A Kossuth u. 15. szám alatt kitört tűzben két lakás károsult. 

Holnap, szombaton az üszkös vagy károsult gerendák levétele, a kiégett lakás falainak letakarása és a szomszédos födémkárosult otthon további vízkártól, beázástól való védelme a feladat - egyebek mellett.  

Önkéntes statikus volt szíves szakérteni az épületet. 

Várják és köszönik a segítséget. Ez Bozsányi Zsuzsanna telefonszáma 30 2613241, de a helyszínen Pepe, azaz Bozsányi Barnabás lesz férfiként a család képviseletében.

Jövő hétre esőt mondanak és mint tudjuk, az bármikor jöhet. Ezért lenne fontos menteni a menthetőt. 

Bicske Város Önkormányzata és a Zöld Bicske egyeztetése alapján konténereket helyeznek el a területen a munkálatok előmozdítása érdekében  - tudtuk meg Bálint Istvánné polgármestertől.   

  

Kossuth utcai lakástűzben teljesen kiégett lakás gazdáinak számlaszáma  olyan személyek és közösségek számára, akik egy utalással  szeretnének segíteni.  

kossuth_u_15_bozsanyi_jennifer_szml.jpg

A hozzátartozó név, ami az utaláskor szükséges: Peinlich Jennifer. A közlemény rovatba írjuk bele: "adomány" - nehogy megadóztassák   

Ezt egy olyan megosztás alatt találhatjuk, ami a kiégett lakás képeit tartalmazza. El is kértük a közzétevőtől. Egy BTC-szurkoló nyilvános kommentje szerint ők már gyűjtöttek, mint később kiderült 405 ezer forintot a két családnak  és átadják. Ennek közlése azért is fontos, mert példájuk  más közösségeket, személyeket és családokat is hasonló cselekedetre ösztönözhet. 

Hozzá kell tegyük, hogy a lángok szerencsére nem érték el a hátsó szomszédban élő, különösen nagy és állandó tehertétellel élő, nehéz sorsú család lakását, de a tűz megállítása során megsérült a födém és a tető javítása szintén milliós nagyságrend lesz.   Az ő számlaszámukat is hamarosan közzétesszük. Íme 

Kiss József

10102914-44200500-01005003

A közleményhez kérjük írják be: "Adomány"

Az pedig valóságos kegyelem, hogy az első lakás nem sérült.  A 1 óra előtt kitört lakástűz megfékezése után, 4 óra tájban mehettek vissza otthonukba. Volt egy olyan kritikus időszak azon az éjszakán, hogy senki sem tudta meddig terjedt a tűz. Olyan magas is volt a lán, mint majdnem a közeli nagy fenyő, amit a Kisfaludyból látni. Úgy tűnt az ijedt laikus számára, hogy ez a tűz hátul visz minden tetőt. Álltak a kimenekülők a Szél utca jobboldalán a bútorbolt melletti kapualj előtt csöndben, szerencsére szélcsend is volt. A nem tűztől sérült otthont elhagyókat pedig a szomszéd fogadta be.     

 

Izing Antal részére

Tisztelt Uram!

Az alábbiakban küldöm, hogy elsősorban milyen dolgokra lenne szükségük a családoknak.
(...) család:
- zöldség, gyümölcs
- alapélelmiszerek
- folyékony mosószer
- 1 darab összecsukható tábori ágy (ami napközben nem foglal helyet)
(...) család:
- tartós és napi élelmiszer (cukor, liszt, olaj, fűszerek, tészta stb.)
- tisztálkodó szerek
- mosószerek
- ruha (37, 38, 39-es cipő)
- kabát (S, L és XL)
- táska
Statikus elérhetőségére és szakvéleményére mindkét családnak szüksége lesz.
Bálint Istvánné polgármester asszony megbízásából,
tisztelettel:
Benedek Eszter
titkársági munkatárs
(Az adományokkal a Családsegítő Szolgálatot kereshetjük fel, de a Polgármesteri Hivatal is segít - a szerk.)  
Kedves Bicske Szó! Éppen két óriási fát vágnak ki a Bocskai utca végében... Bicske talán legszebb szomorú fűzfája volt az egyik áldozat...
Azt a tájékoztatás kaptam a dolgozóktól, hogy a lakók kérdése volt, és engedélyezte az önkormányzat... Csendben jegyzem meg, itt lakom és nem tudtam róla, hogy ez a két fa bárkit is zavarna...
(0 Ft + ÁFA/hó szaktanácsunk szerint az önkormányzat minden nem SOS-típusú közterületi fadöntés esetén előre tájékoztassa a lakosságot az önkormányzat honlapján, a tévécsatornáján és havi kiadványában egy közleményben, a környéken élőknek pedig jutassa el az indoklást a munkálatok előtt minimum két héttel. Legyen benne például az is, hogy tavasszal mikor, kinél, hol, hogyan lehet informálódni az új - ilyen és ilyen - csemeték ültetéséről - a szerk.)   
Esetünkben nem kell pótolni a fákat, mert láthatólag veszélyes, nagyobb tömegű ágakat vágtak le róuk. A Kossuth téren néhány éve leszakadt egy ág egy autóra. A biztosító fizetett, de felhívhatta a figyelmet arra, hogyha itt és a város más közterületein nem tartja rendben a fákat az önkormányzat, akkor nem fizetnek. De ez a kisebbik baj. A nagy ágak járókelőkre is zuhanhatnak. Vagyis a probléma ilyesforma kezelése jogos, szükséges. Az erős, egészséges ágak olyannyira megszívhatják magukat nedvességgel, hogy ezért szakadhatnak le. A probléma abban áll, hogy bár van a városnak kiadványa, tévéje, honlapja, a környék lakóinak pedig postaládája. Ma a favágás kényes pont. 2005 körül az akkori bicskei ellenzék országossá lett sajtótémát menedzselt az akkori helyi fakivágások miatt  Érzékeny terület ez ma is, de tájékoztatással, indoklással el lehet venni az élét.       
bocskai.jpg

A körülbelül ötszáz négyzetméteres sorház nyolcvan négyzetméteres lakrésze teljes terjedelmében égett január 19-én hajnalban. A lángokat a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a bicskei önkormányzati és a tatabányai hivatásos tűzoltók több vízsugárral fojtották el. Az oltási munkálatok közben egy propánbutángáz-palackot vittek ki az épületből. A sorház lakhatatlanná vált, három lakásból nyolc felnőtt rokonoknál töltötte az éjszakát. A tűzben egy kutya elpusztult - zárja a Bicskei Szónak adott válaszát Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. 

A tűz okáról nyilván később tudunk meg részleteket. 

Alapélelmiszerek kellenek a lakhatatlanná lett, de nem kiégett ház gazdáinak. Kiegészítve zöldséggel, gyümölccsel, mert hirtelen ott egy nagy családot kell jóllakatni. Ők információink szerint semmi tárgyi dolgot nem kértek, de valószínű, hogy a befogadók sem fogják tudni sokáig finanszírozni az étkezéseket - tehát esetükben pénzzel, vagy előre egyeztetett adománnyal segíthetünk. A pénz esetében nem kell egyeztetni, mert a rászorultak majd eldöntik, hogy mire fordítják. Aki adni akar, fáradjon be a Családsegítő Szolgálathoz és kérjen tanácsot, tájékoztatást.   
Ennek a családnak minimum a födémet és a tetőt kell rendbehozni, ami minden bizonnyal többmilliós költség lesz.

A másik családnak a tűzben mindene oda lett. Az egykori lakás helyén romok. Hogy náluk mi kell most jobban, azt nem lehet megmondani. Hétfőn napközben több is kiderül, a Bicskei Szó információival természetesen segíteni igyekszik a segíteni akarókat. 

Bálint Istvánné polgármester azt mondta, hogy a családok egy kis időt kértek és hamarosan jelentkezni fog azzal a listával, ami a segítségnyújtás lehetőségeit konkrétan tartalmazza.

A tűzeset nélkül is nagyon nehéz helyzetben élő családot befogadó bicskei szomszédé minden tiszteletünk.  

 

 

 

Chilli

Címkék: kutya összefogás tűzoltóság családsegítő

2020.01.19. 21:31

Személyi sérülés nem történt, de a kiégett lakásban bennégett egy kutya. Chilli volt a neve.  A lakás tulajdonosa a tűz keletkezésekor nem volt otthon.  

A két szomszédos lakást nem pusztította el a tűz, ami a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság fellépésének köszönhető. De a hátsó lakás sem használható csak a felújítás vagy teljes bontás és újraépítés után, mert a tűz megállítása volt az elsőrendű feladat.    Értesülésünk szerint tatabányai tűzoltók is dolgoztak itt,  Polgár Viktor, a bicskei önkéntes és önkormányzati tűzoltók egyesületének elnöke szintén.      

Nehezebbé tehette a csapat munkájukat, hogy a kapualj miatt  nem tudtak beállni a hátsó udvarba, arra pedig szerencsére nem volt szükség, hogy a Könyvtár udvaráról közelítsék meg az égő területet. A Könyvtár udvarából lehetett látni, hogyan dolgoznak a ház bejáratánál, hogyan, micsoda veszélyt vállalva "szigetelik" körbe a tüzet. A tűzoltók járművei az utcán álltak. Két tömlőt arra a tűzcsapra kötöttek, ami a Kossuth utcában, a Kisfaludyval utcával éppen szemben található.     

Mint már megírtuk, a Családsegítőhöz vihetünk adományokat. Hogy mit? Ezt mi is megkérdezzük, miként bárki megkérdezheti, akár személyesen  és amint választ kapunk, olvasható lesz. A Katasztrófavédelem válaszát is várjuk a történtekről. 

A Családsegítő Központ (Kossuth tér - Ady u. jobb sarok, földszintes épület) alakít ki adományraktárt a tűzkárosult családoknak - tájékoztatta a Bicskei Szó olvasóit  Bálint Istvánné polgármester. 

Aki bármilyen eszközzel segíteni szeretne, keresse az intézményt, javasolt némi előzetes egyeztetés. Amikor összegyűltek a tárgyak, akkor érdemes áttekinteni, mi kell még  és akkor újabb közlemény következik. Az azonban biztos, hogy az építőanyagnak és a pénzadománynak is helye lesz, mert az épületek állapota ezt mutatja. 

A polgármester nagyra értékeli és köszöni az eddigi segítő szándékú megkeresések tömegét.    

 

A csőtörés következtében a Fáy utca környékén vizesautó fog járni a későbbiekben, hogy a lakók tudjanak vizet vételezni. 

A vizesautó 15 percen belül megérkezik a területre, hogy a lakók vizet tudjanak vételezni - mint azt a Fejérvíz bicskei munkatársa elmondta. Arra a kérdése a probléma szakmai összetettsége miatt nem lehet válaszolni, hogy hogy mikor lesz megint víz.   

Szerencse, hogy szélcsend volt. Bicske, Kossuth u. 15. ház tetejének egy része hatalmas lángokkal égett. Kereken ma éjjel 1 óra volt, amikor hívtam a 112-t. Megköszönték a jelzést, ami nyilvánvalóan a helyszínről is befutott már percekkel előbb. Azt is mondták megnyugtató hangon, hogy már dolgoznak a kollégák. 

Mentem ki. Az EFI nevű intézmény, a volt "Nevtan" épülete mögött négy lakás van a hosszú házban. Ebből három lakott. A második teteje kapott lángra és teljesen kiégett az egész lakás. Gazdája az utca másik oldalán, a szembeszomszédtól kihozott széken ült. A szembeszomszédok forró teát hoztak ki. Volt aki a Kertvárosból hozott kabátokat, pulóvereket. Ez a telek közvetlen szomszédja a Nagy Károly Városi Könyvtárnak is. A tűz okáról hivatalos adat nyilvánvalóan majd a körültekintő hatósági vizsgálat után jelenik meg. Az illetékesek válaszával hamarosan jelentkezik a Bicskei Szó.  

Az oltás, a lokalizálás, a vízhasználat  következtében a harmadik lakás állapota is annyira leromlott, hogy abban sem maradhat senki. Egyedül az első lakás maradt használható. Négy óra tájban Börcs Antal képviselővel mentünk be a káresemény helyszínére, amikor az első lakás gazdái is visszatérhettek otthonukba.   Az első lakás ép. Lakói megviseltek, nagyon nehéz perceket élnek át.  A harmadik lakás pedig a víztől ment tönkre. A 2. kiégett. A 2. lakás kétségbeesett lakója rokonaihoz ment. Bárányos József képviselő irányításával elhelyezték volna a halmozottan hátrányos helyzetű családot, a 3.lakás lakóit  az iskolában. De Őket befogadta egy bicskei család, akik előtt le a kalappal, akiknek minden tiszteletünk. Új lakásra lesz szükség záros határidőn belül. Ha jól tudom, hárman vannak a családban. Egy születésétől mentálisan beteg, egy súlyos mozgáskorlátozott és egy nyugdíjas, aki a családfő. 

Egyikük tejesen ágyhoz kötött, de immár rendes ágya sincs, amiben ápolhatnák. Gyermekük - szintén súlyos beteg.  Összefogásunkra nagyon nagy szükség van, hogy megkönnyítsük az életüket és természetesen a többi károsult életét is könnyebbé tehetnénk.  Nemrégiben azt kérdezte tőlem Monos István barátom (megtisztelő, hogy pár éve mindig megteszi) - mit gondolok, kinek lehetne ajándékozni a Vállalkozók Bálja tombolabevételét.

Ma hajnalban sajnos ezt hozta az élet, hogy szerintem Őnekik. Ennek a háznak.  Ezt ma a polgármesternek is elmondtam, aki szerint ez jó lenne és azt is elmondta Bálint Istvánné 3 óra tájban: bárki bármivel segíteni kívánja a tűzkárosultakat, keressék meg a polgármestert a Városházán.   (A Családsegítőt Szolgálatot keressék a későbbi döntés szerint  - a szerk.)        

A helyszínen rendőri kérésre (az első hívás 1 óra 50 perckor volt) többeket felhívtam, akik közvetetten segíthetik a tűzoltókat egy kulccsal, ajtófeszítő kártétel nélkül bejutni az intézménybe. Azért akartak bemenni, hogy védelmi lépéseket foganatosítsanak, pl. közművek elzárása. Ossamah doktor barátomat hívtam elsőként. Információval segített.  Voltak, akik nem tudták felvenni. Bálint Istvánné polgármestert hívtam, aki akkor már tudott a bajról, köszönte, de akkor még nem sikerült senkit elérnie, és azt mondta, folyamatosan keresi a megoldást és visszahív, ha bármit megtud. Többszáz kilométerre volt Bicskétől, hamarosan visszaindul. A kulcskérdést tudtommal megoldották.    

A Kisfaludy felől láttam meg először a lángokat. Akkorák voltak, hogy azt hittem, az egész tetőt leviszi hosszában. Szerencsére tévedtem. Nyilván a tűzoltói fellépésnek, az ő munkájuknak köszönhető, hogy megállították.  

(1 óra előtt arra eszméltem, hogy valami bűzlik. Valami kellemetlen műszag. Amit én itt még nem éreztem, de máshol sem túl gyakran. Otthagytunk valamit a tűzhelyen? Dehogy. Aztán hallom, hogy kattog a kazán. Kimentem. Semmi baja. De hallom az iszonyat hangos pattogást, hogy mi lehet ez? A bejárat fölötti műanyag előtetőmet veri a jégeső? Kitártam az ajtóm, hát semmi nem esik. (Bár jégverés lett volna.) Petárdáznak megint, hát kik ezek az őstehetségek? - gondolom, kinézek. Megláttam a nem normális, házmagas lángcsóvát. Amekkorát én ilyen közelről még sosem... A gyönyörű fenyő mögött. Uram, Jézus. Megijedtem, hogy itt valaki meghalt, megsérült, találgattam melyik ház lehet. Kettő járt a fejemben.  Rohanva öltöztem, családtagomnak is kiabáltam, hogy ég a szomszéd ház és közben hívtam a 112-t. Így volt. Azért is borzalom az egész, mert nem veti fel a pénz az ott élőket sem. Erre ez történik velük vasárnapra virradó éjjel. Éjjel, hidegben, az utcán toporognak. Azért a bútorbolti oldalon, mert a villanyvezetékek leszakadásának veszélyétől tartva átparancsoltak mindenkit erre az oldalra. A pala és tetőszerkezet öreg fáinak pattogását én sem felejtem. Hát még akik saját otthonaikban  vagy azok közelében hallották ezt. Borzalom.)    

 

Szabó István 50 évig élt Sárbogárdon, miután napjainkban visszaköltözött Bicskére. 1947-ben született, gyermekkora egy része a Hegyikastélynál telt, ott élt családja, ahonnan később a Kistószegre költöztek.

mirko2.jpg

Szabó István egy jókedélyű, szívesen beszélgető ember. Bicskén a BTC-ből és egykori, saját készítésű sarujairól híres Szabó Gyula "Sunyi" a testvére, aki már legalább négyszer átúszta a Balatont. Mai találkozásunkat azért szerveztem meg a Hegyikastélynál, mert Mirko Bayerl, a Stockholm mellett élő kutató dokumentumkönyvet szertne írni az itt történt háborús eseményekről. Mindannyiuknál többet tud arról a skandináv polgár, lakóhelye Vámdö község, milyen hadi cselekmények zajlottak Bicskén, a Hegyikastélynál. Munkája során veteránokkal, túlélőkkel beszélgetett Németországban. Ez volt a kezdet. Arra a megállapításra jutott, hogy a "Hegyikastély volt a kis Budapest" abban a tekintetben, hogy sem azt, sem ezt nem adták fel. 
Szabó István a mai Hegyikastélynál töltött órák során majd ebédkor is megjegyezte:
- Ez az ember többet tud a Hegyikastélyról és jobban ismeri, mint én, aki ott voltam gyerek. Nagy mennyiségű dokumentumot, térképet, légifelvételt, fotót és iratot gyűjtött a területről.

mirko.jpg


Mirko rendkívül hasznosnak tartotta a találkozást. Szabó István tisztázta, hogy melyik épület, melyik kút hol is volt, elmondta, hogy legalább 20 gyerek élt vele együtt, mutatta, hogy a mauzóleum mely része volt istálló, milyen jószágokkal  - ez volt az egyik kórház a harcok során, egyik felében a sérültek, másikban a halottak voltak eltemetésükig. A birtokot olyan vastagfalú kerítés vette körbe, amin szaladgálni lehetett.  A kerítésen kívül a Mány felőli oldala mentén nagy mandula ültetvény volt. A toronyban vörösvércse fészkelt. Ők maguk fel szoktak mászni, kinn ülni a szélén, amiért verést ígért az anyukájuk, ha édesapa hazér.

Igen, hallotta a szüleitől, hogy géppuskafészek volt a toronyban, ez egy kihagyhatatlan adottsága volt az objektumnak. Erdő nem volt, inkább jól átlátható parkos rész - leginkább a gesztenyesorra emlékezik, ami a főbejárattól (a mai sorompó után) bevezetett. 

Az aljnövényzetben csodálattal ismeri fel a télizöldet, aminek kék a virága, és ami akkor is itt volt. Könnybelábadv mondja, hogy vitt belőle haza egyet és el is szaporodott. 

Mirko érdeklődése azért is erős, mert ebben az alakulatban a német katonák nem mindig beszéltek közös nyelvet. Különböző országokból sorozták be a német kisebbséget. Mirko illusztrációként mesélt egy veterántól hallott esetet. A sebész felháborodottan, magából kikelve  kiabált a lövöldözés miatt a mauzóleumban, hogy így nem lehet rendesen műteni, hagyják már abba. Mirko kérdezte, hogy a terület lőszermentesítése lezajlott-e. Válaszom szerint lényegében igen, de folyamatos a munka, bármikor előkerülhet újabb fegyvergyári termék.   

A csillagvizsgáló tornya melletti, ma már nem létező épületet magtárnak használták és nevezték. Ebben volt a harcok idején a másik kórház, a nagyobb. A házak mellé pincéket is építettek, amik felett esetenként teraszok voltak. Támadások idején idemenekültek az ott élők, de egy idő után ez a Mirko összegyűjtött elmondásaiból egy hétig pokollá váló területet - aki tehette, elhagyta a civilek közül. Szabó Istvánnak az ötvenes években a szülei mondták meg, hogy maradjon a nagyszülőknél Mányon, a Nándiba vagyis Nándorpusztrára vezető utcában. Mányra vagy máshová (ez volt legközelebb) a harcok idején is gyalog   menekült a Hegyikastély lakossága és nem az akkor igen  mély mányi úton mentek, ahol Szabó István (született 1947) nyakig ért a hó, mert a szél a szántóról belesöpörte, hanem a szántóföldön. Szabó István azt is elmondta, hogy ő jól emlékszik olyan havas telekre, amikor a mányiak és a bicskeiek nekiláttak a mélyutas részt kilapátolni, hogy használható legyen az út.  Mirko elmondta, hogy ezen az útszakaszon komoly harcok dúltak az  úton vonuló szovjetek és az SS között. István gyerekkorában is álltak roncsok az út mellett. 

Az itt született fiú családi emlékezetében pedig maradt egy borotválkozó német katona. Kívülről támadás indul, ő összekapja magát és sosem tér vissza. Egy katonai övet felejt a házban, amit az édesapa gurkniba félretesz. A területen virággal, kereszttel - végtisztességet megadva is temettek el az ott élők katonákat, maradványaik később exhumálva lettek.          

hk1.jpg


Emlékezett arra is, amikor fegyvereket és lőszereket, valamint sisakokat gyűjtőttek össze a területen és őrizték is. Ez egy nem nagy, elkerített részen volt. A sisakok közül sok lyukasra emlékszik.
A kastély teljesen elpusztult, ezt tudjuk. Mellette volt az ott élők által "kiskastélynak" nevezett épület, ami szintén eltűnt. Romjait a környékünket sújtó frontharcok rombolásai miatt felhasználhatták. A Hegyikastélyt, a Batthyányak nyári lakját az ott élők "nagykastélyként emlegették". Több lakóház és gazdasági épület volt a területen, aminek részleteiről Mirko és István elbeszélgettek. Bakó Tiborral (Csabdi) segítettük a beszélgetést. Bakó Tibor szintén elmélyült helytörténeti kutatásokban, Mirko Bayerl a weben teremtett kapcsolatot vele évekkel ezelőtt, (csakúgy mint a Bicskei Szóval). Tiborral Vasztélyon, Szomoron, Gyermelyen, Gyarmatpusztán is keresgéltek.  

mirko4.jpg
A svéd érdeklődő hétfőn reggel utazik haza és áprilisban jön legközelebb. Szívesen meghallgat a témában bárkit, aki segíteheti további tájékozódását a könyve megírása érdekében. 

Veress Pál emlékére

Címkék: gyász

2020.01.14. 21:21

Veress Pál 1951. március 30-án született Dombrádon. 

Édesapja a büntetésvégrehajtás tisztje volt, édesanyja háztartásbeli. A család életét meghatározta a BV-tisztek mindennapjait jellemző vándorélet, hiszen az ő szolgálati helyüket – így az édesapjáét is- 4-5 évente cserélték. 

Bicskére az 1970-es években került egykori felesége Papp Edittel való házasságkötése révén. A város lett az állandó lakó és munkahelye. 

Autószerelő, kerékpár és motorkerékpárszerelő szakmunkásvizsgát szerzett, folyamatosan képezte magát, vonzották és érdekelték az új dolgok. 

Kezdetben a Floriana Ipari Szövetkezetnél, a bicskei ÁFÉSZ-nál dolgozott, majd a Költségvetési Üzem szállításvezetője lett.

Innen váltott a 90-es években a Bicskei Városházára, ahol egészen a nyugdíjáig, mintegy két évtizeden át dolgozott. Ez idő alatt lett mindenki „Veress Palija”, a szakállas, kék motoros hivatali kézbesítő.

Nyugdíjas évei előtt hosszan tartó betegség után vesztette el feleségét, Csilla lányuk édesanyját.

Ebben a nehéz időszakban, a pihenést unokái jelentették számára, akik szintén nagyon szerették őt. Élete végéi szoros kapcsolatban volt velük.

Élete utolsó évtizedében Marika volt a társa, akinek gyermekeivel és unokáival is jó kapcsolatot ápolt.

Január 11.-én tragikus hirtelenséggel családja körében hunyt el.

 

Január 15-ig vagyis szerdáig lehet pályázni tehetséggondozási alap bicskei ösztöndíjára, aminek lehetőségét az önkormányzat szeptember 15. előtt hirdetette meg.  A Bicskei Újság nevű kiadványban nem szerepel a lehetőség szembetűnő helyen és módon a 2020- jan. 15-i zárással, ezt szeptemberig visszamenőleg ellenőriztük. Az önkormányzat honlapján szintén nincs friss felhívás, csupán a legelső, több hónappal ezelőtti, ami ma már nehezen elérhető, aktuális ugyan, de mégsem címlapon lévő poszt.

Hogy a szóban forgó hirdetmény mikor jelent meg pontosan, nem tudhatja az állampolgár, mert az önkormányzat honlapja nem használ időbélyeget. Valószínű, hogy szeptember idusa előtt, mert abban a szeptember 15-i határidő áll.   

Van tehát egy ösztöndíja Bicskén a tehetségeknek, amit akkor vehetnek észre, ha ráérő idejükben olvasgatják a testület jegyzőkönyveit - feltéve, ha e dokumentum már megérlkezett a könyvtárba. Vagy ha szabadidejükben  a Nemzeti Jogszabálytárat nézegetik, vagy éppen fél évvel ezelőtti híreket keresgélnek az önkormányzat honlapján, hogy van-e esetleg területileg hatályos tehetséggondozás.   

"Bicske Város Önkormányzata Humánerőforrások Bizottságának elnök asszonya – Sulyokné Guba Judit - részéről fogalmazódott meg az a javaslat, hogy helyi szinten is szükséges lenne működtetni egy tehetséggondozási rendszert, mellyel a Bicskén élő tehetségek támogatására, fejlesztésére nyílik lehetőség. A szakbizottság az erre vonatkozó rendelet-tervezetet összeállítását támogatta" - írjak a 2018. december 8-án keltezett előterjesztésben.

Bennünk pedig az a gondolat fogalmazódik meg, hogy ezt minden évben többször meg is kell hirdetni. Még akkor is, ha az önkormányzat vonatkozó rendeletében nem írja elő önmagának, hogy a tehetséggondozási tevékenységét  meghirdesse.   Ez minden egyes alkalommal, január és szeptember 15-e előtt szükségses lenne. Ha egy közösség valóban komolyan veszi a tehetséggondozást, hivatalosan és rendszeresen kommunikálja - ahogy a csövön kifér. Minden közpénzből fenntartott felületen. Hogy mindenkihez eljuthasson.  

Hiszen még "Munkacsoportot" is üzemeltetnek a pályázati feladatokra. De eszerint érdemben sem a Munkacsoportban, sem a testületi ülésen, sem a jegyzőben nem merült fel érdemben az a gondolat, hogy ezt a lehetőséget minden pályázati időszakban - évente kétszer - közismertté kell tenni.

"Bicske Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tehetséggondozási alapot hoz létre olyan személyek számára, akik a tudomány, a művészet vagy a sport, illetve egyéb tanulmányaik területén komoly teljesítményt értek el, illetve tehetségük további kibontakozásához, képességeik bizonyításához támogatást érdemelnek, illetve megfelelő támogatással képesek lesznek kimagasló eredmények elérésére."

 "A tehetséggondozási támogatás maximális mértéke 50.000.- Ft vissza nem térítendő támogatás pályázónként, amelyet az Önkormányzat a 3. § szerinti, éves költségvetésében elkülönített keretéből finanszíroz."

"A tehetséggondozási támogatás iránti kérelmet a Bicske Polgármesteri Hivatalba (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon (1. számú melléklet), évente két alkalommal, január 15-ig és szeptember 15-ig."

 Miért nem teszik ezt közismertté?

Miért nem írja elő a rendelet, hogy tárgyévben hány alkalommal, milyen önkormányzati felületeken kell közölni? 

Miért nem érdeklődik erről a kérdésről egy vagy több képviselő? 

Mindenképpen kommunikálni kell a nyilvánosság felhasználásával is. 

Olvasónk írja:

"A 2019. szeptember 15-i pályázati kör óta, a jelenlegi pályázati időszak határideje előtt az Önkormányzat számomra érthetetlen okokból semmilyen fórumán (honlap, újság stb) nem tájékoztatta a lehetőségről a lakosságot."

Mindenkire rábízzuk, hogy ennek mi lehet az oka, azonban abban reménykedünk, hogy - szemben egy másik önkormányzati pályázattal, amiről részletesen írtunk - az elbírálás átlátható módon, objektív szemponrendszer alapján történik, az eredményeket pedig közzéteszik. Hiszen van objektív szemponrendszer, csak ez valamiért nem elérhető nyilvánosan. Hiszen adóforintokról beszélünk. Hiszen ez egy átlátható Önkormányzat.

 

Mi sem bizonyítja jobban a rendszeres, egyenes önkormányzati  tájékoztatás szükségességét a mányi úti hídépítésről. 

Látható volt állampolgári kérdésként leírva, de olvasható leveleink között is: 

 "Szia. Mondd, igaz a a mányi úti híd félpályás átadása január 15-én lesz?" 

 Nem sokat tudok a hídépítésről, de erről nem is hallottam eddig. 

Mivel hídszerkezet egyben készült, nem is készülhet másképpen - a világon semmi nem indokolná a félpályás sávlezárás megoldást. Mert ha esetünkben az egyik sáv használható, miért ne lenne a másik is?

 

 

"Javaslat a Zöld Bicske vezetőinek. Küldjenek ki mindenkinek egy új cetlit, melyben sűrű bocsánatkérés közepette tájékoztatják a népet, hogy 30 l-re is jogosultak a megfelelő körülmények között és igazolás mellett - írja olvasónk az önkormányzati céggel vívott harcra utalva, amit egy egy bicskei lakos volt kénytelen bonyolítani saját érdekei képviseletében.  

Tény, hogy a fogyasztóvédelem vizsgálata szerint a Zöld Bicske megtévesztette a lakosságot. Tény az is, hogy ennek következtében anyagi előnye származott az önkormányzati cégnek.

- Hogy pontosan kit, milyen felelősség terhelhet - büntető eljárás keretében vizsgálható. Ha valaki feljelentést tenne.
Továbbá, a még jogszerűtlen tájékoztatás sem volt teljeskörű. A lakótelepen élő, közös gyűjtőedényt használók nem kaptak sem cetlit, sem egyéb módon nyújtott tájékoztatást. Hivatalosan, az NHKV számlájának megérkezésekor szembesültek a változással. Remélhetőleg, a cég új vezetői most nem feledkeznek meg róluk - vélekedik olvasónk. 

Azt, hogy az ügyet kommentáló olvasónk szerint bizonyos törvénykönyv mely szakaszait súrolta  vagy merítette ki ez az eljárás - nem jegyezzük fel nyilvánosan, önmérsékletet gyakorlunk  - mert tényleg nagyon rosszul hangzik. 

Mindeközben megtudtuk, hogy a cég új vezetője találkozást javasolt a fogyasztóvédelmi eljárásban igazát elnyerő szerződő féllel. Mindez - a bicskei lakos munkahelyi elfoglaltsága miatt - nehezen valósul meg. Autója nincs, buszjárat a Csákvári útra nincs, ezért legjobb értesülésünk szerint Bicske központjában létrejövő találkozást javasolt. A Zöld Bicske nevű önkormányzati cég városon belüli ügyfélszolgálatának létrehozása időszerű feladat lenne.       

Ezek a képek az ötvenes években készültek Bicskén, a Diófa utcában - különböző időpontban. A fotós - Torma László -, mindkét esetben a vasútvonal felé fordul. A felső képet láttam már gyerekkoromban, abban a házban, amit ábrázol, kb. 1975 körül. 

Még nem voltam iskolás, amikor ebben a házban ajándékba kaptam egy szépen rajzolt verseskönyvet.

Nagyjából már tudtam (lassan) olvasni. Pontosabban ismertem a betűket. A kettő nem ugyanaz :) Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz című könyvét kaptam meg Torma Jánosné Aranka nénitől. Szép és dolgos embereknek láttam őket. 

Ott az a veranda olyan volt, mint egy télikert. Ezt mindig megnézték. Tele virággal. Akkor már megépült a nyárikonyha és garázs is, ahol vagy ami előtt egy jobbkormányos autó állt. Egy Ford Cortina. El voltam varázsolva. Minden oldalról megnéztem,  míg a lányok, asszonyok virágoztak  és ha végeztem, akkor kezdtem újra. Alá is másztam volna, de ennyi önkontrollom azért volt már, hogy elképzeljem mondjuk a helyszínen édesapámat, hogy ezért milyen eligazítást kapnék. Moderáltam tehát magam. De a kormányánál ültem, párnán, kulcs nélkül. Így aztán csak gondolatban tolattam ki a képen látható udvarból - három tükörből.     

A rokoni viszonyokat nem értettem. Most is Anyukám kellett hozzá. Rédei István nagypapám 1901-ben született - ezt tudom. Édesanyja bicskei volt, neve Torma Julianna. Tényleg! Az ő fiútestvérének a fia, az ő unokaöccse  építette ezt a házat a feleségével. Itt nevelkedett Torma Aranka és Torma János - keresztnevüket szüleik után megkapva, de mindenki Huginak és Piktornak ismeri őket. 

A Rédei nagyszüleim a Marx Károly utcában laktak, az Űrhajósból nézve szintén jobb oldalon, de  nem a 2., hanem a 3. házban. Majdnem egyvonalban. A Telepet miattuk nagyon szerettük a húgommal. Mi az Üllői úti  szülészetről  ide letünk hazahozva - csapat csak egy van, ó, a Ferencváros.  Aranka néniékért pláne szerettük. (De itt a mi utcánk lakóinak felsorolásával - például Ica néni - kellene kezdeni.) A Diófa utcai házat építő Torma János szülei a Kistószegen az apai nagyszüleim szomszédai voltak. Kis ország. A távolban a felső képen - látszik a Dobogó.          

Örülnék minden olyan hozzászólásnak, ami gazdagabbá teszi ezt a közlést. Megtudtam például, hogy egy jobbkormányos Zsigulira is emlékezhet az utókor. Az is jó, ha nem a Diófáról, hanem a környező utcákról szól. Vagy éppen a Kertvárosról. Ha további képeket kapok, az pedig fenomenális: izingantal@gmail.com   

 

diofa1.jpg

 

diofa2.jpg 

Micsoda jeges szánkópálya volt az az utca telente... Nagyszüleink háza nem látszik, de balra a nagyfa előtt hozzájuk lehetett bemenni. A fotóssal egyvonalban, szintén balra - ott éltek a fényképet készítő szülei. Torma néni és Torma bácsi, ahogy mi szólítottuk őket. A fehér színű sarokházban nevelkedett Pityu osztálytárs. Mi még éppen nem éltünk a kép születésekor. Nagy András háza fenn, mögötte az Ady utcai nagy épület kontúrja sejlik.  Ott a háttérdomb alatt az úton fociztunk. Egyik kapu majdnem a Dózsa Györgyben, másik pedig nem zavarta a kistószegi kanyarodó járműveket.   Azt, hogy a fogat bakján ki ül... szóval van egy majdnem biztos tippem, de nem merem kimodnani  Biztos vagyok benne, hogy olvasóink meg fogják tudni mondani. 52 éves SZÍNES kép. Akkor ez még csoda volt. Úgy tudom, hogy a fotós akkor még 12 éve az Egyesült Királyságban élt, aminek ma is polgára. Jó egészséget!  

1968kistoszeg.jpg

A bicskei Kutyaovi Állatvédő Egyesület a januári és a februári hónapra IVARTALANÍTÁSI AKCIÓT hirdet bicskei rászoruló családok kutyáinak - olvasható a bicskei állatvédő közösség oldalán.

   A rossz anyagi körülmények között élőket is segítő Kutyaovi a közlemény szerint a műtét teljes költségét finanszírozza. 

"Szeretnénk szükebb környezetünkben, itt Bicskén megelőzni a nem kivánt szaporulatokat. Az ivartalanítás teljes költségét a Kutyaovi magára vállalja és reménykedünk, hogy ezzel kevesebb lesz a dobozban kitett babakutyák és az árokban talált kutyacsaládok száma."

Jelentkezés: 06-20-953-4777
Email: amandakutyaovi@gmail.com

"Jelentkezés után személyes találkozó is szükséges és mindenképp elvárjuk az együttmüködést velünk.

Akciónk kizárólag most bicskeiek vehetik igénybe, kérem a környező településekről ne hívjanak!"

Ezt a hírt - ha segíteni akarjuk, hogy segíthessenek - ne csak megosszuk. Ha például az utcánkban ez bárkinak jól jöhet, vigyük át a nemesszándékú és okos összefogás információját a telefonszámmal. 

Pár napja sokaknak tetszett a holnap 50 éves étlap posztja - ami lehet, hogy a bicskei Kék Csillag étteremből való.   

kek_csillagp.jpg

Kedves olvasónk lefotózta otthoni poharukat és elküldte. Ez biztosan bicskei. Sőt. A csillagot is ugyanaz a stilizált forma jelöli, mint amit az étlapon látunk. De ez is csak valószínűsíti, hogy az étlap bicskei.  A felbontás miatt sem digitális, sem kézi nagyítóval, sem a laptopéval  nem tudom kiolvasni, hogy milyen szó  áll az étlap ÁFÉSZ-os címerében. Szívesen veszem a segítséget. Nem kizárt, hogy egy hosszú településnév. Viszont Kék Csillag Étteremre keresve egyedül Szegeden, az Olajbányász téren találtam hasonlót. Korábban a Balatonon is észleltem Kék Csillagot, ami kikötőminősítés is. Az sem kizárható, hogy a címerben ez állhat: Bicskei Járási Egyesült Áfész. Merthogy biztos nem a hatbetűs Bicske településnév, ez fix.  Ismert valaki a bicskei vendéglátózásban Vitai Zoltánt és Vitai Zoltánnét? Azt hiszem, a szakma nagy öregjeit kell erről megkérdezni.   

Még szerencse, hogy az étlap alján ezt veszem észre ma reggel: FMNYV. Tudom, hogy ez a Fejér Megyei Nyomdaipari Vállalat.   Ez legalább olyan erővel valószínűsít, mint a pohár és az étlap közös logója.   

Marika, kedves olvasónk viszont megtalálta Vitai Zoltánt, aki 1937-ben született, hamarosan 83 éves  és 33 évesen ő állította össze az étlapot. Marika levelezett is  vele. Megtudta, hogy Bicskéről legjobb barátja a Szivar volt, vagyis Horváth János. Horváth János fiával is dolgozott együtt. 

Az alábbi anyag a Fejér Megyei Hírlapban jelent meg. 

 1977. augusztus 3-án írt Gabnai Gábor a bicskei megnövekedett munkáslétszám hatásáról. "A gyorsan fejlődő település a hirtelen létszámemelkedést nem tudta követni. A bicskei járási áfész próbálja megoldani a problémát.
A bicskei erőműprogram, a bányafeltárások, az autópálya építés és a vasúti rekonstrukció miatt jelentkező többlet munkáslétszám már most érezteti hatását a kereskedelemben és a vendéglátóipari forgalomban egyaránt. Egyelőre tavasz óta mintegy 1000 ember, új dolgozó állt munkába a járási székhelyen, már ez a tény is nem kis feladatot jelent a Bicskei Járási Egyesült Áfésznek.

Erről beszélgettünk Gondos Lászlóval, a járási áfész kereskedelempolitikai osztályának a vezetőjével. Elmondta, hogy az említett néhány hónap alatt 12 százalékkal nőtt az élelmiszerforgalom, 11 százalékkal a vendéglátóipar árbevétele, ezen belül 54 százalékkal nagyobb a tavaszi időszakénál a melegétel forgalma.

(Kép nincs)

A bicskei Kék Csillag vendéglő. Itt is megkétszereződött az előfizetéses ételforgalom. Fotó: Fási László

– Van olyan önkiszolgáló boltunk, ahol az eddigi hét végi húsáru szállítás 350 kiló volt, most pedig már a 600 kiló is majdnem kevésnek bizonyul. A Kék Csillag vendéglő tavaly 400 főre főzött délben előfizetéses ebédet, most pedig naponta már nyolcszázan étkeznek ott.

A forgalom növekedése beruházásokat is kíván. Hogy jó színvonalon tudja a megye eme – forgalom alapján jelenleg ötödik helyen álló – szövetkezete biztosítani 3-4 év múlva is az alapellátást, az attól is függ, mit tesznek a dolgozók ma.

(...)

– Egy hónapon belül, augusztus 20-a tiszteletére élelmiszerboltot nyitunk az autópálya főmérnökség bicskei telepén. Ugyancsak az alkotmány ünnepére készül el a piactéren a zöldségboltunk, és az áfész lacikonyhája. A legnagyobb létesítményünk pedig Bicske központjában egy új, 600 négyzetméteres ABC lesz – sorolja az osztályvezető.

A Bicskei Áfész saját erőből nem képes előteremteni a pénzt minden új létesítményhez. A központi szervek – SZÖVSOSZ, VOSZK stb. – összefogására, támogatására is szükség van. Hogy rohamosan javuljon az ellátás, ahhoz a partner vállalatok megértésére, jó hozzáállására is szükség van. Megértette a bicskeiek gondját a Fejér-Komárom megyei Tejipari Vállalat, a sütőipar bicskei üzeme, az Állatforgalmi és Húsipari Vállalat, csupán a FÜSZÉRT-tel kell néha hadakozniuk. Az eddigi tíznaponkénti szállítások helyett a vállalat javaslatára néhány üzletbe csak 14 naponként szállítanak nehéz-árut (sót, cukrot, lisztet stb.) de a kéthetenkénti feltöltés is akadozik.

Sajnos, többnyire korszerűtlen az üzlethálózat, kicsi a boltok raktártere. Az előbbre lépés nem megy egyik napról a másikra. Az áfész vezetői azonban időben felmérték a tennivalókat. Még három évük van, hogy erősödjenek, fejlődjenek, „városi ellátást” nyújtsanak a nagyközségben. Úgy látszik, ez menni is fog: összefogással!"

csillagetlap.jpg

Az egyedül élő fogyasztók választhatják a 30 literes edényméret díját. A Bicske Város Önkormányzatának cége tévesen tájékoztatta a bicskei lakost - áll a Fogyasztóvédelem ügyiratában.


Sőt. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatását is m e g t i l t j a a bicskei, önkormányzati cégnek.

A Fogyasztóvédemi Osztály azt kérdezte a Zöld Bicskétől, hogy miért tájékoztatta úgy az ügyfelet, hogy nem választhatja a 30 literes edényméretet. A Zöld Bicske elismeri, hogy valóban tévesen tájékoztatták, majd arra hivatkozik, hogy nem érkezett be igazolás arról, hogy egyedül él.
A fogyasztóvédelem azt kérdezi, igazolás hiányában miért 80 literes edényméretet  közöl számlázandó díjként, a 60 literes edény díja helyett.
Bicske Város Önkormányzatának cége szerint igazolás kell a 60 literre is.  

A fogyasztóvédők arra szólítják az ügyvezetőt, hogy igazolja a hulladéknaptár 2015. tavaszán történt postázását. A válasz szerint ezen a számlán volt a hulladéknaptár, az egyedül élők igazolási követelménye. A cégvezető szerint ezt a bicskei lakos tudomásul vette, mert kiegyenlítette a számlát.

Két héttel később, a december 19-én datált ügyiratban a fogyasztóvédelem kötelezi a Zöld Bicskét (Bicske Város Önkormányzatának cégét), hogy honlapján tegye elérhetővé a díjak mértékét.

A SZÉKESFEHÉRVÁRI JÁRÁSI HIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI OSZTÁLYA A ZÖLD BICSKE NONPROFIT KFT. (...) ÁLTAL A VÁLASZTHATÓ 30 LITERES HULLADÉKSZÁLLÍTÁSI EDÉNYMÉRETRŐL, A FOGYASZTÓ ERRE VONATKOZÓ JOGÁRÓL, A FOGYASZTÓNAK ADOTT MEGTÉVESZTŐ, VALÓTLAN TÁJÉKOZTATÁSSAL MEGVALÓSÍTOTT TISZTESSÉGTELEN KERESKEDELMI GYAKORLAT FOLYTATÁSÁT MEGTILTJA.      

zb2.jpg  

Amióta a Zöld Bicske a szolgáltató, a csekkek el-elmaradozva vagy régebbi kiállításokra hivatkozva  érkeznek.  (A csekkek rapszódikus érkezése nem a Zöld Bicske hibája volt, hiszen 2016 óta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NHKV Zrt.) számláz, azóta mutatkozott  felfordulás.) .Augusztusban 3 ezer körül volt az összeg, amit a bicskei fogyasztó sokallt, mert előtte neki 1 ezer körül szokott lenni. A 30 literes edényméretét felemelték 80 literre. Azonnal e-mail-ben kért magyarázatot a Zöld Bicskétől. Nem kapott választ. Két hét múlva megismételte. De Bicske Város Önkormányzatának cégétől ismételten nem érkezett válasz.  

A fogyasztó akkor környezetében azt hallotta, hogy nagy a baj, a telefont nem veszik fel, az e-mailekre nem válaszolnak, de még automatikus választ sem állítottak be. Ezt követően ajánlott levelet küldött a cégnek. A Tessely Zoltán polgármestersége idején létrejött cég, aminek milliós nagyságrendű a logója (természetesen nem bicskei cég munkája által) erre már válaszolt.

Eszerint 2015-ben kérték, hogy igazolja: egyedül él. Mert ha nem, akkor megemelik 80 literre a díjat. Tájékoztatták, hogy Bicskén a 30 és 90 liter nem választható. A legkisebb űrméret a 60 literes, amihez igazolás kell. Társasház esetében pedig szerintük átlagot kellene számolni a konténer űrtartalma szerint és ebből átlagot vonni.
A válaszadás azért maradt el, mert megnövekedett az ügyintézések száma.

A bicskei fogyasztó nem tartja reálisnak a felemelt űrméretet, 4 évvel ezelőtti hivatkozással.

A fogyasztóvédelem múlt év október 10-én megállapította:   a cég honlapján nem szerepel a 30 literes kukára vonatkozó díj. A 60 literes esetén is hibázott a Zöld Bicske, mert nem tüntette fel a kedvezmények feltételeit.  
A vonatkozó kormányrendelet szerint a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használó természetes személy ingatlanhasználó részére legalább egy olyan gyűjtőedény választásának lehetőségét biztosítja, amelynek űrmértéke a 60 litert nem haladja meg.
A közszolgáltatást végző vállalkozásoknak a panaszok kezelésére nyitott ügyfélfogadót kell működtetnie. Ez nem áll a bicskei polgár ügyiratában, de a minket esetenként havi milliós vagy aközeli  összegért  képviselők igazán kijárhatnák nekünk, hogy a városon belül működjön iroda - teszi hozzá a Bicskei Szó. 

Az ügyirat viszont tartalmazza, hogy Tilos a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, amelynek alkalmazása során nem ésszerűen elvárható szakismerettel, illetve nem  jóhiszeműség és a tisztesség alapelvének megfelelően jár el.
Még azt is leírják a törvényi hivatkozásban, hogy tisztességtelen az a kereskedelmi gyakorlat, ami megtévesztő vagy agresszív.    
A tényállás fotója a dokumentumból: 

zb1.jpg


Nagyon fontos adatot harcolt ki földink, amit az ügyiratban is elolvashatunk: A HELYI ÖNKROMÁNYZATI RENDELET AZ EGYEDÜL ÉLÉSSEL KAPCSOLATOSAN A KÖZSZOLGÁLTATÓ FELÉ VALÓ IGAZOLÁSI KÖTELEZETTSÉGET NEM ÁLLAPÍTOTT MEG AZ INGATLANHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. (Úgy vélem, nem is állapíthatott volna meg kötelezettséget, mert az  személyes adat, hogy kinek milyen a családi állapota - a szerk.) De zavarok vannak a jogszabályok értelmezésében, én sem lehetek biztos a dolgomban, mivel nem értek a joghoz   (a helyi jogszabály is lehet zavaros), a 80 literre emelést maga az  NHKV írta elő a szolgáltatónak, saját jogértelmezése alapján.
A helyi rendelet valóban nem ír elő igazolási kötelezettséget, de a magasabb fokú vagy rendű kormányrendelet (amivel nem lehet ellentétes az önkormányzati rendelet) előírja az igazolási kötelezettséget.
Sokkal inkább érdekes, hogy a kormányrendelet szövege 60 és 80 litert NEM MEGHALADÓ kukaméretet említ.)

A hatóság megállapítása szerint a kérelmező által kifogásolt számlát az NHKV Zrt. a közszolgáltató által nyújtott adatok alapján közölte. Nem állapítottak meg fogyasztóvédelmi tárgyú jogsértést az NHKV Zrt. részéről.  
A bicskei kérelmező által burkolt áremelésnek nevezett és kifogásolt 80 literes edényméretre vonatkozó díj tekintetében a hatóság az ügyiratban megállapítja, hogy ez nem az ő hatásköre, mert a közszolgáltató díjemelése tekintetében a hatáskörrel rendelkező közigazgatási szerv a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal, így ezt az ügyet a fogyasztóvédelem áttette oda.
Hírt adunk majd arról is. 

zb3v.jpg


December 19-én az ügyet lezárták a fogyasztóvédelemnél. Az ügyfélnek január 31-ig lesz módja arra, hogy az igazolást bemutassa. Amit elért: a Zöld Bicskének hozzáférhető helyen kell közismertté tenniük az ingatlanban életvitelszerűen egyedül elő úgyfeleik "kedvezményesnek" mondott lehetőségeit. (Szerintem a világon semmiféle kedvezmény nincs abban, ha 1 kg kenyeret veszek és 1 kg kenyeret fizetek ki.)  

Az önkormányzati kiadvány decemberi számában az új ügyvezető bemutatkozik. Környezetmérnök, itteni tapasztalattal. A ZB mindkét elődjénél dolgozott. Összehasonlíthatatlanul jobb a szakmai végzettség és tapasztalat alapján vezetőt kinevezni. Ír a gépjárműpark fontosságáról, amit a bicskeiek blogja is sokszor érintett. Látunk az utcákon dolgozni két modern móri szállítóautót. Összesen lehet vagy egy tucat a Csákvári úton, benne kiszolgált járművek. Finoman fogalmaztam. A telephelyen sajnos még mindig brutál hegyekben áll a kezeletlen hulladék. Szégyen. A testületben is van legalább három fiatal környezetmérnök... De arról is ír az új ügyvezető a bemutatkozásában, hogy átláthatóvá kell tenni a Zöld Bicske állapotát. 

Ha a vezetőváltás után kell átláthatóvá tenni egy önkormányzati céget, akkor az elmúlt öt esztendőben  - a negyedéves, féléves, éves beszámolások mellett - nem volt átlátható és transzparens az önkormányzati (!)   cég, a tulajdonos pedig nem reagált rá semmit?!  Különös. 

  Mindeközben a tulajdonos Bicske Város Önkormányzatának képviseletében most is ott ülnek a felügyelőbizottságban valamint a képviselői székekben is - szintén közpénz ellenében. 

 

 

 

   

Január 2-án és 3-án volt Bicskén közterület-felügyelő - értesült a Bicskei Szó.  

Ma, január 6-án már nincs.

Valami nem jó itt.
Azt nem tudjuk, hogy hova valósi munkavállaló volt, csak azt, hogy nem bicskei.

Lehet, hogy meglepetés érte a bicskei közterületek tekintetében?

Telefonon mondta el az olvasó, hogy Kisfaludy utcai tömbjük elől olyan fákat és cserjéket vágnak ki minden előzetes magyarázat nélkül, amit ők maguk ültettek.
Bejegyzésünk végén egy ott élő Facebook-bejegyzésének részlete olvasható. Előtte azonban hadd nyújtsunk 0 Ft +ÁFA/hó szaktanácsot a választott vezetésnek. Bármit építtet az önkormányzat, akár piacot 500 millióért, ám a közelében a sűrűn lakott, belvárosi területen lakótömbök állanak, a bennünket szép pénzért képviselőknek, akik közül többüknek a saját szakmájukban ilyen fizetésük sosem lett volna - kötelességük a változásokról, esetünkben tuják, bokrok, cserjék, fenyőfa kivágásának okáról, idejéről következetes tájékoztatást adni. Mit, mikor, miért. Ennek elmulasztása megengedhetetlen hiba.

Ez akkor is így van, ha a nagy házból kérte valaki a cserjék, tuják és fák kivágását. A lakóközösség előzetes tájékoztatása nélkül ez sem megengedhető. Vegyük már észre, hogy az előzetes tájékoztatás ugyanúgy kötelező, mint ebéd előtt a kézmosás, mint orvosnak-asszisztensnek műtét előtt a bemosakodás.  Tegyük hozzá, hogy akik a kétkezi munkát végezték, ők nem tehetnek erről.  

Rendelkezésre áll az önkormányzat honlapja, az önkormányzat havi kiadványa, pl. a kedves bicskeiek! rovat,  az önkormányzati tévé plusz minden érintett postaládájába el kellett volna helyezni, hogy helló lakók, mit, mikor, miért  teszünk a környező növényzettel, tavasszal lesz helyettük ültetve, mert mi is szeressük ám a zöldet. De ha valaki mondani akar valamit, itt és itt teheti, eddig. Üdv.  

Ezt követően lehet nekiállni. Nem nagy ügy. Tegyük fel, életveszélyes volt az összes cserje vagy minden fényt elfogott a fa. De hogy erről hivatalos magyarázat nélkül nem állhatna neki - egy már nem is olyan fiatal demokrata önkormányzat, ez fix.   Ha ez a közterület nem a központban, hanemegy csöndes szélső utcában lenne, a tájékoztatás akkor is kötelessége az önkormányzatnak.   

"ideküldött a házunkhoz egy csapat melóst, akik kivágták a lakók által annó ültetett szép szál fenyőfát, majd elszállították. Arra a kérdésre, hogy a fa a lakókat illeti, azt mondták, nekik azt el kell vinni ezt mondták nekik. Ez a fa nyáron még adott egy kis árnyékot, ennek vége. Ilyenkor hol vannak a zöldek, a Bicske városért csoport, stb... Sajnos ez egy ilyen város... Itt mindenki a saját szalonnáját sütögeti, a többi meg le van sz.. Va! Veszel egy csemetét elülteted, nevelgeted, majd pár év múlva jön valaki, kivágja, mert neki szüksége van rá, az sem érdekli, hogy az másé! Sajnos ez Bicske! Egy jó kis város lehetne, de ez nem úgy, hanem így működik, sajnos. Rájöttem, már útálok itt élni, volt amikor szerettem, de ezt kiölik az emberből! Mit lehetne az ilyenek ellen tenni?" (via Fb) 

Azt olvasom az ún. Bicskei Újságban, hogy ingyenes önkormányzati wifi van a város több pontján.

free_wifi2.jpg


Az egyik helyszín a felsorolásban a Kisállomás. Igen, itt már régen működik a Bakterház ingyenes wifi-je, de az önkormányzatis  BicskeFREE csakis jelszóval érhető el, amit a kedves utasok meg én (jómagam nem vagyok kedves), nem tudhatunk.

Egyes vélemények szerint ez öt-hat éve nagy dobás lett volna, kértük is, úgy emlékszem, de ma már - pl. a legnagyobb hazai mobilszolgáltatónál - nincs olyan csomag, amihez ne tartozna párszáz mega net. Ez persze, elfogyhat. Az ingyenes wifi talán segíthet jól gazdálkodni.  A Kisállomáson pl. diák létére azon hallgatni zenét vagy a Vonatinfó kiváló térképén reménykedni a következő személyvonatért.   

De Bicskén bizony az önkormányzat hivatalos kiadványának sorai ellenére sincs elérhető, ingyenes BicskeFREE önkormányzati wifi. Bicske alsón biztos nincs és a Kossuth szobornál sem.. A Bakteré persze él alsón, minden külön hivatalos közlemény, határozat, végzés  nélkül is. Már régen. 

A Bicske Szíve Park, a Kossuth tér és a BTC BicskeFREE már működő wifijéről ír a lap.   

Ilyen alapon azt is megírhatták volna, hogy Bicske főterén örökmozgó óriáskerék üzemel a vattacukrostól balra. Vagy  éppen korabeli piramis. 

Amikor Bödőcs Tibor from Búcsúszentlászló a maga teljes, zseniális  valójában a Petfőfi Művelődési Központ színpadára lépett néhány éve, ezzel kezdte a közönség nagy örömére. Itt van végre Bicskén, a fecsúti piramis (vagy piramisok?) lábainál.

  

A bicskei rendőrök a helyszínen elfogták az elkövetőket - írja az FMRFK Kommunikációs Szolgálata. 

A rendőrök egy Bicske melletti erdőben értek tetten öt férfit, akik engedély nélküli fakivágást végeztek a területen 2020. január 4-én délelőtt. A négy perkátai elkövetőt és a 38 éves előszállási lakost a járőrök a Bicskei Rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket lopás bűntett elkövetése miatt.

Ballag a katona

Címkék: diggerdriver

2020.01.04. 13:41

A bicskei-londoni Horváth Jánossal beszélgettünk tegnap az Örkény István Színház Secondhand című előadása előtt. Ő az a Jani, akinek blogjából, az ő munkás életéről, benne bicskei helyszínekkel   nagysikerű kamaradarabot írtak és vittek színre Pesten Epres Attila főszereplésével.

oten.jpg

Február 18-án mutatják be a Diggerdriver című mű 100. előadását.  Többször láttam.  Először három és féléve. Mindig telt házzal.   

Katonaidejéről is beszélt tegnap. Megkérdezte, nem ismerem-e véletlenül Vakán Gyulát, aki (akkor még frissen végzett hadnagyként), Felcsúton az ő kiképzője volt. Elmondtam uszodai ismeretségünket, adriai 5 kilométeres távunkat, amit ők már többször megtettek, neki köszönhetek, azt is részleteztem Janinak, hogy kikből állt a 4 fős "alakulat" a tengeri "bevetésen". 

Jani ugyanis szereti Bicskét. Nem érdekből, pozícióért vagy egy kis mellékesért, hanem tisztán. Ez abból derül ki, ahogy beszélgetéseink harmada abból áll, hogy ismerem-e őt és őt, aki itt és itt lakott. Bicskei maradt, hiába ment messzire.   

A lényeg azonban az, hogy Jani a világ legrendesebb embereként emlegette egykori hadnagyát, mitagadás, a "f@sza gyerek" is többször elhangzott. Megtudhattam, hogy Horváth János honvéd az őrvezetőséget átlépve lett tizedes Vakán Gyula keze alatt.

A Diggerdriver 100. előadására 1 napra hazajön Londonból. Otthonról haza. Az az operatív feladatom, hogy összehozzam őket egy két órás beszélgetésre. Mert Jani a blogjára újabb visszaemlékezést kíván írni, de szerinte ez a találkozás/beszélgetés nélkül nem érne semmit.  Semmi jónak nem vagyok elrontója.  A Horváth János név gyakori. Egy katonatiszt sok embert, sok Horváth Jánost ismerhet. Képet kértem volna Janitól, mire kaptam egy posztot.         

Itt képek is láthatók a katonatársakról.    

Horváth János a szemüveget viselő katona, balról a második.