A tűzoltókat hallottam vonulni éjjel a nagy eső idején, gondoltam, szivattyúzni megy a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság egysége, ami jelentős részben önkéntes tűzoltók munkájára alapul. 

Vizet szivattyúztak Bicskén a Tatai úton, a Vajda János utcában kétszer, Felcsúton, Bicskén a Rózsa utcában kétszer és Óbarok területén is. Kidőlt fák utáni területrendező favágásra Tökön, Alcsúton valamint Bicskén a Magyar Sándor utcában került sor.  Ez volt egy szolgálat.  Meg amit még nem tudok. 

A manapság jól előrejelzett viharok előtt - ügyelet lehetne a Bicskei Gazdasági Szervezetnél is; de minimum készenléti állomány a hordalék takarítása érdekében, ugyanis a hordalék torlaszol.  Erre a fenntartónak, a bicskei  önkormányzatnak kell megteremtenie a szükséges keretet, a lehetőséget. 

Az első nagy esőzés utáni első infó egy olvasói fotó volt, ami azt mutatta be, hogy a Munkácsy utca végén lévő gyaloghíd alatt akkorára duzzadt a víz, hogy már majdnem a "Munkácsy-hidat" érte.

A nagy esőn túl az az oka ennek, hogy a Batthyány utca alatti áteresz nem bírja ezt a mennyiséget. Például mérete és a hordalékolás miatt sem.   

A Tatai úton is ettől az értől fordul elő elő árvíz. A Kölcsey-Tata sarkon mostanában nagyon nehéz lehet.
Olvasónk szerint ott baj van (tegnap, az eső után azt mondta, hogy úsznak, nem tudja, hogy miért nem lehet ezt elhárítani a lakosság védelme érdekében).

Ott szintén az út alá van vezetve... Nem bírja ilyenkor elvezetni az áteresz..

De a legnagyobb baj, hogy 2019-ben nem megoldott a vízelvezetés Bicske körül

Hogy a Bogya alján mi lehetett a szennyvíz és az eső keveredésével.... nem tudom. Azt sem, hogy a kikotort patakmeder helytállt-e árvízvédelmi szempontból a part közelében lévő házak érdekében.  

De azt már tudjuk, hogy a Kistószeg alján élőket mi bosszantja: a Szent László utcából az az olvasói, nyilvánosnak szánt kérdés érkezett, hogy a XXI. században az árvíz és a szennyvíz áradása ellen miért a klórmészt tartják megoldásnak? Miért nincs megelőzés... megelőző szerelés....  valami...

"Szeretném tudni, hogy az esőzéseknél, miért nem megoldott a szennyvíz levezetése. A 21. században a drága vízár mellett csak pár lapát klórmészre futja?"

Bicske, Móricz Zsigmond utcából, Győző bácsi bánya-rakodójával szemben lévő területről érkezett két tegnap este 10 körül felvett videofelvétel.

Mivel közvilágításuk sincs, miközben bányarakodó az van, sajnos a sötétség miatt rossz a minősége.

Jut eszembe, az az önkormányzati vezetés, mely halált megvető bátorsággal mélyen hallgatva nézi, ahogy a bányarakodó lakossági vélemények szerint hosszú évek óta jelentősen rontja a környéken élők életminőségét, az az önkormányzati vezetés, ami sebességkorlátozó táblákkal kívánta az egészet megoldani, amit jobbára nem tartanak be - szóval a nagy-nagy megvédőink elintézhetnének tényleg a megfelelő közvilágítást a Móriczba....

Több mint 20 éve az önkormányzat semmit nem tett még az esővíz probléma megoldása érdekében... - vélik olvasóink.  

A kritikus időszakban az önkormányzat részéről senki sem kereste meg pl. a Móricz utcai lakosokat, hogy van-e szükségük valamilyen segítségre - pedig a területi képviselőt még az áradás kezdetekor telefonon értesítették, aki akkor annyit mondott, hogy értesíti a polgármestert

El lehet képzelni, hogy ott annál a nem is távoli bicskei háznál mit okozhatott mindez, ahol egy kis híd is van az udvarban vagy ahol térdig falazták az előszoba bejáratát.

El lehet képzelni mi lehetett a Bocskaiban, a hosszú társasház előtt, ami nagy tető felületén gyűjti a csapadékot és a ház előli elvezetés nincs megoldva, pl. mert az árok helyén ma már járda áll.

A probléma továbbra is a kisvasúti főbiztosra vár, aki mindeközben turisztikailag is otthon van mindenben. 

Valódi mellébeszélés helyett tehát a gyakorlati megoldásra tessenek szíves koncentrálni a politikai vezetésben. 

"Amikor kislány voltam még - írja olvasónk egy másik utcából -,  sokszor lapátoltuk a homokzsákokat, mert a mamám kertjében lévő, száraz patakmeder, nagyobb esőkor megtelt, vitt mindent a víz" - és így folytatja:
"Többször megismétlődött az évek alatt.
Amikor már dolgozni kezdtem, emlékszem, sokszor voltak kinn a "tanácstól", nêzték az árkot, szó volt róla, megoldják. Az árkot minden ilyen nagyobb eső után kikotorták, mélyítették, de az áteresz az út alatt ugyanakkora maradt.
A telek eladásra került. Tegnap éjjel döbbenten láttam hazafelé, hogy az a kert megint vízben, a mellettük lévő ház megint elázva, térdig állhatott ott a víz.
44 éves vagyok. Kb. 40 évet írtam le ebben a pár sorban és ennyi idő alatt nem lett megoldva a probléma.
Ahogy jöttem hazafelé, a Zöldfa kocsma is látótérbe került, itt is állt a víz a túlsó oldali telkeken, de a kocsma előtti úton a hordalék és a szemben lévő kerítés-kert mutatta, bizony az a patak vitt mindent, az áteresz itt sem változott.
Viakoloros járda épül. Látszólag szépül a környêk. Csak ez a fránya eső...
A Kölcsey utca elején lévő patakról beszélek, ami a Tatait is keresztezi.
A "határból" hozza a vizet, keresztül a városon, be a Szent Laciba.
Sajnos,nagyon durva, ami 2-3 háznál most is van. Iszap, víz,...
Engem nem érint most, de volt részem benne. És nem értem, miért nem történik semmi, hosszú évek-évtizedek óta!
Azokon a helyeken, amelyek kritikusak szoktak lenni, nagy káresemény nincs sehol, bár néhány helyen van iszap, takarítani való.
Az iskola felé nézve - hatalmas, már-már szégyenteljes  adósság a rendbetétele -, azon gondolkodtam, vajon mennyire ázhatott be. Mennyi csapadékvíz lehet odabenn.
Az biztos, hogy több átereszt betömött a hordalék; sok helyen nincsenek kitisztítva a víznyelők, vagy a hulladék  van rajtuk.
A Kölcseyben volt probléma, egy kerítéselemét elvitt a víz, sokan aggódtak miatta, hogy torlasztani fog.
Mint az elején is írtam, a tűzoltókat hallottam vonulni éjjel kényelmes szobámból, gondoltam, hogy rengeteg munkája lehetett a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság egységeinek.

A tűzoltók vizet szivattyúztak Bicskén a Tatai úton, a Vajda János utcában kétszer, Felcsúton, Bicskén a Rózsa utcában kétszer és Óbarok területén is. Favágás Tökön, Alcsúton valamint Bicskén a Magyar Sándor utcában.
Jó előrejelzett viharok előtt fontos az ügyelet erősítése a BGSZ-nél, de minimum létszámban és eszközben erős készenléti állomány kell. Erre a fenntartónak, az önkormányzatnak kell megteremtenie a szükséges keretet. 

Cikkünk elolvasása után Nagy Attila, a BGSZ vezetője arról tájékoztatott, hogy kollégái ügyeletben voltak a kérdéses időben is. Leszakadt fákat takarítottak, a Kossuth utcában szivattyúzást végeztek, a Csabdi úton, ugyanott hordalék eltakarítása és homokzsákolás történt.  

A Bicskei Kertvárosi Polgárőrség önkéntesei ezen az éjszakán a szakadó esőben útlezárást és forgalomirányítást végeztek.   

Nekünk, itt élőknek természetesen az a feladatunk, hogy az előttünk lévő árkok és átereszek valóban működjenek. A szélsőségesen nagy, intenzív  esők gyakoriak lehetnek pl. a klímaváltozás következtében. 

Ez az állapot néhány évente újra és újra kialakul. mint ahogyan a Duna is árad időnként és nem fér el a medrében.
Amire a "Munkácsy-híd" alatt látható helyre ér a víz, addigra benne van a Spar-árok vize, az északi övárok maradékának vize, a szemétteleppel szemben lévő szántóföldről a vasút alatt átfolyó víz, a Lucernási árokból (Tatai.Kölcsey utca felől) érkező víz,  a Szt. István utca felső részének a vize, a VIVBER környezetéből folyó víz, továbbá a környező kisebb árkok, utak vizei.

A meglepetés inkább az, hogy nem volt magasabb a vízállás.

Van vízkár elhárítási terv? Kész? Úgy van jól, ahogy van, ha van? Nem tudhatom. Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent. 

Biztos, hogy sok-sok árokmeder, áteresz karbantartása finoman szólva is kívánni valókat hagy maga után. Mert pénzbe kerül, időbe és egyébként is elkényelmesedik mindenki, mert csak néhány éve fordulnak elő ilyen szélsőségesen nagy esők.  Nemrégiben akkora égzengés volt több mint 30 percen át folyamatosan, hogy én nem emlékszem ekkorára. Lehet, hogy tévedek. De az biztos, hogy felkészülten kellene ezt is fogadni.   

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása