Tószeg dűlő?

Címkék: vélemény járda kistószeg

2024.01.06. 19:59

A Kistószeg járdái elképesztőek. Márpedig a Bethlen Gábor utca Bicske központjában fekszik. Hallottam olyan esetről, hogy a gyalogost nyilván teljes joggal, kedvesen, udvariasan megkérdezte a rendőr, miért nem a járdán megy. A gyalogos válasza: rossz a járda és az adott időjárás miatt is jobb az úton menni, mert nem akar elesni.

Van egy Dózsa György utcai sarok közelében lévő járdaszakasz, amiről azt hallom, hogy még egy II. világháborúban kapott találat nyomait őrzi. Szemben, az utca páros oldalán mindössze néhány ház előtt van járda. Hahó, a bicskei vezetés által jelentősen megemelt építményadót itt is fizetik ám minden évben. 

Aztán ott van mellette a Tószeg utca. Jó hely. Lejjebb már burkolatlan, földes utat látok, amin ömlik a csapadékvíz lefelé, mert sem ott, sem a Kistószegen  nincs megoldva az elvezetése. A tereprendezéseket ott élők is végezték sok esetben a hordalékossá lett útfelületen. 

Az Eü-i Központ mögötti kiszolgált lépcsőről is megközelíthető. Meredek, öreg, nem jó megoldás, nem családbarát. Azt mondják, a babakocsit toló anyukák körbejárnak a forgalmas Bethlen Gábor utcai emelkedő-lejtő kanyarjait használva, esetenként másik kezükkel a nagyobb testvér kezét fogva. Végre nem kerülhet oda egy jobb feljáró? Tudom.  Az Egészségügyi Központ területe nem közterület, nem utca, hanem üzemi tercia. Amikor hajdan a mai lépcső megépült az itt élőknek, az egy szívesség volt az előljáróságtól. Nem lehetne ezt a szívességet újra megtenni egy olyannyira szívügy városban, ahol állítólag a lakosságot szolgálják?   

Amikor megszólítottak az ottaniak a Tószeg utcán, "hogy erről írhatnál valamit", a Nagy Károly tér jutott eszembe. Kedves barátom élt ott - Isten nyugosztalja - az ottani új társasházak egyikében. Az út és környék állapota miatt finom iróniával Nagy Károly dűlő?-ként emlegette a helyet  így kérdő módban kedves mosolyával.Ott már jobb a helyzet.  Ez akkor a Tószeg dűlő a főtértől egy pillantásra? Ugye, nem?  

A Tószeg utca  vizelvezetese leánykorában (Hámán Kató vagy KISZ-lakótelep) sem volt jó. Nem létezett.  A 80-as években is csak a Kistószeg nagyjából Öregtószeg közbülső szántóira engedték le a vizet, ahol azóta már részben házak is épültek. Sok éve megoldható lett volna, ha lenne erre kellő akarat, igény vagy  lobbierő. Azt mondják, volt már erre kísérlet, de nem volt eléggé kitartó és aktiv, így megakadt, mint Móricka a szorzótábla felmondásában.  Aztán elfelejtődött.

Kistószegi Izing vagyok. Ma jártam ott és szakadó esőben tekertem fel a térre. Ömlött a víz az úton lefelé ott azon a lejtőn, ahol a szánkóink harminccal csúsztak a havon-jégen.  

Mivel néma gyereknek az anyja sem érti a szavát, a Tószeg utcai beszélgetésben azt javasoltam, hogy a lakóközösség alakítson ki egy közös állásfoglalást/kérést és akár évente kétszer nyújtsák be. Hogy a problémát ne lehessen szőnyeg alá söpörni. Felmerült, hogy azért nem foglalkoznak a területtel, mert utca fog nyílni és akkor tönkremenne az új út.

- És? - kérdeztem. Ameddig új utca nem nyílik, addig itt ne legyen rendes út? Az élet rövid. Megcsinálják rendes alappal, hogy jól bírja, ha pedig kárt szenved felújítják megint. Ne rajtunk spóroljanak. Legyünk már szókimondóak. 

A vízelvezetés tekintetében pedig az övárokra lenne szükség a város körül, ami legalább azt a víztömeget elvezeti, ami jelenleg a település utcáit tekintve  kívülről és magasabban fekvő részekről érkezik Bicske utcáira és ömlik a völgy felé.  

Járdaépítések tekintetében biztos, hogy körülnéztek, hogy rögzítették, tudnak a Kistószegről 1990 óta, mégsem lett prioritás a központi és különleges adottságokkal bíró utca járda nélkülisége. Régebben leírtam, hogy a felújítások  jószerivel ad hoc elhatározások és érdekek mentén történnek. Úgy kellene mindezt végezni, jegyeztem fel, hogy nekiülni és kialakítani fontossági sorrend alapján egy nyilvános (!) felújítási programot akár a következő választásig. Munkaterv vagy mi. Ezektől különleges esetekben el lehet térni.A műsorváltoztatás jogát fenn lehetne tartani.  De véletlenül sem  ez az ide-oda kapkodó, ki a jó fej című  politikai játszma kellene, ez biztos.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása