Bicskei otthonokban szorgos kezek dolgoznak teljesen önzetlenül azért, hogy minél kevesebben betegedjünk meg a COVID-19 járvány következtében. 

Bicske védői 505 darab maszkot gyártottak és szállítottak ki. Ez igen nagy szám


Bicskei Egészségügyi központ 160 db

Buszsofőrök 40 db

Okmányiroda 31 db

Falusi bolt 4 db

Vas-Műszaki 4 db

Magyarmet 60 db

Vivber 60 db

Szent Imre kórház Rehabilitáció-idősek 30 db

Aldi Budaörs 30 db

Budaörs -futárok 60 db

Páty 26 db 

 

 

 

Az Egészségügyi Központba 90 db maszk érkezett.   A Mentőseinkhez újabb 31, a háziorvosi rendelőnek 5,  a budaörsi DM dolgozóinak 24 darab. 

Ezen kívül 60 db maszk kiszállításra vár, mert annyira dolgoztak, hogy mire sikerült volna eljutniuk a címekre, azok bezártak..

- Nyitáskor azonnal pótoljuk, addig reméljük, hogy mindenki az otthon biztonságában marad!

Ugyanez a lakossági, civil jószolgálat, ami minden érdek nélkül tesz a közösságért,  egy lista kidolgozásán gondolkodik.  Azokról a boltokról, ahol házhozszállítást vállalnak Bicskén belül és a környező falvakba. Ez Bicskén nem jellemező. A kevés kisbolt többsége nincs felkészülve erre, de a maszkvarrók annyira bíznak magukban, ismeretségeikben,  hogy biztosan lennének önkéntes futárok, biztosan lenne, aki segít a bankkártyás fizetés megoldásában, aki esetleg segítene a címlistát kinyomtatni és eljuttatni azokhoz, akik nem használnak internetet! Ha nekik  jeleznék a kisboltok az igényt, akkor tudnának segíteni. Ebben az esetben nem kellene elmenniük a nagyforgalmú üzletekbe, kevesebb eséllyel kapnának és terjesztenének fertrőzést a bicskeiek. Tartják a kapcsolatot olyan európai országban élővel, ahol már régen válságos a helyzet. Tudják, hogy itt erre nagy szükség lesz az önvédelem és az ellátés miatt. Bárki - magánszemély, hivatalos szerv, intézmény és cég segítségét szívesen fogadják a közös munkában.    

Megint stratégiai gondolkodásukat dicséri, hogy a veszélyhelyzetben optimálisan otthonmaradó fogyasztót és a kisboltokat akarják összehozni a házhozszállítás érdekében - ellátási és védelmi szempontból egyszerre.

Ez sokkal nehezebb feladat, de az Erő legyen velünk.    

 

 118 maszkot osztottak szét és nagyon sok készült el már az Egészségügyi Központ számára is. A maszk fogyóeszköz és jó stratéga ez a közösség, hiszen - mint tegnapi első hírünkből is kiderült - az ellátásért dolgozókat látják el elsősorban - önzetlenül, minden érdek nélkül. Köszönjük. 

A vészterhes időkben felemelő hír az önzetlen, civil összefogás sok bicskei lokálpatrióta részvételével.
750 darab - sok-sok bicskei keze által megvarott maszk lett kiszállítva szintén önkéntes segítők által összesen három nap alatt. Bajban ismerszik meg a jóbarát - tartja a világszerte ismert gondolat.  

Eddig - az alábbi lista alapján - elsősorban a mindennapi ellátásban dolgozók ellátása volt a céljuk, ami elismerésre méltó stratégiai gondolat.

Március 22-én kezdték, azaz 750 darab maszk készült el 3 azaz három nap alatt a város számos pontján, bicskei otthonok varrógépein, szorgos kezek munkájának, figyelmének köszönhetően.
Az alapanyag is adomány vagy az a pénz, amiből megvették. A kiszállítók, a futárok is adakoztak a logisztikai szolgálattal.
Akik csatlakozni szeretnének munkájukkal, figyelmükkel, megtalálják a módját. Van egy (H)arcra fel! - Bicske-Maszk elnevezésű privát csoport az Fb-n. Akik segíteni akarnak bárhogy, segítünk megtalálni a módját.
Akik már kaptak maszkot, mert ők a városlakókért dolgoznak a veszélyhelyzetben és jól jött nekik: Posta, Bicskei Rendőrkapitányság, SPAR, Tesco, Közútkezelő, Aranysas Patika, Oroszlán Patika, Dohánybolt, Albán pékség, Csokonai Ált. Isk. I-II., Gondozási Központ, Gyermekotthon, Bőrklinika, DM, Vajda János Gimnázium, Űrhajós ABC, Mentőállomás, Homály Sörbár, Tüzép, Vízmű, Baromfi bolt, Labor, Védőnők, Bicskei Gazdasági Szervezet, Városi konyha, Járási Hivatal, Duna Gyógyszertár, OVIT, Árpád utcai kisbolt, MÁV stb. 
Amire anyagban szükségük van: nem használt, hanem vadonatúj, 100 %-os vászon és 0,4-06 cm-es lapos gumi.
Bicske lakossága nem először mutatja meg, mire képes önzetlenül...

A bicskei Kertvárosi Abc (Sanyika Bolt) a vészhelyeztre való tekintettel az időseknek, betegeknek házhoz szállítást vállal, természetesen ingyen Sándor Kiss jóvoltából! A hívható telefonszám: 06 20 421 6990 Vigyázzunk egymásra. 

Mert vigyázunk magunkra és egymásra. Ez egy szomorú kordokumentum. Bárki tölthet fel maszkos képet. Mint tudjuk, a maszkok, kesztűk használata, ha nem is jelent teljes védelmet, de nagyobb esélyt ad arra, hogy ne legyünk fertőzött és fertőző betegek.

Vigyikán Andi, a Vajda János Gimnázium tanára írja a bicskei középiskola fórumán:

BICSKE!
A bicskeiek, akik küldték a képet, mert fontosnak találták :)

Küldjetek Ti is, mert folyamatosan bővül! Érezzük, hogy együtt vagyunk :) Köszönet a gimiseknek és Boros Péternek

bit.ly/Maszkok oldalon tudtok maszkos, sálas képet tölteni!

 

Neked írom a dalt - orvosoknak, ápolóknak, tanároknak, buszsofőröknek, boltosoknak, gyógyszertárosoknak, távdolgozó szülőknek... mindazoknak, akiknek húzósak ezek a napok. Köszönet, hála! Ezt kifejezendően aktualizáltuk ezt a régi szép dalt. Üzenet Párizsból Budapestre: Maradj otthon, ha teheted - talán nehezen, de menni fog! «Áldjon meg az Úr és oltalmazzon! Ragyogtassa rád arcát az Úr, s legyen hozzád jóságos! Fordítsa feléd arcát az Úr és szerezzen neked üdvösséget!» Hé, te, aki az utcán újságot árulsz És ötkor kelsz, zötyögsz a villamoson, Éjjel tanulsz és fáj a szemed, S a fáradtságtól a könnyed kicsordul, Sok időt adsz most az életedből Hé, éjjel nappal a dolgodat végzed, a géped vezeted s hajtod magad és embert gyógyítasz és gyereket tanítsz És este fáradtan várod az álmodat, Sok időt adsz most az életedből Vártam rá, hogy elmondjam, Hogy elénekeljem, hogy tudd, hogy érezd, Hogy elhidd nekem, hogy neked szól a gitár, Neked zörög a dob, neked gyúlnak a fények és csak Neked írom a dalt, neked énekelek, Neked írom a dalt, neked énekelek. Asszony, te, aki életet adtál kezemnek, Hogy neked is játsszon egy dalt, Most ülj le szépen, tedd öledbe kezed, Hunyd le a szemed és csendesen figyelj rám, Még sok évet kérek az életedből! Hé, te aki semmivel sokat segítesz, mert úgy döntöttél, hogy otthon maradsz, vagy távmelózol a gyerekek mellett vagy zongorázol, vagy könyveket böngészel sok időt adsz így is hogy élhessünk!

Köszönjük a biztatást és a legjobbakat Patriknak, párjának és tanítványainak. A Bicskei TC kapusa volt továbbá nagyon jól sakkozik. Ha tíz partibók kétszer nyerek unokaöcsém ellen, már egész jól érzem magam.  

A tegnap esti vonulás hangjai után megkérdeztük Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagyot, a megyei katasztrófavédelmi szóvivőt is arról, hogy mi történt Bicskén.   

Idézzük válaszát, miszerint "2020. március 19-én 21 óra 40 perckor érkezett a bejelentés, hogy Bicskén, a Móricz Zsigmond utca elején ég az aljnövényzet. A város önkormányzati és önkéntes tűzoltó két gépjárműfecskendővel érkeztek a helyszínre, ahol körülbelül húsz négyzetméteren száraz bozótos és cserjés égett. A tűz lakóházakat veszélyeztetett. A lángokat két vízsugárral fojtották el a bicskei tűzoltók. Személyi sérülés nem történt." 

tajekoztato_szulok-page0001.jpg

Az elmúlt években kétségtelenül felvirágzott az ingatlanpiac. A megnőtt kereslet, illetve kínálat jócskán feltornázta az árakat. Egyes esetekben az ingatlanárak hatalmas léptekkel haladtak előre, eltiporva a megfizethetőség határát. Bicskén is nagyot ugrottak az ingatlanok árai, de sok nagyvárossal ellentétben, itt még mindig pénztárca kímélőbbek a befektetni vágyók számára.

 

A megyei átlagnál is többet drágultak a bicskei házak

Igaz, alig csak egy százalékkal, de Bicske családi házainak éves drágulási mértéke meghaladta a Fejér megyei átlagot. Bicskén ugyanis 2019 és 2020 januárja között a családi házak átlagosan 22 százalékkal magasabb áron kerültek meghirdetésre, míg a megye családi házai átlagosan 21 százalékkal. A vizsgálatunkba vont települések közül Bicskén kívül nem találtunk másik olyan települést, melynek négyzetméter árai magasabbat ugrottak volna a megyeinél.

Rácalmás és Gárdony családi házainak kínálati ára az egy éves intervallumban 17-18 százalékkal lett magasabb. A dunaújvárosi családi házak átlag négyzetméter ára 14% százalékkal, a sárbogárdiaké 8% százalékkal, a velenceieké pedig csak 5 százalékkal növekedett meg az elmúlt egy év alatt.

A családi házak egyre kedveltebb befektetési lehetőségek, pont azért, mert nem nőttek olyan mértékben az áraik, mint a lakásoknak. Természetesen a falusi CSOK is feltornázza most a népszerűségüket. A KSH adatai szerint az eladott használt lakóingatlanok között a családi házak részaránya 53 százalék, miközben a nem-panel társasházi lakások 32, a panellakások pedig csak 15 százalékot tettek ki.

csaladi_hazak_atlagos_negyzetmeter_arai_fejer_megyeben_1.jpg

 

Ennyit ér 20 millió forint

Bicske családi házainak 2020. januári átlag négyzetméter ára alapján 20 millió forintból egy egészen nagy, 90 m² alapterületű házat kaphatnánk.  Rácalmáson Bicskéhez hasonlóan alakult a helyzet. A vizsgált települések közül a keretösszegből sokkal tágasabb, 142 m²-es házhoz Sárbogárdon lehetett hozzájutni a 140 ezer Ft/m²  januári átlagárával számolva. Dunaújváros családi házainak átlagára csak 20 ezer Ft/m²-rel volt magasabb a bicskeiekénél idén januárban, így Dunaújvároson is nagy, 83 m² alapterületű házat kínáltak 20 millió forintért.

csaladi_hazak_atlagarainak_valtozasa_1.jpg

Gárdonyban és Székesfehérváron a családi házak januári átlagára már magasabb, 380 ezer Ft/m², így a keretösszeg ilyen négyzetméterár mellett 52 m²-re futotta. Velencében pedig ekkor a házak átlagára átlépte a 400 ezer Ft/m²-es lélektani határt is, melynek alapján 20 millió forintért itt mindössze 46 négyzetmétert lehetett kapni.

A lakáspiacon még ennél is kevesebbet ér a pénz, ugyanis magasabbak a négyzetméter árak. Idén januárban Gárdonyban a téglalakások átlag négyzetméter ára egészen 660 ezer Ft/m²-re kúszott fel. A Velencén és Székesfehérváron eladó lakások átlagára is magas, 500-550 ezer Ft/m² volt. Dunaújvároson pedig a vevők szempontjából kedvezőbb, átlagosan 300 ezer forintos áron kínálták a téglalakások egy négyzetméterét.

 

Szász Tünde,

az Ingatlannet.hu munkatársa

 

Kedves Vendégeink!

Címkék: pizzafaló

2020.03.16. 22:17

Kedves Vendégeink!

A Magyar Közlöny és a benne közölt kormányrendelet szerint március
17-től a vendéglátó üzletek, éttermek, kávézók 15:00 óráig tarthatnak
nyitva.
Minden nap 10:00-15:00 óra között várjuk kedves vendégeinket az étteremben,
ebben az időszakban helyben fogyaszthatnak.
A vendéglátó üzletekben 15:00 óra és reggel 6:00 között az ott
foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni, kivéve, ha valaki
ételt rendel vagy vesz át, esetleg fizet ki, akkor erre az időszakra
bemehet.
Ennek értelmében várjuk kedves vendégeink megrendelését akár
elvitelre, akár a futárok általi kiszállításra minden nap
10:00-21:30-ig. Amennyiben napi menüt kívánnak rendelni vagy
vásárolni, lehetőleg már előző nap jelezzék ezt az üzlet felé.
Ez a szabályozás a törvény visszavonásáig vagy szigorításáig van érvényben.

Várjuk megrendeléseiket és kérjük Önöket, mindenkivel osszák meg ezt a hírt!

Üdvözlettel:

Monos István
Korona Étterem Pizzafaló Pizzéria

cím:2060 Bicske Szent István u. 16.
tel: 06 30 9570 477
email:koronapizzafalo@gmail.com

Forrás 

FIGYELEMFELHÍVÁS

Ha Ön:

láz, köhögés, nehézlégzés miatt jelentkezik,

és

a tünetek jelentkezését megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt új koronavírussal fertőzött személlyel vagy az új koronavírus fertőzéssel érintett területen járt,

otthonából telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával!

 

Háziorvosa telefonon kikérdezi Önt tüneteiről, utazási előzményeiről, a kontaktusra vonatkozó körülményekről. Ha a háziorvos a kikérdezés alapján gyanús/kivizsgálandó betegnek minősíti, mentőszállítást rendel. A kiérkező mentő beszállítja a területileg illetékes fekvőbeteg intézmény infektológiai osztályára, ahol elkülönítve fogják ápolni. Laboratóriumi vizsgálat céljából torokváladék mintát vesznek. Hazameneteléről a laboratóriumi eredmény és a klinikai állapota alapján a kezelő orvos dönt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében.

06-80-277-455
06-80-277-456

 

Tisztelt Betegeink!

 

A koronavírussal kapcsolatos minden információ a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megtalálható,

a következő címen: https://www.nnk.gov.hu

 

Figyelem!!!!!!!

 

labor előjegyzés a járványügyi helyzetre való tekintettel szünetel!

Csak a 24 órán bellüli sürgős beutalóval rendelkezők esetében, valamint az INR/prothrombin vizsgálatra van lehetőség!

 

 Bejelentkezés szakrendelésekre: 06-22-567-520

Az alábbi szakrendelésekre közvetlenül kell jelentkezni, rendelési idejük alatt (ezekre a fenti számon nem tudnak időpontot adni):

 • fizikoterápia:          22-567-553
 • gyógytorna:            22-567-580
 • gasztroenterológia: 06-20-445-5670
 • endokrinológia:       22-567-552
 • kardiológia:            22-567-565
 • ultrahang:              22-567-559
 • audiológia:             22-567-577 vagy a gégész szakorvos beutalásakor a gégészeten.

(a rendelési időket a szakrendelések menüpontnál találja)

Labor bejelentkezés:

 • Közvetlenül kérhető a beküldő orvostól (háziorvos, szakrendelés)
 • A labor                   22-567-570 számán 12.00 és 14.00 óra között
 • A betegirányítás      22-567-520 számán 8.00-16.00 óráig         
 •  
 • Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy Bicske városa újabb nagyarányú orvostechnikai eszközfejlesztést hajtott végre, az EFOP-2.2.19-17-2017-00032 számú pályázat keretében. Ennek része az új röntgen-felvételi berendezés direkt digitális eszközre történő cseréje, valamint az ugyancsak digitális mammográf beüzemelése. Ezekkel egy időben négy új ultrahang készülék és még számos orvostechnikai eszköz is szolgálja betegeink gyógyulását, betegségeik megelőzését.
 •  

   

A gabonaszárító és a telepi halastó közelében fekvő újabb naperőmű épül - értesült a Bicskei Szó nem hivatalos forrásból. 

499 KWH villamosenergiát képes megtermelni valamint számos projektcég jellemzi.  

 Használaton kívüli melléképületben keletezett tűz március 16-án reggel Bicskén, a Móricz Zsigmond utcában a vasútállomás mellett  -  adta tájékoztatásul a Bicskei Szó kérésére Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.  A melléképületben körülbelül tíz négyzetméteren összegyűlt hulladék égett, és a lángok az épület födémére és tetőszerkezetére is átterjedtek. A bicskei önkormányzati tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet. A munkálatok során - a mélyebben beizzott részek oltása érdekében - a tetőszerkezetet is megbontották. Személyi sérülés nem történt.

 

Tisztelt Bicske.Blog!

 Szeretném kérni, hogy a mellékelt felhívás megjelenjen az oldalon.

 Köszönettel:

 Bolla Andrea

postavezető

Magyar Posta Zrt.

Bicske Posta

H-2060, Bicske, Kossuth tér 4.

 

felhivas_ugyfelterkorlatozas.jpg

Tegnap és ma. Imeli László gyűjteményének kiváló darabjai - az ő napjainkban készült felvételeivel egészültek ki. Köszönjük.  

flakker_sarok_1900-ban.jpg

flakker_sarok_2020-ban.jpg

gollner_sarok_1900-ban.jpg

gollner_sarok_2020-ban.jpg

A Polgármesteri Hivatalban elérhető. Mint ismeretes, elődje januárban néhány napig töltötte be felügyelői állását. 

Szülői észrevétel szerint még mindig nincs a Csokonai Általános Iskolában  60%-os alkoholtartalmú, kézfertőtlenítő, amit a fenntartó írásban is javasolt. Értetlenül állnak a hiány előtt - hiszen veszélyhelyzet van - még akkor is, ha tudják, hogy folyamatban van/lehet a szállítás a fenntartó részéről. 

Bárányos József igazgató elmondta, hogy az iskolák épületeiben folyamatos a felületek tisztítása, fertőtlenítése. A szappanos, alapos  kézmosás  szakemberek szerint is legalább olyan jó, mint a fertőtlenítő használata, ami szintén rendelezésre áll, ha nem is olyan nagy mennyiségben. Az összefogás fontosságát hangsúlyozta.     

Szappanok, persze, vannak, melegvíz és törlő is.  De a megjegyzés szerint az igazgatónak illetve a polgármesternek azonnal be kellene szereztetnie ezt az alapeszközt a bicskei gyerekek és családok védelme érdekében. A Bicskei Tanuszodában a napokban helyezték ki a fertőtlenítőt. Ha  Csokonaiba időközben megérkezett, annál jobb. Hogy miért ennyire későn?   

Úgy értesültünk, hogy a gyerekek megkérdezésével dokumentálták az iskolákban, ki volt mostanában külföldön, hol járt, illetve kikkel érintkezett, akik kinn jártak és a kontaktszemélyek merre jártak. Ez feltétlenül jó, még jobb lett volna hamarabb a felmérés - szinte reflexből  - teszi hozzá forrásunk.

Az iskola 561 tanulójából néhányan innentől két hétig biztosan nem mennek iskolába. A szülőket telefonon értesítették. 

 További észrevétel teljesen más forrásból: az ünnepek előtt a román határtól Hegyeshalomig áll majd a kocsisor. Bicskére nagyon sokan bejönnek, mert olcsóbb beszerzőhely mint az autópálya. Ők behurcolhatják. És ez Romániából visszafelé is igaz. Olvasónk szerint szükséges lenne védelmi bizottság azonnali létrehozása, ami a megelőzés kis és nagy feladataira, a helyzet kezelésére készül fel - folyamatos tájékozódással-tájékoztatással.      

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Bementem ma Imeli Lászlóhoz egy kis sírcsokorért, mert március 14-én lesz tizenkét éve, hogy elhunyt apukánk, akitől a legtöbbet tanultuk-hallottuk a régi Bicskéről. Fogékony volt erre, hiszen nővére még többet tud a témáról. Minket is fogékonnyá tett. A legtöbb helytörténeti témájú poszthoz láthatatlan betűkkel mindig odaírtam, hogy Apunak.Minden ilyen irányú cikkem a képekkel mutatnám neki (Ehhez mit szólsz?), mint az életben. Amből jó beszélgetés követlkezne, ami éppen egy tucat esztendeje minden egyébbel együtt nuku..) 

Szóval megyek kis csokrot kérni, amit pénteken majd a helyére teszek és erre olyan képeket látok a régi Bicskéről Imeli László lokálpatrióta gyűjtő asztalán, hogy csak na.  Micsoda véletlen! Amik közül többet még életemben nem láttam, vagy a memóriám rossz. 

Az elsőről nem tudjuk hol volt. Gyanítjuk, hogy Ginzapusztán. Az alapvonalait egy szántóról készült képen felfedzeni véljük Ginza tájékán. (Kokas Ignác biztos tudná. Ötödikén fedeztem fel egy festményét egy hatalmas tárlaton.) Tud erről az épületről valaki valami közelebbit? Nagy segítség lenne.

A Bicskei Pénzügyőr és Csendőrlaktanya a mai Szent István út végén, az egykori óvdában, a mai Gondozási Központban  volt. Tévedtem, amikor néhány házzal odébbraktam az "első kiadásban".  

Hogy Bicskén a Piac-téren pontosan mikor és miért fúrtak, azt nem tudom. Aki tudja, segítsen. De mint egy vadnyugati bányászjelenet. Vagy egy Jules Verne mű ilusztrációja. Mennyire avitt berendezés mai szemmel és mekkora sci-fi volt ez annak idején. Az egész falu minden lakója ott lehetett legalább egyszer, hogy megnézze.    

A Bagolyvár Csárda Bicskén, a Bagolyvárban, a "Bagóban" - ahogy a nép kedvesen egyszerűsíti. B-Bicskei Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet - áll a cégtáblán. Milyen időtálló és modern szavak! Ezt még az egykori ÁFÉSZ is használta. A B-Bicskei szerintem a Buda-Bicskéből ered. Láttunk már sok képeslapot ezzel a felirattal.

Ezen a látképen látom a Springinzeisz-házat, a Gárdonyi sarkán és tovább a főutcát. Az alatta lévő rajz kissé más, de milyen szépen ábrázolja a távolban látható Nagy-Kopasz-hegyet, a Budai-hegység legmagasabb pontját.   

Végül a mai Hősök tere.         

 

 

 

hatvan.jpg

penzugyorseg_es_csendorlaktanya.jpg

piacter.jpg

piacter2.jpg

bagolyvar.jpg

buda-bicskei_szovetkezet.jpg

latkep.jpg

latkep3.jpg

 

latkep_k2.jpg

A 10 esztendős Vida-Kun Gábor büszke nagyszülei Bicskén élnek.  A család Tatabányán.  Nem egyedül Gáborra lehetünk büszkék Bicskén - ahogy már többször leírtuk sikereiket. Áron (2005) zongorázni, Dávid (2007) hegedülni, Gábor (2009) csellózni tanul. Ez a felvétel Szombathelyen, a Sistrum zenei versenyen készült.  Aki a figyelmünkbe ajánlotta, így fogalmazott: szánj rá szűk öt percet, nem fogod megbánni.