1. Szeptember 14-én 17 óra 20 perckor indul egy séta Nagy Károly matematikus-csillagász egykori birtokán, a Szülőföldünk Helytörténeti Klub Kulturális Örökség Napjához kapcsolódó programjaként.  A program EU-s hátterű, helyi identitást és kohéziót erősítő projekt keretében valósulhat meg.
A hely megközelíthető kerékpárral vagy busszal is, a központból 17 óra 6 perckor induló éppen jó  és a 18 óra 43-as lejtmenettel vissza is tud jönni a résztvevő.  
2. Mirko Bayerl kutatóval már találkoztam a Nagy Károly Városi Könyvtárban, írtam is arról, hogy Bicske és környéke hadszínterén történtek foglalkoztatják hosszú ideje és könyvet készül írni róla. Október 11-15. között dolgozik Bicskén megint, ezért egyrészt szállást keresett. Természetesen Báder Antal urat hívtam, ki mást. Lefoglaltam, Herr Bayerl pedig később megerősítette.
Itt pedig levélváltásunk olvasható angolul és magyarul. A lényege: Mirko Bayerl idős, bicskei, Bicske környéki emberekkel szeretne beszélgetni háborús emlékeikről, ha kell, tolmács segítségével, ahogy mi is tettük a magunk szintjén (tolmács nélkül) a 80-as évek elején - helyi identitást erősítő honismereti szakkörben, amit Borbély Kati néni vezetett. Kevesen élnek már ebből a kemény időket átélt generációból, az sajnos biztos, többnyire akkori gyermekek maradtak a háborúból hírmondónak, ha van valaki, hozzuk össze beszélgetésüket.        
Dear Antal, Hotel Bader is booked. Thanks very much. No to a question: I am always looking for more info on Hegyikastely and I particulary looking for old people in Bicske that has either info or photos. My problem is to find out if some german tank wrecks stood arounf Hegyikastely after the war in 1946. Is there any announcement I can make on any blog, newspaper or anything that I am looking for eyewitness, photos or other info on Hegyikastely. hope to meet you soon, best regards Mir
Dear Mirko, it' s a real pleasure to help you. I am going to publish your question and request as soon as possible. Thanks for your letter, 
Kedves Antal, Hotel Bader lefoglalva. A Hegyikastélyról szeretnék több infót, és nagyon kíváncsi lennék az idősebb emberekre, akik információkkal vagy régi képekkel tudnának segíteni. Az érdekelné különösen hogy álltak-e 2. világháborús német tank roncsok a Hegyikastély körül 1946-ban a háború után. Létezik olyan fórum esetleg ahol szemtanúk, fénykép vagy bármilyen infó után kutathatnék a Hegyikastéllyal kapcsolatosan? Remélem hamarosan találkozunk. A legjobbakat.
Kedves Mirko, örülök, hogy segíthettem. Kérdésed hamarosan közlöm.  Köszönöm a leveled. 
(Azt nem írtam a levélbe, hogy minden háborúról olvasott mondat - különösen, ha szülőföldi harci eseményekről szól - a béke tiszteletét, becsületét erősíti. Bennem legalábbis.  Mert hol lennénk anélkül, ami most természetes?)
izing 


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása