"Ma reggel a régóta kinn lévő sok-sok bicskei zöldhulladékos zsák láttán az jutott eszembe, hogy tesztüzemmód lehet Bicskén. Brit tudósok azt vizsgálják, hogy a zsák valóban lebomlik-e itt az utcákon, például a szemünk előtt" - írta olvasónk. 

A zsák anyaga lebomló adalékot tartalmaz - ez a sor áll a zsákon. Olvassuk el. Kérdésem volna: a zsák bomlik le, vagy csak a benne lévő adalék? Ha csak az adalék, akkor nem túl "zöld" és környezetbarát ez a zsák, de még akkor sem, ha nagy, zöld betűkkel írtak rá. Mert sajnos az, hogy az adalék lebomló, nem feltétlenül kell jelentse azt is, hogy a zsák egésze, a zsák anyaga is lebomló. De nem vagyok szakértő ebben sem. Az viszont biztos, hogy kommunikációs, már-már manipulatív szempontból a LEBOMLÓ szó jelenlétével, szerepeltetésével a felszínes szemlélő bizalmát elnyerhetik, aki emiatt az egész zsákról azt hiszi, hogy lebomló. Pedig valószínűleg nem az, mert akkor nemcsak azt írnák rá, hogy az adalék a lebomló. Bennem megmaradt a kérdés, és a felirat láttán nem tudom kizárni, hogy mikroműanyag szennyezés legyen belőle. 
Beindult a Bicskei Szó Fb-oldalon az olvasói eszmecsere a zöld hulladékról, a gyűjtésről, a kezelésről, a komposztálásról egy korábbi cikkünket követően.

Hogy alakult ki a zsákolás? Úgy, hogy a legtöbb kert, udvar, ma már így-úgy épített, nem fér el a komposztáló, nincs hozzáértés, nem szokás. Napjainkban olyan picuri telekről is tudni lehet, hogy 10-12 lakásos társasház épül, ahol azelőtt egy kis parasztház állott zsebkendőnyi veteményeskerttel. Vagy amikor a kertes övezetekben egy-egy telekre kettő-három ház épül. Hogyan várható el ott a komposztálás?

Komposztáló edények rendelése vagy készíttetése/készítése jó ötlet lehet, de példaként emlékezünk arra, amikor politikusaink, sok bicskei pénzt költöttek bicskei térkő gyártásra. Láttunk már belőle térkövet vagy  járdát? Szép csendben hallgat róla mindenki. A gép talán megvan valahol, mert talán megvették. Aztán kiderült, hogy ehhez szakértelem is kellene, de az a közmunkában nem feltétlenül van jelen. Mert bizony nagyjaink közmunkával tervezték a térkőgyártást a BGSZ-ben. Azóta is tengermélyen hallgatnak e hatalmas ötletről, ami alapvetően nem hangzott rosszul. De egy közszolgálati écánál nem csak az a lényeg, hogyan hangzik, hanem az is, hogyan valósítható meg.
Lehet, hogy a komposztáló eszközök készítéséhez a Nagy Bicskei Térkő Projekt figyelembe vételével nem szabadna a helyi fórumokon ötleteket adni a komposztálók gyártására - ez a konzekvencia, ezt a tanácsot kaptuk az olvasóktól. 
A zsákokra írt LEBOMLÓ varázsszóról pedig azt írják: éppen olyan ez, mint a kerékpárút, ami nem is kerékpárút. 
A politika és a marketing így hívja az út szélén felfestett piktogramot is: kerékpárút.  De manapság már elég, hogy kitesznek egy apró zöld táblát az út szélére, forgalomsűrűségtől függetlenül, és átadják kerékpárútként. Ezek a KRESZ szerint természetesen nem kerékpárutak. Azt nem zöld táblával jelölik, ami nincs is a KRESZ-ben.
Szóval így bomlik le a zsák is, ahogy ez a kerékpárút kerékpárút. Vajon a zsákfelirat a hibás, vagy a verbális tájékoztatás? Mi pedig elfogadjuk a jobb verziót, mert akkor nyugodtabb a lelkiismeretünk és nem kell szembe mennünk senkivel, aki erős, befolyásos stb.  És akkor nincs vele semmi dolgunk. Mossuk kezeinket. Pedig a következményeit az unokáink is fogják látni. 
Végezetül: évekkel ezelőtt jegyeztük, hogy akadnak magyar települések, ahol osztogatják a komposztáló ládákat. Tudni lehet több bicskei környezettudatos családról, akik 20 ezer forint körüli komposztáló ládát vásároltak, amiben komposztot gyártanak nem feltétlenül nagy kertjükben a kerti hulladékból. Gyakori az is, hogy az avart a bokrok, a fák alján a talajon hagyjuk azok hasznosulása érdekében. Ez kényelmes is, nincs vele munka vagy költség. Végezetül meg kellett állapítanunk beszélgetésünkben, hogy szívesebben nézzük az utcákon akár hetekig ezt a hatalmas avarmennyiséget zsákolva, minthogy a füstjét szívjuk füstnapokon. Ennyi előnye feltétlenül van.   

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása