Olvastam az I. világháború kezdetének elsők között elesett bicskei áldozatairól.
Máté Kálmán római katolikus vallású. Élt 25 évet. 1890-ben született.
Brunczlauer Manó izraelita vallású, élt 34 évet -1881-es születésű.

162358000_10214817112900555_1389804569786700201_n.jpg
A világháború elején 1914 őszén nagy harcok dúltak a galíciai Sambor közelében lévő ... Zwor melletti Sprynia falucska körül, ahol különösen a volt császári és királyi 69. Hindenburg gyalogezred vívott sok véres csatát az oroszokkal. Az ezred kénytelen volt halottai és sebesültjei hátrahagyásával visszavonulni. A terület Ukrajnában található, Ungvár és Lviv, (vagyis az egykori Lemberg) között félúton.
Az ezred katonái, akiknek holttestét temetetlenül hátrahagyni kényszerültek, mint “eltűntek” kerültek a veszteséglajstromba. A spryniai kastély tulajdonosnője húsz évvel később, 1934-ben levélben közölte a 69. gyalogezred egyik volt tisztjével, hogy az ezrednek azokat a halottait, akik az 1914 augusztusától az október 27-i visszavonulásig tartó harcokban kapott sebeikbe a visszavonulás közben vagy azután belehaltak, valamint azokat, akik a 27-e körül vívott ütközetben estek el, a birtokán tisztességgel eltemettette. A kastély úmője összegyűjtötte az elesettek személyi lapjait is és ezeket később átadta az orosz parancsnokságnak abban a hitben, hogy azokat a Vöröskereszt útján majd eljuttatják az osztrák-magyar hadsereghez. A névsor azonban többet nem került elő. Szerencsére a naplójába másolta az összegyűjtött személyi lapok adatait és leveléhez mellékelte ezt is. A lajstrom tanúsága szerint a spryniai birtokon harminckét volt Hindenburg-gyalogezredbeli elesett katona kapott végtisztességet. Az eltemetett magyar katonák többsége Fejér megyei volt.
Az I. világháború kezdetének elsők között elesett bicskei áldozatai:
Máté Kálmán római katolikus vallású, 25 éves - 1890-ben született.
Brunczlauer Manó izraelita vallású, 34 éves -(1881-1914)
Máté Kálmán nevét megtaláltam a bicskei I. világháborús emlékművön. Brunczlauer Manó neve viszont nincs ott. Bunclauer Miksát találtam. Lehet, hogy a testvére vagy más családtagja is meghalt. De az is lehet, hogy valahol összetévesztették vagy egynek tekintették a két M-el kezdődő utónevet. Persze, nem tudhatjuk, mi történt.
A lényeg azonban az, hogy szokták-szoktuk dicsérni a nők agyát, lelkét, mentalitását, hozzáállását. Szerintem itt sem az a kérdés - ahogy a származásnál, vallásnál sem -, hogy férfi vagy nő az illető. Az a kérdés, milyen ember lett belőle. Ebben az esetben a gyakorlatias, nyilván valamekkora gazdaságot irányító nő a hős. Aki a támadó hadsereg halottait eltemetteti, mivel ott maradtak több mint harmincan. Az sincs kizárva, hogy a sérültekről gondoskodni próbált. Az eltemetés lépéskényszer is volt, hiszen több okból sem maradhat temetetlenül 34 hulla. De hogy még dokumentálta is, ez óriási. A "szolgálati út betartásával" az oroszoknak adta át először a halottak listáját. 20 év után, hogy onnan semmi válasz nem érkezett - megkereste az osztrák-magyar gyalogezred vezetését. Emelem kalapom.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása