Tisztelt Nemzeti Levéltár!

 Köszönettel áttekintettem a bicskei hadifoglyok neveit is tartalmazó dokumentumaikat is. Helyi blogomon két posztban, forrás megjelöléssel közzétettem, amit találtam.

https://bicske.blog.hu/2020/07/14/a_ii_vilaghaboruban_szovjet_hadifogsagba_esett_a_szovjetuniobol_hazatero_bicskei_hadifoglyok_nevei

--------------------------------------------------

https://bicske.blog.hu/2020/07/17/_mi_van_veletek_kicsi_fiammal_beszel-e_mar_editkem_mekkorara_nott_mar_meg

Szíves figyelmükbe ajánlom, hogy Prohl Jenő valójában Prockl Jenő. Édesanyja neve helyesen: Blauhorn Irén és hadtörténész barátomnak sem ismerős a kdp. tizedes rendfokozat. Ez egyszerűen kp. tizedes vagyis karpaszományos, a d csak elírás lehet. Prockl Jenő 1943-as születésű fia egy családi relikviát bocsátott rendelkezésemre, amit szintén közöltem. 1946. februári levelezőlap. Életjel.

Egy Bicskén élő unoka kommentje szerint Szapkó Mihály neve helyesen Szopkó Mihály.

Szíves figyelmükbe ajánlom e két posztom. Tudom, hogy a korabeli dokumentumok a maguk esetleges hibáival érdekesek. Levelem egy zárójeles megjegyzés tartalmát képezheti. Munkájukat, figyelmüket a bicskei olvasók nevében is köszönöm.

 

Tisztelettel, Izing Antal

Katona Péter <@>
12:43 (1 órával ezelőtt)
címzett: én; Központ

Tisztelt Izing Antal!

Köszönjük a levelében írt észrevételeket, javaslatokat, melyekre röviden szeretnénk reagálni.

Az adatbázis készítésekor azt az elvet követtük, hogy olyan névalak kerüljön bele, amelyik szerepel vagy a Népjólét Minisztériumnak megküldött névjegyzékekben, vagy a Hadifogoly Átvevő Bizottság nyilvántartásaiban. Ezen okból kifolyólag – habár már máshonnan is kaptunk visszajelzést – nem javítjuk ki a neveket, még ha tudjuk is a helyes névalakot. (Mint ahogy Ön is írta a levelében: „a korabeli dokumentumok a maguk hibáival érdekesek”.) Továbbá, ha egy névnél megtennénk, a többinél is le kellene ellenőrizni, amire nincs lehetőségünk. Azon viszont gondolkozunk, hogy létrehozunk egy megjegyzés mezőt, ahol az Önéhez hasonló észrevételeket jelenítenénk meg.

Ráadásul, az is előfordulhatott, hogy az adatbázis gépelésekor kollégáink olvasták félre vagy írták el a nevet. Ezeket, ha észrevesszük – természetesen – javítjuk.

A rendfokozatokon időközben adattisztítást végeztünk: feloldottuk a rövidítéseket, javítottuk a rosszul feloldottakat (már ha észrevettük). Ez azért volt nehéz feladat, ugyanis már a korabeli nyilvántartások készítői sem mindig a szokásos katonai rövidítéseket használták, vagy a kézzel írt nyilvántartást legépelők olvasták félre a rendfokozatot, így hibásan vagy hiányosan kerültek bele a Népjóléti Minisztériumnak megküldött névjegyzékbe.

Az adatbázisunkat elemző blog bejegyzésében olvasható, hogy a „Bicske beírása esetén Tápióbicskét is behozza” vagy „Mány esetén pl. Nagymányok és több más helységnév is bejön”. Itt – a településnév változások miatt – úgy állítottuk be a keresőt, hogy ne csak teljes szóra, hanem szótöredékre is keressen, vagyis az adatbázis kulcsszavas keresést használ. Javasoljuk, hogyha csak Bicske vagy Mány településre szeretne szűrni, üssön egy szóközt a település neve után, és akkor csak a keresett településre hazatértek listáját fogja megkapni.

Szándékunk szerint mi csak a forrásokat, adatokat biztosítjuk a hozzátartozójukat keresők és a helytörténet kutatók számára. Az adatok kiegészítését, helyességének ellenőrzését, összegyűjtését az Önhöz hasonló (hely)történészekre bízzuk, hiszen ezt intézményünk nem tudná elvégezni, nem lenne rá kapacitásunk.

Mi is köszönjük a blogon végzet munkáját, melyhez további kitartás kívánunk.

Üdvözlettel:

--
Katona Péter
levéltári informatikus

Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára
4024 Debrecen, Vármegyeháza u. 1/b.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása