Szeméthegyek és patkányok „Felcsút elővárosában”

A vidék Magyarországának tipikusabbnál is tipikusabb kisvárosa volt eddig politikai szempontból a Fejér megyei Bicske: több ciklus óta biztos fideszes többség az önkormányzatban, hűbérúri babérokra törő országgyűlési képviselő, széttöredezett ellenzék. A minden körülmények között fideszes jelölteket megválasztó polgárok okán a kormánypárt elkényelmesedett. A sokszor gúnyosan csak Felcsút elővárosaként emlegetett Bicskén nem valósultak meg különösebb fejlesztések a most elköszönő önkormányzati ciklusban. A gazdasági hírek a város kapcsán csupán a Mészáros-klán és az Orbán-rokonság újabb és újabb tulajdonszerzéséről szóltak. Mészáros Lőrincé a városka malma, valamint tava, a miniszterelnök édesapja pedig itt rakja vasútra a közeli bányában kitermelt követ, sok bosszúságot okozva az átrakodás okán keletkező porral a vasút közelében élőknek.

A jegyző fia a „migránssimogató” fideszes ellen

Az ellenzék az idei önkormányzati választásokra közös polgármesterjelöltet talált a lokálpatrióta Molnár Dániel személyében, akinek egyben személyes ügy is lehet az indulás. Édesanyja Bicske jegyzője volt a fideszes korszak előtt, majd 2008-at, a későbbi országgyűlési képviselő, Tessely Zoltán polgármesterré választását követően megannyi vizsgálat célpontja lett, és bár semmilyen visszaélést nem sikerült rábizonyítani, az évekig tartó vegzálás felőrölte az idegeit, a dolog tragikus véget ért, a nő önkezével vetett véget életének. Most az ő fia a Jobbiktól a DK-ig tartó ellenzéki koordinált jelölés polgármester-aspiránsa.

Szeméthegy Bicskén (Fotó: Olvasónk)
Szeméthegy Bicskén (Fotó: Olvasónk)

Sokáig kérdéses volt, hogy a Fidesz újraindítja-e Tessely Zoltán bizalmasának számító, 2014-ben megválasztott Pálffy Károlyt a polgármesteri posztért. Végül már az ajánló aláírások gyűjtésének elindulása után közölte a kormánypárt, hogy nem veti be újra Pálffyt, hanem a bicskei mikroközösségekben igen aktív, a Mészáros családdal szívélyes viszonyt ápoló Bálint Istvánnét jelöli a posztra. (Pálffy Károly képviselőjelöltként sem kapott lehetőséget az indulásra.) Bálintné jelölésével azzal is újat húzott a Fidesz, hogy egy olyan személyt indított a polgármesteri megbízatásért, aki ha ellenzéki jelölt volna, minden bizonnyal megkapná a kormánysajtótól a „migránssimogató” jelzőt. A nő ugyanis korábban az azóta bezárt bicskei menekülttáborban dolgozott a rászorulók megsegítésén.

Kis Nápoly

A kisvárosban hirtelen izgalmassá vált a polgármesteri posztért indult, korábban lefutottnak tűnő meccs, ugyanis az önkormányzati választási kampányban csődöt mondott a város hulladékgazdálkodása. A város lakói közül ironikusan többen már „kis Nápolyként” emlegetik lakóhelyüket, a dél-olaszországi város szeméthelyzetéhez hasonló állapotra utalva.

Amikor a jelenlegi igazgató, Teszár Tamás átvette a Zöld Bicske Nonprofit Kft., a város hulladékgazdálkodási cégének vezetését, még százmilliós többletben volt a kassza, míg most a 2018-as beszámolója szerint tetemes, 250 milliós hiánnyal küszködik a vállalkozás. A cég adósságállománya immár eléri a félmilliárd forintot. Ezen a felül még a Fidesz dominálta Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata is megállapított számos hiányosságot. Például egészen elképesztő módon három évig nem leltározott a bicskei önkormányzati cég, hiányoztak bizonyos szabályzatok, melyeket az önkormányzatnak lett volna feladata elfogadni. Az ÁSZ azt is megállapította, hogy a Zöld Bicskénél a „vagyongazdálkodás a 2015., 2016. és a 2017. években nem volt szabályszerű”. A számvevőszéki jelentés szerint „a Társaság elszámoltathatósága, a nemzeti vagyon megőrzése nem volt biztosított”.

Szeméthegy Bicskén (Fotó: Olvasónk)
Szeméthegy Bicskén (Fotó: Olvasónk)

Ezen felül szabad szemmel is látható, hogy fideszes rokonokkal töltötték fel a vállalatot. Így például a céghez került belső ellenőrként a fideszes polgármesterjelölt (és jelenlegi alpolgármester) Bálint Istvánné testvére, Leitgib Manuéla, valamint az ő élettársa, Lukács Ferenc is. Utóbbit egy gázolajlopási ügyet követően eltávolították a cégtől, míg a polgármesterjelölt asszony testvére azóta betegállományban van. Az ügyben huzamosabb ideje belső vizsgálatot folytat a cég. De lehetőséget kapott munkatársként az ügyvezető, Teszár Tamás felesége, valamint Iványi Ferenc is, aki az egyik fideszes önkormányzati képviselő férje.

Szeméthegy Bicskén (Fotó: Olvasónk)
Szeméthegy Bicskén (Fotó: Olvasónk)

A kampány elején a helyi internetes újság, a Bicskei Szó robbantotta a botrányt az önkormányzati cég hulladékgazdálkodási gyakorlata kapcsán. Először csak azt vették észre a város lakói, hogy többször késve, vagy nem szállítja el a vállalat a szemetet, a zacskókban kihelyezett szelektív hulladék sokszor napokig áll az út szélén, elrontva ezzel a városképet. 

Szeméthegyek a Pancho Aréna szomszédságában

A Zöld Bicske Kft. telephelye csupán ideiglenes lerakó, a szemét válogatásának Bicskén kellene megtörténnie, majd az így szortírozott szemetet Tatabányára szükséges szállítani további feldolgozásra. Ám ahogy azt a Bicskei Szó megírta, sem a válogatás, sem az elszállítás nem történik meg.

Mivel a Zöld Bicske Kft. Bicskén kívül további 21 település szemetét gyűjti, így mind a 22 település hulladéka Bicskén gyűlik össze, ezért óriási mennyiségről, a Bicskei Szó szerint több száz tonnáról van szó. Az építési hulladékot, a zöldhulladékot, szelektívet és a vegyes háztartási szemetet is a csupasz talajon tárolják, az nem kerül el Bicskéről. Ez a laikusok számára is érthető veszélyekkel jár. A csupasz földön való tárolással veszélyes anyagok kerülnek a talajba, onnan a talajvízbe. A nagy mennyiségű, szabadon tárolt szemét hatására a telephely környékén elszaporodtak a patkányok. Így ha egyszer valaha elszállítják majd a szemetet, akkor a rágcsálók a cég telephelye felől a város felé fognak megindulni.

Szeméthegy Bicskén (Fotó: Olvasónk)
Szeméthegy Bicskén (Fotó: Olvasónk)

A Hírek.ma a Bicskei Szó cikke alapján még messzebbre ment a nyomozásban, és drónfelvételt készített a cég telephelyén növekvő szeméthegyről. A Zöld Bicske telephelye mindössze 800 méterre található – ahogy a Hírek.ma fogalmaz, „a világ legszebb luxusstadionjától, a felcsúti Pancho Arénától”. Most lapunk birtokába került egy fotósorozat, amelyen látható a helyi hulladéklerakó aktuális állapota. A fényképeket a Magyar Hang most közzé is teszi.

Az elképesztő munkahelyi körülmények – a munkaruhák és a gépjárművek rossz állapota, védőkesztyű hiánya – miatt az önkormányzati vállalat dolgozói a közelmúltban sztrájkot hirdettek. Nem tudni, hogy ez az oka, vagy más, újabb rendszerszintű hiba, de a Fejér megyei városban rendszeres a csúszás a szemét elszállításában, így már nemcsak a város határában található hulladéktelepen nő szeméthegy, hanem a kisváros belterületének összképe is összehasonlítható Nápolyéval, ami az elszállítatlan szemétnek az utcán való várakozását illeti. Megkérdeztük a lapunk által megszerzett információkról az önkormányzati cég vezetőjét, Teszár Tamást is. Összesen 12 kérdést küldtünk neki, mire a Zöld Bicske Kft. ügyvezetője ugyan nem cáfolta egyik állításunkat sem, ám forrásaink kiadását követelte. Teszár a köztulajdonban álló vállalat vezetője a nekünk írt lakonikus levelét a „meg kell elégednie azzal, hogy feltette a kérdéseit” megjegyzéssel zárta.

Szeméthegy Bicskén (Fotó: Olvasónk)
Szeméthegy Bicskén (Fotó: Olvasónk)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása