Idézek egy olvasói véleményt a szervizúton történt balesettel kapcsolatban, majd elmondom a sajátomat:

"Mióta erre az útra terelték a forgalmat Mányról, életveszélyes a közlekedés, száguldoznak mint az örültek, de sajnos a biciklisek is csak úgy átsuhannak azon a kereszteződésen, körül sem néznek, sajnos volt rá példa hogy satu féket kellett nyomnom... Mindez akkor izgalmas amikor nincs levágva ott a gaz sem és sem az autós sem a bicós nem lát ki rendesen. Sajnálom aki most ennek az áldozata lett, remélem felépül!"  

Egyetértek. A rendőrségi, hivatalos válasz szerint nem a kerékpárúti kereszteződésnél történt a baj. Nem is vetült  fel a baleset okaként az elsőbbségadás elmulasztása egyik részről sem. De akkor is igaza van olvasónknak, mert a nemzeti szalag átvágásán készült fotó érdekében bármilyen felületességre és hanyagságra képes politikus alapvető, felelős dolgokról feledkezik meg. 

A hanyatló Nyugat-Európában és pl. Ausztriában két századrendű mellékút kereszteződésénél is így készül az átjáró: korlát 5 méter hosszan az úttal párhuzamosan, belül. A kerékpáros elmegy a végéig. Lát és látják. Utána visszajön 5 métert az átjáróig. Lát és látják. (A nyolcvanas években hasonló gyalogost fordító korlát állt a malom mellett. Lehetett rajta üldögélni.)   

És Bicskén, ahol szép summáért áttolják az út kedvéért az autópálya töltését, még erre sem voltak képesek. Biztos nem szerettük volna. Biztos szentségeltünk volna. De aki az unokáját engedi erre az útra vagy az iskolás gyerekét és gondolatban előbb végigjárja a fiai útját, nyugodtabb szívvel tette volna meg.

Az útszéli gaz- és lombvágás pedig annyira alapvető lenne....

Tovább hangsúlyozza az ún. politikusok felelősségét, hogy pontosan tudták a kerékpárút átadásakor, hogy a mányi úton hidat kell építeni és a terelés csak erre lehetséges. Vagyis biztonságossá kellett volna tenni az utaknak ezt a találkozását erre a helyzetre is. 

Ha a mányi út kész lesz és nem lesz itt már akkor forgalom, a biztonságos átjáró kiépítése akkor is szükséges lehet. A ritkán ellenőrzött szervizúton akár kb. féléves jogsival rendelkezők is szeretnek száguldozni, hegynek le és hegynek föl egyaránt. Részese voltam egyszer egy olyan magánbeszélgetésnek, ami az egész kerékpárút legkritikusabb pontjának nevezte ezt a kereszteződést.      

 

ia                

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása