Kaptam néhány fotót kedves olvasónktól, szétszórt szemétről.  Arra építi elgondolását, hogy a szemétben dokumentumokat talált egy bicskei és egy budapesti címmel - vagyis a szemetelő szedje össze és tegye helyére a szemetet és önmagát is. 

vasut_szemet.jpg

Szép gondolat. Ami a szándékot illeti. Köszönöm, a bizalmát különösen. Az alapgondolatot is, hogy ne járjunk már bokáig szemétben, hogy vegyék már észre magukat a szemetelők.  Mivel azonban a dokumentum gyámhivatali okmány - a gondnok és gondnokságra szoruló nevével és címével, bankszámla kivonatával  - az ezekről készült  képek publikálása személyes adattal való visszaélés gyanújába keverhet bárkit, de felelőtlen lépés lenne mindenképpen.  

Kedves olvasónk - jobbító szándékkal, a köz érdekében, mindenféle nyereségvágy nélkül  -, saját oldalán már megosztotta. Javaslom, hogy saját érdekében mielőbb törölje, de természetesen ő dönt. 

Azt hiszem, félreértik az emberek - velem együtt, mert én is félreértettem: ha nyomot, pl. személyes adatot találnak egy zsák közterületre szórt szemétben pl. címmel és névvel, szóval arról azt szokták-szoktuk  hinni, hogy ez minden kétséget kizáró bizonyíték.

Nem az.

Mondok egy durva példát. Ha betörne valahová Sobri Jóska és otthagyná az én névjegyemet, akkor azt bizonyítéknak kellene tekinteni, hogy én voltam a betörő? Dehogy. Legfeljebb nyomnak. Amiről majd kiderül, hogy ér-e valamit. Amikor engem elszámoltatnak. Mert bizonyára megteszik, megpróbálják. 

(Ez megtörtént: Bicskén a határban talált valaki egy utánfutónyi szemetet. Átnézte és kidobott csekkek vagy csomagcímzések alapján személyesen megkérte a feltételezett szemetelőt, hogy nagyon gyorsan szedje össze. Ha nem szedi, a rendőrségre megy az ügy. Nem szedte össze. A rendőrség pedig a szemétben talált címzést nem tekinthette bizonyítéknak, hiszen magát a cselekményt, a hulladékban talált cím nem bizonyítja. Nem mondom, ha olyan biztonsági kamerák lennének, amikkel jól követhető a járművek mozgása, akkor valószínűsíthető lett volna az elkövetés ténye. Mert ha az adott címre bejelentett ember az adott időszakban azon a kis forgalmú kijáraton hagyta el a települést utánfutós kocsiján plusz felújítást is végzett, a kiszórt hulladék java pedig törmelék, akkor már van miről, például adatgyűjtésről beszélni, mely adatok - egy irányba mutatnak.  Van egy jó nevű ügyvéd, akit gyakran kérdeznek a tévékben különböző ügyekről. Legtöbbször így adja vissza a kérdést: "Nem nyilatkozhatom róla, mert nem ismerem az ügy aktáját." Magam is csak ennyit tudok erről az esetről. A szemetet összeszedte az önkormányzat cége. Azt is.)        

Ismert egy olyan bicskei eset is, amikor a lomtalanító gazda felkért egy fuvarost, pénzt is adott neki, hogy a hulladékot vigye a szeméttelepre. Egy hét múlva rendőrök kopogtattak a gazdához, hogy ez a tárgy, amin a neve/címe rajta van, az övé-e. Igen. Hogyan került ez el a háztól? Megbízta a fuvarost, pénzt adott neki. És akkor elmondták a gazdának, hogy a bicskei határ melyik gyönyörű zugában találták meg a platónyi szemetét. A gazda annyit tudott mondani, hogy 3 órán belül összeszedeti a fuvarossal és kiviteti a szeméttelepre. Akkor még a szeméttelep kapuján belül ott állt néhány konténer, amibe akár sittet is lehetett pakolni.              

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása