigyelhető.
A teljes holdárnyékot 0:19-kor hagyja el a Hold, a félárnyékot pedig hajnali 1:28-kor. Délkeleti-déli horizont kell hozzá. Sajnos nem lesz túl magasan.
(A mellékelt képet egy hónapja készítettem a júniusi újhold előtt, még növekvő fázisban. A földárnyék miatt ma vöröses-barnás színű lesz.)
SZŰCS MATYI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása