Búzakalász 66 Felcsút Kft. vásárolta meg tavaly ősszel az Erőmű-tavat (Póctetői tó) és környezetét. A közkedvelt és szép bicskei pihenőterület tulajdonosa tehát Mészáros Lőrinc, aki egyben Felcsút polgármestere.     

zuppa.jpg

A szerző felvétele 

 

Az ingatlant - mármint a Póctető hektárjait anno mezőgazdasági területből tették belterületté, amiért a Budapest Gate cégei 400 millió forint megfizetését vállalták Bicskének. Ebből információnk szerint 225 millió érkezett meg Bicske város kasszájába. A fennmaradó összeg érdekében felszámolási eljárás indult a korábbi tulajdonos ellen.  

A tó vízfelülete önmagában 10 hektár. A neve azért volt Erőmű-tó - ma is így emlegetjük egymásközt vagy egyszerűen így: "Kimegyünk az Erőműre?" -, mert a nyolcvanas években az Eocén-programban megfelelő kutatások nélkül elképzelt szénbánya és hőerőmű hűtővíz tárolójaként hozták létre Kapolyi László vezetésével, aki 1983-87 között volt ipari miniszter. 

Az iparinak szánt tavat aztán szerencsésen visszahódította a természet. Maradt egy-két korábban ronda műtárgynak gondolt elem, ami ma már inkább ipari műemlék. Ami a fémtartalma miatt különösen érdekes az egyre jobban teljesítő nyomorúságban.   

Sokan voltak ezen a településen, akik abban reménykedtek, hogy a város felismeri: ha adott egy szép, természetes, pihenésre és sportolásra hagyományosan használt terület a város központjától talán négy kilométerre, aminek gazdája még tartozik is a városnak, akkor az első adandó alkalommal mindent meg kell tenni azért - bármilyen segítséggel -, hogy az a városé legyen legalább egy kis része, hogy továbbra is lakóit szolgálhassa. Bár az kétségtelen, hogy a legszebb részként, ékkőként számon tartott tó kiragadása nem lett volna könnyű.    

A sokat emlegetett polgári társadalmakban szinte minden településnek van egy olyan tavas-erdős-ligetes zöldje, ami a sokat emlegetett családok pihenését, regenerálódását, sportolását, a településközösség oktatási és nevelési céljait valamint sokat emlegetett hagyományait és egészségüket szolgálja. Vannak köztünk olyanok velem együtt bőven, akik dinnyeföld korában is megfordultak arra - palántázáskor és szüretkor is. Hogy aztán a saját gyerekeikkel bringázni, távcsövezni, tájat fotózni vagy szánkózni menjenek ki.        

 Hozzátartozik még, hogy Bicske városvezetőinek lokálpatrióta figyelmét nem kerülhette el az a szigorú tény sem, hogy a mai vezetők ellenzéki korában és tiltakozása mellett éppen Bicske városa tette eljárásjogilag alkalmassá a területet például építési engedélyek kiadására, ami jegyzői hatáskör. Azt is mindenki tudja, hogy a városrendezési tervben is szerepel a terület. Megszerzése talán nem lett volna rossz befektetés Bicskének sem, mert aki ott tulajdonos lesz, bármit megépíthet, ami szerepel a tervben, de nem kötelező fejlesztenie.  

Hát erről is lemaradtunk. A bicskei szívek nagy kérdése lesz, mire használja majd az új tulajdonos cége a kedves bicskei vidékünket, amit a miénknek mondunk, de tulajdonjogilag tényleg semmi közünk nem volt hozzá sosem. (Szerelmeinket is magunkénak nevezzük, bár sosem állottak tulajdonunkban. De ez már egy másik történet.)  Reménykedhetünk benne, hogy más sokkal fontosabb irányok foglalják el majd az új tulajt és a terület még nagyon hosszú ideig nyitva marad előttünk minden adottságával.  

 

ia 

 

      

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehet , hogy a Mészáros úr álltal megnyert területet ,mivel egyértelmüen van rá anyagi fedezete,bizonyára rendbe hozza,és megnyitja kapuit a nagyközönség elött.
Gondoljunk bele..a nem is oly régi módi ,mindent a külföldieknek lett elodázva.,nem hiszem ,hogy magyar ,magyarellenes legyen. (DEHOGYNEM !)
Sajnos félek ugyanarra a sorsra jut, mint mondjuk a 4-es tó és Göbölpuszta között lévő erdő. Kerítés, aztán lehet elballagni :(
Bicske város vezetősége ismét komoly impotenciáról tett tanúbizonyságot.
Vagy csak diszkréten visszahúzódtak egy újabb kormányzati mutyitól?
Vagy mindkettő???
@Wolfi Rudy: minden alaptalan mendemonda ellenére a terület sosem volt Bicskéé. Tehát a szavaid szerinti "elodázás", ami valójában inkább elkótyavetyélést akar jelenteni, a településre egyáltalán nem vonatkoztatható, hiszen a terület gazdái az adásvételről a vevőkkel együtt önállóan döntöttek. A két korábbi tulajdonosként megjelent Kft-t cégként vette meg a Budapest Gate, csak így lehetett termőföld a cég tulajdonában. (egyébként nem lehetett volna). A területnek sok tulajdonosa volt az Eocén program bukása után. Minden pletyka ellenére a városé sosem volt. Nekem inkább annyi megjegyzésem lenne, hogyha a tavat és környékét nem teszik belterületi ingatlanná, akkor a város ugyan elesik 400 millió forinttól, amiből az önkormányzat által a korábbi tulajok ellen indult felszámolások előtt 225 millió érkezett Bicskére - de a területet, ha mezőgazdasági maradt volna, akkor védetté tehették volna, amire könnyebben szert tehetett volna Bicske városa is azért, hogy pihenőterület maradhasson a bicskeiek szolgálatában. Hogy ne azon izguljon egy város, hogy az aktuális új tulaj elzárja vagy nem zárja el Bicske egyik legszebb részét a bicskeiek elől.
süti beállítások módosítása