Január 15-ig vagyis szerdáig lehet pályázni tehetséggondozási alap bicskei ösztöndíjára, aminek lehetőségét az önkormányzat szeptember 15. előtt hirdetette meg.  A Bicskei Újság nevű kiadványban nem szerepel a lehetőség szembetűnő helyen és módon a 2020- jan. 15-i zárással, ezt szeptemberig visszamenőleg ellenőriztük. Az önkormányzat honlapján szintén nincs friss felhívás, csupán a legelső, több hónappal ezelőtti, ami ma már nehezen elérhető, aktuális ugyan, de mégsem címlapon lévő poszt.

Hogy a szóban forgó hirdetmény mikor jelent meg pontosan, nem tudhatja az állampolgár, mert az önkormányzat honlapja nem használ időbélyeget. Valószínű, hogy szeptember idusa előtt, mert abban a szeptember 15-i határidő áll.   

Van tehát egy ösztöndíja Bicskén a tehetségeknek, amit akkor vehetnek észre, ha ráérő idejükben olvasgatják a testület jegyzőkönyveit - feltéve, ha e dokumentum már megérlkezett a könyvtárba. Vagy ha szabadidejükben  a Nemzeti Jogszabálytárat nézegetik, vagy éppen fél évvel ezelőtti híreket keresgélnek az önkormányzat honlapján, hogy van-e esetleg területileg hatályos tehetséggondozás.   

"Bicske Város Önkormányzata Humánerőforrások Bizottságának elnök asszonya – Sulyokné Guba Judit - részéről fogalmazódott meg az a javaslat, hogy helyi szinten is szükséges lenne működtetni egy tehetséggondozási rendszert, mellyel a Bicskén élő tehetségek támogatására, fejlesztésére nyílik lehetőség. A szakbizottság az erre vonatkozó rendelet-tervezetet összeállítását támogatta" - írjak a 2018. december 8-án keltezett előterjesztésben.

Bennünk pedig az a gondolat fogalmazódik meg, hogy ezt minden évben többször meg is kell hirdetni. Még akkor is, ha az önkormányzat vonatkozó rendeletében nem írja elő önmagának, hogy a tehetséggondozási tevékenységét  meghirdesse.   Ez minden egyes alkalommal, január és szeptember 15-e előtt szükségses lenne. Ha egy közösség valóban komolyan veszi a tehetséggondozást, hivatalosan és rendszeresen kommunikálja - ahogy a csövön kifér. Minden közpénzből fenntartott felületen. Hogy mindenkihez eljuthasson.  

Hiszen még "Munkacsoportot" is üzemeltetnek a pályázati feladatokra. De eszerint érdemben sem a Munkacsoportban, sem a testületi ülésen, sem a jegyzőben nem merült fel érdemben az a gondolat, hogy ezt a lehetőséget minden pályázati időszakban - évente kétszer - közismertté kell tenni.

"Bicske Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tehetséggondozási alapot hoz létre olyan személyek számára, akik a tudomány, a művészet vagy a sport, illetve egyéb tanulmányaik területén komoly teljesítményt értek el, illetve tehetségük további kibontakozásához, képességeik bizonyításához támogatást érdemelnek, illetve megfelelő támogatással képesek lesznek kimagasló eredmények elérésére."

 "A tehetséggondozási támogatás maximális mértéke 50.000.- Ft vissza nem térítendő támogatás pályázónként, amelyet az Önkormányzat a 3. § szerinti, éves költségvetésében elkülönített keretéből finanszíroz."

"A tehetséggondozási támogatás iránti kérelmet a Bicske Polgármesteri Hivatalba (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon (1. számú melléklet), évente két alkalommal, január 15-ig és szeptember 15-ig."

 Miért nem teszik ezt közismertté?

Miért nem írja elő a rendelet, hogy tárgyévben hány alkalommal, milyen önkormányzati felületeken kell közölni? 

Miért nem érdeklődik erről a kérdésről egy vagy több képviselő? 

Mindenképpen kommunikálni kell a nyilvánosság felhasználásával is. 

Olvasónk írja:

"A 2019. szeptember 15-i pályázati kör óta, a jelenlegi pályázati időszak határideje előtt az Önkormányzat számomra érthetetlen okokból semmilyen fórumán (honlap, újság stb) nem tájékoztatta a lehetőségről a lakosságot."

Mindenkire rábízzuk, hogy ennek mi lehet az oka, azonban abban reménykedünk, hogy - szemben egy másik önkormányzati pályázattal, amiről részletesen írtunk - az elbírálás átlátható módon, objektív szemponrendszer alapján történik, az eredményeket pedig közzéteszik. Hiszen van objektív szemponrendszer, csak ez valamiért nem elérhető nyilvánosan. Hiszen adóforintokról beszélünk. Hiszen ez egy átlátható Önkormányzat.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása