Azt kérdezi tőlem a régi barát, aki úgy harminc éve nem Bicskén él, hogy mit tudok, mikor lesz a veszélyes hulladék gyűjtése. Az édesapja tavaly kivitte a Kisfaludyba (sokan kivitték - a szerk.), de nem vette át senki, hiszen lemondták az átvételt a veszélyhelyzet miatt. 

a-fold-napja_ipub-1247-1524318773.jpg

 
Mondom válaszul, nem tudok róla, híre-hamva sincs, pedig A Föld napja alkalmából igazán meghirdethették volna a bicskei időpontot  - akár május vagy június végére. Stílusos lett volna, igazán. 
Azt nem érti - mondja ő -, miért maradt el? A járvány miatt? Miközben a piac minden pénteken megy? Nincs gond a piaccal, szabadtér, működjön, kötessenek jó üzletek, de ha a piac hetente működhet, az évente egyszeri  veszélyeshulladék gyűjtést miért nem lehetett megoldani? Az újévi kampányrendezvény is működött, az is szabadtéren, ez vajon miért lett volna veszélyesebb? 
"Mondjuk tényleg lemondták neten és egyéb helyen, de gyanítom, hogy jó, ha 50% képes figyelemmel kísérni" -  mondja ő. A piac azért jó hasonlat, mert szabadtéren, távolságtartással, de a zárt helyekhez képest tényleg smafu lett volna a vesz.hull. átvét is. Semmiség. Ráadásul mivel veszélyes, mivel méreg, mindenki jól kezet mos kétszer-háromszor is, sőt, azt is lehetne kérni, ajánlani, akár elrendelni, hogy a maszk alapvető kötelezősége mellett feltétlenül kesztyűben adjuk át,  kesztyűben veszik át tőlünk.
Azt mondtam, hogy egyetértek. Ám lehet, hogy vesz. hull. témában nem merültem el kellőképpen a helyi hírforrásokban. És csak ezért nem tudhatom magyar állampolgárként, bicskei lakosként 2021-ben A Föld napján, hogy mikor lesz Bicskén veszélyeshulladék gyűjtés. De nekem biztos, hogy nem kerülte volna el a figyelmem, mindig posztolom a blogomon, vagy csak osztom, hogy tudjanak róla minél többen. Az, hogy mikor lesz ez a "performance", egy bicskei kétszeres apa és hatszoros nagyapa kérdése hozzám üzenetben, aki a nagyobbik  fiával kérdeztet meg engem, hogy akkor mit lehet erről tudni "te bicskei gyerek".  A jó nagy semmit, amúgy pedig minden tiszteletem. 
Erre a régi barát: ez elég gáz, hogy nem kezelik, mert "jó" esetben (ami szintén rossz) mind a kukában köt ki, de lehet hogy a határban, az erdőben, az út mellett  vagy a csatornában.
Egyetértünk, de változtatni nem tudunk.
Lehet, hogy nincs az ügynek igazi gazdája? Mostanában mosta a kezeit valaki imigyen  hasonló témában, hogy forduljak a Zöld Bicskéhez. Mintha Bicske vezetését és lakosságát, környezetét az és ez a téma nem érintené... szervesen. Hát dehogynem.
Bízom benne, hogy az új szolgáltató jól tudja majd kezelni. A Zöld Bicskének erre sosem volt engedélye. Bevontak megfelelő céget, akinek fizettek/fizettünk. A Vertikálnál (meghatározó piaci szereplő) szerintem alap, hogy ezzel rendelkezzenek. Szóval jó lenne, ha az önkormányzat választott vezetése latba vetné érdekérvényesítő képességét az országgyűlési képviselővel karöltve - a bicskeiek és az ő környezetük érdekében.  Legyen gazdája az ügynek, ha esetleg nem volna.  
Figyelmükbe ajánlom (nem először), hogy amikor évtizedekkel ezelőtt elkezdődött a vesz.hull. gyűjtése - amikor a várost járta a csúnya multi talán éppen narancssárga begyűjtő autója -, szóval ehhez a lakossági innovációhoz idő kellett, beletanulás, ahogy a szelektív gyűjtés mindennaposabb részeihez is. Itt is szokás lett és érték. Nem mindenkinél, de sokunknál. Kár lenne veszni hagyni, mert az igazi veszteség csak azután következne be.

Az önkormányzat reakciójának szívesen helyt ad a Bicskei Szó a lakosság korrekt tájékoztatása érdekében a veszélyes hulladék gyűjtésének ügyében. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása