via https://bicskeiplebania.hu/

 

Az igazságügyi  orvosszakértő is megállapította, hogy alkohollal a szervezetükben vezették a járműveket.

 Hat járművezető ellen is vádemelést javasol a Bicskei Rendőrkapitányság.

Egy 26 éves várgesztesi férfit Gánt térségében ellenőriztek a járőrök 2020. július 11-én délután, miután gépkocsijával az úttestről lehaladva egy vízelvezető árokba hajtott. A sofőrrel szemben az egyenruhások a helyszínen alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív értéket jelzett, ezért további mintavételre előállították.

Bicske külterületén ellenőrizték a rendőrök 2020. július 7-én azt az 57 éves csabdi illetőségű járművezetőt, aki egy mezőgazdasági vontatóval közlekedett úgy, hogy a vezetés megkezdése előtt ugyancsak alkoholt fogyasztott.

Egy 36 éves csákvári lakossal szemben 2020. augusztus 2-án Felcsút külterületén intézkedtek a járőrök, miután gépkocsijával nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedett és nekiütközött egy közlekedési jelzőoszlopnak. A férfival szemben a helyszínen alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott, ezért az egyenruhások további mintavételre előállították, amely ugyancsak igazolta az alkoholfogyasztás tényét.

Bicske belterületén igazoltatták a járőrök azt a 39 éves szendrői gépkocsivezetőt 2020. augusztus 1-jén, aki nem sokkal korábban anyagi kárral járó közúti közlekedési balesetet szenvedett, ráadásul vezetésre jogosító okmányát sem tudta átadni a rendőröknek, mivel azt a Kazincbarcikai Járásbíróság ittas járművezetés miatt korábban bevonta.

Egy 67 éves helyi férfival szemben 2020. augusztus 9-én délelőtt alkalmaztak alkoholszondát a bicskei rendőrök, melyet a pozitív érték miatt szintén büntetőeljárás megindítása követett.

Bicskén, a Csabdi úton igazoltatták az egyenruhások 2020. augusztus 21-én azt a 44 éves helyi férfit, aki az igazságügyi szakértői vélemény szerint szintén ittasan vezette személygépkocsiját, ezért a Bicskei Rendőrkapitányság ellene is járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

A rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket az említett ügyekben elvégezték, és a keletkezett iratokat a napokban megküldték az illetékes ügyészségnek.

Az ittas járművezetés nagyban növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát, ezért a rendőrség nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ittasan, illetve bódult állapotban vezetőket a forgalomból kiszűrje.

 

police.hu 

Egyre szerteágazóbb a vita és mindenki mást mond a Molnár Dániel képviselő által felvetett problémáról.

szivugyunk_bicske_1.jpg

Ez egy filmrészleten is látható.. Ennek lényege, hogy míg a szóban forgó  sportegyesület egyik vezetője havi fizetést kap, az általa ügyvezetett cég évi 2 millió tanácsadási díjat bevételez (tanácsot ad önmagának) ez az abszurdum még Pálffy Károly polgármestersége idejéből való szerződés, ami a mai magyarázat szerint májusig tartott, de eredetileg még hosszú évekig, 2025-ig tartott - volna.  

(Történik mindez abban a városban, ahol az évi 10 millióba kerülő bentlakásos idős- és betegellátást egy erre  a célra kialakított városi intézményben megszüntették, mert drága.)      

 Molnár Dániel képviselő videójához egy megjegyzés. Az érzékeny kérdés magyarázkodásra kényszerítette a polgármestert egy olyan ügyben, amivel nem volt képben.  Arról volt szó, hogy míg az önkormányzat egyik politikailag jól exponált partnere havi fizetést kap egyébként valószínűleg jól végzett munkájáért, ezzel együtt az ő általa ügyvezetett cég évi 1 millió 920 ezer forintot bevételezett x éve Bicskétől a "tanácsadásért". Neki is szívügye Bicske.  (A bevétel erősíti a szabályt.)
Molnár az ülésen azt kérdezte, hogy akkor tulajdonképpen az ügyvezető saját magának ad tanácsot, amikor a vezetőhöz vagyis önmagához fordul?
A jegyző, akinek a képernyőre helyezett név aláírásban a helyi tévé tévesen, minden alap nélkül megelőlegezte a doktori címet, úgy mentette ki a polgármestert a nehéz pillanatokból, hogy az SZMSZ-re hivatkozva azt mondta, hogy ez nem tartozik a tárgyhoz. A polgármester pedig fellélegzett.  Képviselői ellenvetés nem volt.
A jegyző azonban igen nagyot tévedett. 0 Ft + ÁFA/hó szaktanácsunk szerint Molnár Dániel képviselő által kritizált tétel a napirenden lévő költségvetési módosítás része, a jegyző, a törvényesség őre tehát hibásan jelzett törvényességi észrevételt, mert bizony-bizony ez a kérdés a napirend része volt. Csak szokatlan lehetett az önkormányzati vezetés számára, hogy valaki végig is nézte azt és a 65. oldalon feltűnt neki valami. 
A polgármester is reagál később írásban a felvetésre. Sorolja mennyi a probléma Bicskén, ő hány fronton vív. Figyelmébe ajánljuk, hogy nem volt még olyan polgármester/tanácselnök, aki csak egyetlen  problémával nézett volna szembe. Ezután elvtársnak nevezi rendkívül  igénytelen szövegében a nála jóval fiatalabb képviselőt és annak szavazóit. Számomra nagyon új, hogy a bicskei polgármester ekkora nagy antikommunista lett volna világ életében... Végülis mindenki látszani akar valaminek. Mikor, minek.  (Az is új, hogy jelenlegi pártja ennyire mentes lenne az általa emlegetett "elvtársaktól". Ó, ha azok az  ügynökakták mesélni tudnának, amik pont ezért nincsenek a fényben. A közéleti "elit" közös érdeke.)
http://bicske.hu/meghivok/KT/nyilt/2020-07-16… itt, a 6. pontban található az a 2020-as költségvetési módosításról szóló napirendi pont, aminek 65. oldalán megtalálható az inkriminált rész az évi 1. 920. 000 Ft kifizetéséről.  Ami minden évben járt Pálffy Károly polgármesterségének egyik időpillanata óta. Ez ellen Bálint Istvánné alpolgármester korában NEM lépett fel Bicske érdekében.  A szerződésből minimum öt azaz 5 év lett volna még.  
Nem feltételezem a legrosszabbat, jóhiszemű  leszek.  nem gondolom, hogy ezt a valójában Tessely Zoltán által "fejlesztett" önkormányzati kiadást tényleg ne akarta volna megszüntetni  Bálint Istvánné.  Inkább a megszokott, senki által el nem olvasott, hibás javaslat lehet az oka a kialakult helyzetnek.

Aki dolgozik, tévedhet. Kész. Benne maradt egy 1.920.000  forintos kiadás, ami már nem létezik. Durva hiba. De könnyen megoldható. Ki kell venni. Maradjunk ennyiben.

Egyszerűen arról lehet szó, hogy mindenkit meglepett, hogy adott körülmények között valaki meg is nézte ezt a napirendi pontot és végigolvasta.. . Még inkább szokatlan, hogy még érti is. Azt a leborult szivar végit!
Tekintve, hogy bármennyire nem szeretné a jegyző és a polgármester, az adott tétel a napirend része (minden egyes költségvetési sorral, ha akarom, a zárszámadással együtt).

A fideszes képviselők is észrevehették volna a hibát és megsúghatták volna a polgármesternek még az ülés előtt.

Szerintem a jegyző SZMSZ-re hivatkozó  észrevétele a jogsértő, hiszen arra ad hivatalos és nyilvános utasítást a képviselő-testületi ülésen, hogy a költségvetés továbbra is tartalmazzon egy állítólag már május óta nem létező kiadási sort.

Az 1.920 000 forint/év kifizetése roppant kínos volt az első perctől. Nem szabadott volna az önkormányzat részéről folyósítani. Tegyük fel, sofőr vagyok. Kapom a fizetésem az állami  cégtől. És mindamellett folyósít nekem x milliócskát ugyanez az állami  cég évente azért, hogy én vezetés közben szaktanácsokat kapjak saját magamtól. "Index jobbra. Jobbról jó.  Fék. Gyorsíts. Nézz a tükörbe. Kanyar."    

De ez az eset szerintem sajnos arra is rámutat, hogy a jegyző, aki a hivatali apparátus és a képviselő-testület munkacsoportjának, közösségének vagy szervezetének vezetője - nem ismeri, vagy nem ismeri eléggé a települési költségvetés részleteit.

Mert ha ő tudja, hogy a szerződés felmondásra került, akkor ezt kellett volna mondania minden varánuszi csavarodás nélkül:

"Köszönjük tisztelt képviselő úr, véletlen figyelmetlenségből az anyagban maradt ez a tétel, gondoskodom a javításról". Elegáns lett volna. Nem kellett volna badarsághoz folyamodva a polgármestert védeni. Sőt. Megkímélte volna. 

A polgármester a tegnapi posztjában pedig egy harmadik dologról, a gazdasági programról beszélt, mint nagyon hozzáértő,  kioktatva a képviselőt,  annak állítólagos tudatlanságát feleslegesen pellengérezi. Valószínűleg a jegyző írta.   Lehet, hogy a jegyző sorai ezek?  Van egy szórakoztató blog is Bicskén, ami mellesleg minden jegyzői lépést megvéd. A védhetetlent is. És álnéven ír a szerző :)    

Tény azonban, hogy az 1 millió 920 ezer évi kifizetése  szerepelt a legfrissebb költségvetés módosításban (júliusi a dokumentum) is. A szóban forgó tanácsadói megbízást májusban, augusztusi határidővel felmondták. Mégis ott szerepel a 65. oldalon a 2020 évet követő időszakra is 2020 őszén.  

A polgármesternek és/vagy a jegyzőnek nem az SZMSZ-re kellett volna hivatkoznia, hanem ennyit mondani:  "Köszönjük észrevételét tisztelt képviselő úr, véletlen figyelmetlenségből adódóan az anyagban maradt ez a tétel, gondoskodom az azonnali  javításról". Elegáns lett volna. Polgári. 

(Sajnos igen. Nem volt még annyi kurázsi a döntéshozókban, hogy ezt véglegesen betiltsák.  Egy bicskei fórumon megint felmerült, hogy lehet-e égetni, vagy sem.)  Rendszeresen rossz információk, találgatások  terjednek. Nézzük a tényeket. 

fust3_1.jpg

 

Az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5. ) Bm rendelet 225. §
"(1)419 Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos."
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=172805.371247

Tehát eszerint akár tilos is lehetne! DE hogy rendelkezik erről Bicske? 

A köztisztaságról szóló 24/2015. (XII. 2.) helyi rendelet 6.§ így szól:
"(1) Égetni csak a megfelelően előkészített, száraz kerti hulladékot szabad – az emberi egészséget legkevésbé károsító módon – vagyoni és személyi biztonság figyelembevételével lehet.

(2) [1]Az avar és a kerti hulladék égetést kizárólag március 1-től május 31-ig és szeptember 1-től november 30-ig pénteki munkanapokon 10:00 és 19:00 óra között lehet elvégezni"
http://njt.hu/njtonkorm.php?njtcp=eh2eg9ed4dr3eo6dt9ee2em3cj2by7by2cb7cc0bz9by6b

Vagyis jogszabály megengedően másként rendelkezik, így jelenleg 3 tavaszi és 3 őszi hónapban péntekenként, ha az munkanap  lehet égetni. Száraz kerti hulladékot.

"Jövő év január 1-jétől törlik azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban" - írja az MTI az új, országos szabályozásról. 

Az önkormányzat 20 órán belül reagált cikkünkre. Azt kéri a lakosságtól, hogy ne égessenek kerti hulladékot szabadtéren a pandémia miat. 

Az önkormányzat hivatalos honlapja jelenleg is tartalmaz egy személyemet érintő, részigazsággal manipuláló  és azon alapuló, tehát hamis és tisztességtelen tájékoztatást.   Igényesebben a kommunikációval, igen tisztelt városvezetés...  Az alábbiakban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) állásfoglalását olvashatják.  Bicske milliós nagyságrendű követelését hárították el. 

„A Győri Ítélőtábla helyreigazításra kötelezte Izing Antalt egy korábbi, blogján megjelentetett írása kapcsán” – hirdeti honlapján a bicskei önkormányzat. Bár ez a tény helytálló, elfedi a valóságot, ugyanis a Bicskei Szó szerzője és szerkesztője, az általunk képviselt Izing Antal nyerte meg jogerősen a pert.

Korábban, az elsőfokú döntés után ezt írtuk:

Az önkormányzat meg se próbált egyeztetni a bloggerrel, vagy tájékoztatni őt a cikkek (vélt vagy valós - a szerk.) pontatlanságáról, hanem egyből bírósághoz fordult. Ügyfelünk keresetéhez képest irreálisan nagy a bírság, aminek megállapítását az önkormányzat kérte volna a bíróságtól. Régóta az az álláspontunk, hogy az önkormányzatoknak nincsen jó hírneve. Az állami szerveket azért hozták létre, hogy garantálják mások jó hírnevét, de ő maguk ilyennel nem rendelkeznek. Végül, egy ilyen mértékű kártérítés következményeként a jövőben senki nem merne felszólalni, kritikát megfogalmazni a város vezetésével kapcsolatban.
A másodfokú ítélet annyiban módosított az elsőfokú döntésen, hogy kimondta: a szerző valóban tévedett egy ténykérdésben. Ám a tévedésre az önkormányzat egy levélben, vagy akár telefonon is felhívhatta volna a szerző figyelmét – ehelyett rögtön perelt. A pert viszont elvesztette, mert bebizonyosodott, hogy a szerzőnek nem róható fel a tévedése. Nem volt ugyanis lehetősége arra, hogy többet tudjon meg az önkormányzati szerződéskötésekről, mint ami az önkormányzat honlapján szerepel. A másodfokú bíróság tehát azt mondta ki, hogy egy újságíró tévedhet is. Az önkormányzat bármikor megteheti, hogy erre felhívja az újságíró figyelmét, nem szükséges e miatt pereskedni.
A per költségét a vesztes fél, az önkormányzat, azaz a bicskei adófizető polgárok állták. Ráadásul az önkormányzatot nem saját jogtanácsosa, hanem a polgármester által megbízott budapesti ügyvéd képviselte. Ez további felesleges költséget jelenthetett a bicskei adófizető polgároknak.
Az önkormányzat honlapján mindez nem szerepel, csak annyi, hogy az újságíró tévedett.
A magyar bíróságok és a Társaság a Szabadságjogokért álláspontja megegyezik: az újságírók csak akkor felelősek jogilag a tévedésükért, ha nem jártak el kellő alapossággal az ügy felderítésében. Izing Antal mindent megtett, amit tudott, de az önkormányzat nem kommunikált vele.
Egy demokráciában elengedhetetlen, hogy a sajtó megpróbálja bemutatni, mi történik a színfalak mögött. Izing Antal is ezt tette. Ám a tévedések orvoslására nem a jog a megfelelő eszköz, hanem a kommunikáció.
Ha az önkormányzat valóban tájékoztatni szeretné a a bicskei polgárokat, akkor azt kellene feltüntetnie a honlapján, hogy méregdrágán elveszített egy pert egy olyan emberrel szemben, aki a helyi ügyekről szeretne írni a bicskeieknek. Ha nem szeretnének több tévedést, akkor tartsanak rendszeresen sajtótájékoztatókat, kommunikáljanak nyíltan a polgárokkal, de különösen az újságírókkal arról, hogy mi zajlik a színfalak mögött. Ezzel nem csak a demokráciának tennének jó szolgálatot, hanem az adófizetők pénzét is megkímélnék.

Szabó Attila
jogász, Társaság a Szabadságjogokért"  

Egyesületünk, idén is célul tűzte ki: edzőtábort szervez és rendez Bicske zánkai táborába. A hónapok óta fennálló helyzet bizony nem könnyítette meg a szervezők munkáját. A már hagyománynak számító tábort megtartottuk a Biatorbágyi Skorpió Harcművészeti Sportegyesület kempókáival kiegészülve.

img-b1b8bb2bfb69e7cc329fcdde2db34ec7-v.jpg

Napi 3 - 4 edzés keretezte a szakmai munkát. A lelkes sportolókat több mester edzette tudása legjavát nyújtva. Farkas Zoltán mester az állóharcban, Piros Béla mester földharcban, Sihan Metzger Antal önvédelemben képezte őket.

Az állóképességi és éjszakai speciális fejlesztő edzések Piros Patrik mester irányításával folytak. Persze azért volt alkalmuk strandolni is a résztvevőknek a Balatonban.

img-9d00fd5cbbdd9f16546bc1d2559b8f54-v.jpg

A tornaszőnyegeket (tatami) Szabó Attila, a Bicskei Uszoda vezetője szállította le a táborba. Segítsége meghatározó volt az edzések megtartásához. Köszönet érte. A szülői gárdának és az Etyektej- nek köszönhetően egy frenetikus szabadtéri lángos partyval zártuk a tábort.
Végül minden táborlakó egy - csak a számukra komponált - kempós csengőhanggal lett gazdagabb.
Köszönet Gyimesi Rita énekes és Kristek András egyesületi alelnök úrnak. A DHKSE minden résztvevő
tagjának még egy névvel ellátott egyesületi pólót is adott.
A tábor nagyon jól sikerült, elérte a célját. Összehozta ismét a gyerekeket, felnőtteket, sportolókat,
szurkolókat, segítőket egyaránt. Sokat segített a fejlődésben - ami ebben a rövidre sikerült évben kiemelten fontos volt - és nem utolsó sorbsan a közösség kohéziója is erősebb lett.
Az edzések ezzel nem álltak meg!
A Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola rendőrség melletti épületének tornacsarnokába folytatódnak.
Hétfőn: kempó/brazil jitsu, Kedden: Cross-fittness/kempó, Csütörtökön: kempó edzések várják az
érdeklődőket.
Információt az egyesület facebook oldalán, vagy a 06 20 9 558 124- es mobil telefonszámon lehet kapni.

DHKSE 

A 2001 -es születésű Elbert Zita lovas sikeréről érdeklődtem. Ő azzal kezdte kedves válaszát, hogy legelőször is  megköszönte a sok gratulációt, mindenkinek.

zita.jpg

"18 éves vagyok, a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 12. osztályos  tanulója. Tervem a Testnevelési Egyetem sport és rekreáció szak. Így testnevelésből emelt szinten fogok érettségizni. De ezek még csak tervek, remélem, sikerülni is fognak.
Terveim között szerepel a családunk munkájába  illő területen  is képezni magam. Fogászati asszisztens leszek,   de ezt OKJ képzésen fogom megszerezni.

Ez a verseny, amelyikben nyertem, egy galopp lóverseny, ami arról szól, hogy a lovak a zsokéjuk segítségével minél gyorsabban  tudjanak futni és a lehető legjobb eredményt érjék el. A versenyek minden vasárnap délután láthatóak Budapesten a Kincsem Parkban. Szezonális verseny sport, ami azt jelenti , hogy tavasztól őszig tartanak a futamok az idei évben (mint minden más területen) a lóversenyben is voltak nehézségek -  így kivételesen hosszabbra nyúlik az idei versenyszezon.
Ebben a szakágban 1 éve vagyok jelen.  Szóval elég kevés rutinom van, mivel az iskola mellett nekem ez csak nyáron valósulhat meg, hogy erre edzhessek és versenyezhessek is. A zsokéknál nagyon fontos a súly is. Ezt minden egyes lóra minden verseny után kiszámolják és az adott versenyhez mérten vannak a súlyok.
A versenysorozat, melyekben jómagam indulok,  kifejezetten kezdő, azaz amatőr lovasok számára kitalált
megmérettetések.

zita2.jpg


Négy állomása van. Az elsőben nem vettem részt, a második állomásban augusztus 2-án
3. helyezést értem el szintén Sáskával, és a harmadik állomás szeptember 6-án volt amit szintén a sárga
kancával nyertem.  Most ő az egyetlen versenylovunk.
Sáska egy sárgaszínű,  négyéves kanca nagyon aranyos, de a verseny előtt meglehetősen feszült szokott lenni.
Tavalyi évben nem szerepelt túl eredményesen, de  ez annak is betudható, hogy kicsivel több mint fél év alatt a nulláról a versenyzői szintre hoztuk fel és valószínűn túl gyors volt neki.
Viszont idén már nyolcszor versenyzett, ebből a legrosszabb eredmény az 5. helyezés volt, ami azt jelenti , hogy az összes versenyén pénzért futott.
Nekem belülről a mostani verseny fantasztikus volt. Láttam, hogy az előttem lévő két ló nagyon elment, nem mentem utánuk, mert tudtam , hogy úgy is utolérjük őket.  Így is lett. Amikor már a kanyarban voltunk, éreztem, hogy Sáska már nagyon menne, így amikor kiértünk a kanyarból, elkezdtem biztatni és hajtani, hogy hajrá, menjen.  Támogattam, mikor már láttam, hogy mögöttem van mindenki akkor már teljesen boldog voltam és már nem is hajtottam. Megsimogattam és mondtam neki, hogy ügyes vagy. Természtesen az egész csapat örült a sikernek.
Az edzőm hivatalosan édesapám,  de Szandra és Gina  a Dunakeszi edzőpályán felkészítik a lovat, foglalkoznak vele, edzik. Nekik nagy köszönettel tartozom, mert nagyon sokat segítenek nekem minden felkészülés, gyakorlás és verseny előtt is, sokat tanulok tőlük. .
De persze a leghálásabb és a legnagyobb köszönet a szüleimet illeti, akik mindezt megvalósították nekem
és akik támogatnak, segítenek.
A következő verseny valószínűleg szeptember 20-án lesz."

Olvasóink nevében sok sikert kívánunk a sportban, tanulásban és az életben.  

Közlemény

A mai napon 11,35 órakor értesítette iskolánkat a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy egy 5. évfolyamra járó tanuló koronavírus tesztje pozitív lett.
Az érintett osztályt azonnal elkülönítettük, majd a szülőkkel történt kapcsolatfelvételt követően a diákokat hazaküldtük. Ők ezen a héten már nem jöhetnek iskolába. Jelen állás szerint amennyiben tünetmentesek, szeptember 14-én ismét látogathatják intézményünket. Mivel az érintett tanulónak testvére nem jár az iskolánkba, ezért az alsó tagozaton (Prohászka utca) zavartalanul folytatódik az oktatás.
A pozitív tesztet mutató tanuló szeptember 3-án csütörtökön volt legutóbb iskolában. Ekkor találkozott utoljára osztálytársaival. Fent nevezett tanuló mára már tünetmentes.
Az NNK értesítette az Emberi Erőforrások Minisztériumát, az Oktatási Hivatalt, valamint az
Operatív Törzset. A továbbiakban az ő utasításaik szerint kell eljárnunk. Ezzel párhuzamosan
intézményünk értesítette a Székesfehérvári Tankerületi Központot, valamint Bicske város
polgármesterét.
Jelenleg úgy tűnik, hogy az osztály minden tanulója tünetmentes.

Bicske, 2020. szeptember 9.

Bárányos József
igazgató

Ellenőrzés és elfogás Bicskén

Címkék: rendőrség

2020.09.09. 14:25

A járőrök Bicskén, a Szent László utcában ellenőriztek egy 48 éves férfit - olvasható a police.hu hírében.   A rendőrök megállapították, hogy a helyi rendőrkapitányság az elfogását és büntetés-végrehajtási intézetbe történő előállítását rendelte el helyszíni bírság megfizetésének elmulasztása miatt. A cecei lakost a rendőrök elfogták, és a fogdába kísérték.

Értesülésünk szerint a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 5. b. osztályának otthon kell maradnia a ma meghozott óvintézkedés szerint, legalább hétfőig.

A döntés hátterében feltételezhetően egy osztálytárs megbetegedése állhat, aki az utóbbi napokban már nem járt iskolába. Szerencsére nem állíthatjuk, hogy a COVID-19 áll a háttérben, bízunk benne, hogy ez megelőző intézkedés.  Maradéktalan gyógyulást kívánunk és jó egészséget mindenkinek.
További tájékoztatás kérve az iskola igazgqtójához fordultunk, a részletekkel később jelentkezünk.

Fenyvesi Éva néni emlékére

Címkék: gyász

2020.09.09. 05:11

Bicske alsón bontani kezdték a sínek közötti szalagkorlátot. Ennek megfelelően még az áthaladó teher- és gyorsvonatok is sebességkorlátozással haladnak.

119048964_10213794760782391_8384109215425768912_o.jpg

Majdnem 11 évvel ezelőtt kértek együttműködést a MÁV-tól és a helyi önkormányzattól a bicskei mentők, a bicskei önkéntes tűzoltók és civilek is. A kérés lényege az volt, hogy a szalagkorlát helyett rendes kerítés kell valamint hangszigetelő fal. Utóbbi a gyalogos átkelés gyakoriságát csökkenthetné -  p. a Bikakútnál -, alapvető feladata mellett.  

Kerestük a város hivatalos honlapján az érdemi információt, de nem található semmilyen kifejezetten Bicske alsó vasúti pályájára vontkozó. Egy július közepén közzétett közlemény szerint szeptember 4-én zárul egy nagy felújítás Kelenföld és Hegyeshalom között.  Egy informális protokoll fotót is láttunk a Facebook-on a politikai marketing érdekében, amin a polgármester egy asztalnál ül a MÁV képviselőivel, de érdemben ez sem utal arra, hogy eleget tesznek a bicskei mentők és tűzoltók évtizedes kérésének.
Egyedül az a biztos, hogy felújítás várható rövidesen ebben a környezetben.

 A 2009-ben írott nyilvános kérelem: 

"Dr. Molnár Csaba Közlekedési Miniszter Úr
Heinczinger István, Vezérigazgató Úr (MÁV Zrt.)
Tessely Zoltán Polgármester Úr
Bicske Város Képviselőtestületének tagjai
RÉSZÉRE!

 

Tisztelt Miniszter Úr, Vezérigazgató Úr, Polgármester Úr, Tisztelt Bicskei Képviselők!

Levelünkben kérjük szíves segítségüket mi Bicskén dolgozó állampolgárok, a Bicske alsó vasúti megállóhelyen gyakran történő és ismétlődő tragédiák miatt.

Tudatában vagyunk annak, hogy a vasúti síneken való gyalogos átkelés tiltott helyen - felelőtlen és életveszélyes szabálysértés.

Azonban úgy gondoljuk, hogy a tiltott átkelés mellett döntő gyalogosokat a Bicske alsón megépített, nem odavaló szalagkorlát-szerű alkotmány, többnyire nem tartja vissza a sínre lépéstől, hanem a túl egyszerűnek tűnő lehetőség átkelésre késztet(het)i a felnőttek és gyermekek egy részét is.

Véleményünk szerint pályákat elválasztó kerítés mielőbbi kiépítése vált egyértelműen szükségessé Bicske alsó vasúti megállóhelyen! Masszív, nehezen rongálható építmény kell, amelynek átmászását egyszerű kiegészítő szerkezet teszi szinte lehetetlenné.

Mindemellett nyilvánosan kérjük segítségüket abban, hogy Bicske vasútpartja mentén mielőbb épüljön hangszigetelő fal is, amely a vasúti pálya mellett élő emberek nyugalmát és pihenését szolgálja, ráadásul akadályozhatja a vasúti pályán való átkelést is.

Véleményünk szerint ezek megépítése emberi életeket menthet meg.

Ezért kérjük tisztelettel válaszukat, segítségüket.

Bicske, 2009. január 9.

Köszönettel,

Kutenics Péter állomásvezető mentőtiszt, OMSZ Bicskei Mentőállomása
Borbíró Mihály elnök Bicskei Önkéntes Tűzoltóság (BÖT)
Ivanics Dénes alelnök (BÖT)
Györök Ferenc parancsnok (BÖT)
Győrik Szabolcs tűzoltó, szóvivő (BÖT)
Liebig Zsolt szerkesztő (bicske.info)
Izing Antal újságíró

(Információnk szerint Bicske polgármestere megbeszélést kezdeményezett a MÁV Zrt. vezetőségével. Heinczinger István vezérigazgató és Tessely Zoltán polgármester 2010. január 28-án tárgyal Budapesten, a bicskei mentők, tűzoltók, újságírók közös levelében olvasható - baleseteket megelőző fejlesztések igényéről is. - A szerk.)"

A képre egyszerű volt rábukkanom, néhány perce tette fel Vötös László oldalára Prockl Dalma.

- Szia Dalmi, honnan szerezted ezt a remek fotót? 

- Apa készítette, mert ő vitte a versenyre és ott voltam én is. 

- Azta.... És hol volt a verseny? 

- A Corvin moziban. 

Köszönjük.  

Olvasónk levelében a kerékpárút karbantartási hiányosságait veti fel. 
A szervizzel szembeni be- és kivezető szakaszon csak a kerítésdrót tart egy kidőlt száraz fát, ha szakad a drót, valakire, de legalábbis a kerékpárútra esik a fa.
Ugyanitt a tüskés szeder (ehető! :)), tüskés akác és vadrózsa ágak akadályozzák a közlekedést.
Csabdi környezetében ember magasságú a parlagfű az út padkájában.
Tarjánnál a padkát elsodorta a víz, térdig érő vízmosások maradtak, hetek óta javítatlanul.

Tudom, hogy nem új beruházás, nem lehet nemzeti szalagot vágni fotósok és operatőrök koszorújában, de nem kellene az érintett, vagyont kapott önkormányzatoknak gondoskodni a létesítmény fenntartásról?
Pénzbe kerül? Igen.

Szerdán tájékoztatás érkezett arról, hogy Csabdi közigazgatási területén nincs parlagfű.

A válaszban ez állt: olvasónk hétvégén észlelte a nagy parlagfű problémáját - mégpedig a Vasztély utáni, de Csabdihoz tartozó szakaszon. 

 

Az Útinform közleményeiben olvasható, hogy Herceghalom és Bicske között a 27-es km-nél lezárták a főutat az etyeki kereszteződésnél, mert kerékpáros aluljárót építenek. A forgalmat a párhuzamos alsóbbrendű útra terelik.

Tisztelt Nemzeti Levéltár!

 Köszönettel áttekintettem a bicskei hadifoglyokat is tartalmazó dokumentumokat is. Helyi blogomon két posztban, forrás jelöléssel közzétettem, amit találtam.

https://bicske.blog.hu/2020/07/14/a_ii_vilaghaboruban_szovjet_hadifogsagba_esett_a_szovjetuniobol_hazatero_bicskei_hadifoglyok_nevei

--------------------------------------------------

https://bicske.blog.hu/2020/07/17/_mi_van_veletek_kicsi_fiammal_beszel-e_mar_editkem_mekkorara_nott_mar_meg

Szíves figyelmükbe ajánlom, hogy Prohl Jenő valójában Prockl Jenő. Édesanyja neve helyesen: Blauhorn Irén és hadtörténész barátomnak sem ismerős a kdp. tizedes rendfokozat. Ez egyszerűen kp. tizedes vagyis karpaszományos, a d csak elírás lehet. Prockl Jenő 1943-as születésű fia egy családi relikviát bocsátott rendelkezésemre, amit szintén közöltem. 1946. februári levelezőlap. Életjel.

Egy Bicskén élő unoka kommentje szerint Szapkó Mihály neve helyesen Szopkó Mihály.

Szíves figyelmükbe ajánlom e két posztom. Tudom, hogy a korabeli dokumentumok a maguk esetleges hibáival érdekesek. Levelem egy zárójeles megjegyzés tartalmát képezheti. Munkájukat, figyelmüket a bicskei olvasók nevében is köszönöm.

 

Tisztelettel, Izing Antal

Katona Péter <@>
12:43 (1 órával ezelőtt)
címzett: én; Központ

Tisztelt Izing Antal!

Köszönjük a levelében írt észrevételeket, javaslatokat, melyekre röviden szeretnénk reagálni.

Az adatbázis készítésekor azt az elvet követtük, hogy olyan névalak kerüljön bele, amelyik szerepel vagy a Népjólét Minisztériumnak megküldött névjegyzékekben, vagy a Hadifogoly Átvevő Bizottság nyilvántartásaiban. Ezen okból kifolyólag – habár már máshonnan is kaptunk visszajelzést – nem javítjuk ki a neveket, még ha tudjuk is a helyes névalakot. (Mint ahogy Ön is írta a levelében: „a korabeli dokumentumok a maguk hibáival érdekesek”.) Továbbá, ha egy névnél megtennénk, a többinél is le kellene ellenőrizni, amire nincs lehetőségünk. Azon viszont gondolkozunk, hogy létrehozunk egy megjegyzés mezőt, ahol az Önéhez hasonló észrevételeket jelenítenénk meg.

Ráadásul, az is előfordulhatott, hogy az adatbázis gépelésekor kollégáink olvasták félre vagy írták el a nevet. Ezeket, ha észrevesszük – természetesen – javítjuk.

A rendfokozatokon időközben adattisztítást végeztünk: feloldottuk a rövidítéseket, javítottuk a rosszul feloldottakat (már ha észrevettük). Ez azért volt nehéz feladat, ugyanis már a korabeli nyilvántartások készítői sem mindig a szokásos katonai rövidítéseket használták, vagy a kézzel írt nyilvántartást legépelők olvasták félre a rendfokozatot, így hibásan vagy hiányosan kerültek bele a Népjóléti Minisztériumnak megküldött névjegyzékbe.

Az adatbázisunkat elemző blog bejegyzésében olvasható, hogy a „Bicske beírása esetén Tápióbicskét is behozza” vagy „Mány esetén pl. Nagymányok és több más helységnév is bejön”. Itt – a településnév változások miatt – úgy állítottuk be a keresőt, hogy ne csak teljes szóra, hanem szótöredékre is keressen, vagyis az adatbázis kulcsszavas keresést használ. Javasoljuk, hogyha csak Bicske vagy Mány településre szeretne szűrni, üssön egy szóközt a település neve után, és akkor csak a keresett településre hazatértek listáját fogja megkapni.

Szándékunk szerint mi csak a forrásokat, adatokat biztosítjuk a hozzátartozójukat keresők és a helytörténet kutatók számára. Az adatok kiegészítését, helyességének ellenőrzését, összegyűjtését az Önhöz hasonló (hely)történészekre bízzuk, hiszen ezt intézményünk nem tudná elvégezni, nem lenne rá kapacitásunk.

Mi is köszönjük a blogon végzet munkáját, melyhez további kitartás kívánunk.

Üdvözlettel:

--
Katona Péter
levéltári informatikus

Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára
4024 Debrecen, Vármegyeháza u. 1/b.

Faág szakadt a vezetékre

Címkék: tűzoltóság böt

2020.08.24. 10:06

Villanyvezetékre szakadt egy faág vasárnap reggel Bicskén - tájékoztatta a Bicskei Szó olvasóit Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a FEJÉR MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG szóvivője.

A Prohászka Ottokár utcában a körülbelül hat méter hosszú ág a járda felett lógott, és veszélyeztette a gyalogosokat. Az önkéntes munkára alapozó bicskei önkormányzati tűzoltók egyesületének tagjai gépezetes tolólétrán közelítették meg a húsz méter magas japán akácfát, és a lehasadt ágat motoros láncfűrésszel eltávolították.horvath_lajos_fenykepesz.jpg

Horváth Lajos Siófokon élő fotográfus a 70-es évek elején Bicskén élt és dolgozott. A Kossuth téren volt a Fejér Megyei Fényszöv részlege, vagyis egy fényképész üzlet, amit az 1947-es születésű Horváth Lajos vezetett.  Munkatársa pedig a felesége volt. Az üzlet pontos helyét nem tudtam beazonosítani. Kérem, segítsetek, 72-ben lettem nyeretlen kétévés. (Szerintem a későbbi pártház helyén lehetett, mert Kossuth utcáról, sarokról és egy számára ismeretlen nevű közterületről beszéltünk Lajossal, utóbbi talán a Kossuth tér. Kossuth utcának és térnek pedig egy sarka van.)  Olvasónknak köszönhetően kiderült, hogy ez a mai Oroszlán Patika melletti ház udvarában volt. 

gramo_horvath_lajos.jpg   

Beszélgetni kezdtünk telefonon. Igazán kedves ember, örült az érdeklődésemnek. Először csak a csillagvizsgálós képek közlési lehetőségét kértem tőle, aztán inkább minden elérhető bicskei képét. Ebből azért nincs sok, mert mint mondotta,  minden nem saját géppel készült kép negatívja a Fényszövé maradt. Ezek itt azok, amiket saját gépeivel exponált Bicske nagyközségben. 

Hogyan ismertem meg? Következzen a stockholmi szál:

Mirko Bayerl kutató Stockholmból rendszeresen jár Bicskére. Könyvet ír a II. világháború idején Bicskén és környékén történtekről, de leginkább a Hegyikastélyt harcálláspontként elfoglaló német egység történetét követi.Közülük ismer veteránokat. Rögzítette az általuk elmondottakat. 

Első beszélgetésünk egy blogomnak írt levele alapján valósult meg, amit a helytörténeti rovatom rendkívüli gazdagságának köszönhetek, azon belül is a Hegyikastély címszóhoz tartozó posztoknak. Később találkoztunk is többször, a Nagy Károly Városi Könyvtárba vezettem be büszke lokálpatriótaként, hogy megismerhesse a helyismereti gyűjtemény kincseit és nagytudású kezelőit. 

Nos, Mirko kértl, hogy kérdezzem meg a számomra addig ismeretlen siófoki fotográfust a képek könyvében való felhasználásának lehetőségeiről. Megkerestem Horváth Lajost. Mivel megtudtam, hogy beszél németül, ezt Mirkonak elmondtam - hogy a továbbiakat négyszemközt is meg tudják tárgyalni.

Mirko áprilisban jön legközelebb és Lajosnak is nagy kedve lett egy bicskei úthoz.Én pedig örülök Horváth Lajos siófoki fotográfus képeinek. 

Az alábbi képről a Figaro művésznevű, híresen jó és divatos   mányi fodrászt isnerem meg biztosan - a kép jobbszélén könyököl. DJ Figi, így mondanánk ma a Figi Disco-k miatt, amiket tartott. (Nem voltam a diszkós, így főleg a plakátokról ismerem a népszerű bulik nevét.)    Olvasói jelzésből tudtam meg, hogy a balszélien Győrik Zoltán ül. 

img_20170416_0008.jpg

 

hegyikastel.jpg

 

csillagda_horvath_lajos.jpg

 

csillagvizsgalo2.jpg

 

hegyikastel2.jpg

 

hegyikastel4.jpg

 

hegyikastel3.jpg

 

 

A kút maradványai még láthatók. A háznak nyoma sincs már. 

hegyikastel1.jpg

 

 

 

 

A képek „Az ember és műszerei” kiállításon készültek 1974-ben. Az Országos Műszaki Múzeum rendezte a kiállítást, ami a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermét teljesen megtöltötte. 1974. márc. 8. – jún. 9. között volt látogatható.

Tehát igenis Nemzeti Múzeum!

A Műszaki Múzeumban van a bicskei főműszer restaurálva - raktárban. De ami nagyon érdekes. Lajos bátyám azt mondja, hogy a képen szerepel a bicskei csillagászkör vezetője is. Erre még a kép megnézése előtt rávágtam, hogy "Kalmár Ferenc?" Ezt azért mertem így könnyedén kockáztatni, mert az 1960 körül szültetett Monos István vendéglőstől és Krajczár Gyula szerkesztőtől tudom, hogy Kalmár Ferenc vezette a csillagász szakkört akkor is, amikor ők a Vajda János Gimnáziumban tanultak. Kalmár Ferenc mérnök volt, földmérő. A 80-as 90-es évek fordulóján feleségével nyitották meg a Székelykapu elnevezésű ajándékboltot és ingatlanközvetítőt a Prohászka utcában. Nekem a közvetlen főnököm is volt a menekülttáborban. Ezért azt mondtam halkan: ha jól öltözött, magas, esetleg bajszos úr, akkor ő Kalmár Ferenc. De a családtól megkérdeztem, valóban szerettüket látom-e a képen.       

csillagvizsgalo1.jpg

 Az alábbi képen a távcső mellett nem tudom, ki áll: csillagvizsgalo4.jpg

A Filmkedvelők csoportjának köszönhetően elérhetővé vált online is a Halálutak és angyalok című 1991-es film.

eszenyi.jpg

Bicskén forgatták javarészét, az Akácfa utcai szellemházban és az Erőmű-tónál.
YUCCA - ezt a feliratot viselte a szellemház homlokzata. A házon belül álfalakkal építkeztek. Lakberendezés is történt, például az iroda kedvéért, de azt a saját szememmel nem láttam. A kórteremre valamint a nagy, belső térre is emlékszem, ahol Soma úgy táncolt és énekelt a levegőben, hogy kötélpályán mozgatták.

Húsz év körüliek voltunk, a közelben laktunk, olyan hírességeket láthattunk nap mint nap mint az akkor alig 30 éves Eszenyi Enikő. A szerep a zöld szemére volt írva....

Elvont, misztikus művészfilm, ngyon erős képekkel és színészekkel. De ide aztán tényleg kell a nézői nyitottság. A rendező Kamondi Zoltán (1960-2016) matematikát, filozófiát és filmrendezést tanult.

Az egyik főszereplő Rudolf Hrusinsky (1920-1994), a cseh film nagy alakja, aki a kedvenc filmem, Az én kis falum fontos szereplője. Nem cseh filmek esetén ő rendszerint azt kérte, hogy a jeleneteit Csehországban vegyék fel. Ehhez képest Bicskére eljött a YUCCA-ba. Halálos beteget játszott betegen, a halála előtt három évvel. Magyar hangja Garas Dezső. Iván, vagyis fia szerepében Gregory Hlady (Eperjes Károly).
A bicskei helyszíneket kerestem benne, úgy néztem végig. A stúdiónak beépült szellemház a leggyakoribb. Vannak helyszínek, amikről nem merném állítani, hogy itt vették fel, de nem is lepne meg. az Erőmű-tó akkor még szénfeketet rézsüjére fehér kőből rakott nagy spirál megvan. A veterán buszra és a fekete limuzinra is emlékszem - utóbbi nagy látványosság volt, jöttek is sokan a mai Jegenye utca felől.
A stábtagok közül a forgatás idején - ha nem tévedek - Breckl János jelmezessel beszélgettünk és Szabó Róberttel, aki fotózott. Rauschenberger János építészre, a díszlettervezőre is emlékszem. A stáblistán nem szerepel, de mintha Pauer Gyula szobrász is dolgozott a helyszínen.    
Amolyan "serpák" is voltunk, tőlünk kérdezték meg sok más apróság mellett, hogy (a filmhez) hol lehet élőhalat venni és hol lehet csónakot bérelni. Azt hiszem, hogy a rövid evezési kép is az Erőmű-tavon készült. (Érdekükben állott a forgatási helyszínek egymáshoz való közelsége. És ami a tóparton vasbeton díszletnek látszik, az szerintem festett fafelület volt.) 
A látványért  és jelmezért a filmszakma ismert mesterei feleltek. A szereposztásban Für Anikó, Csákányi Eszter, Hollósi Frigyes és Reviczky Gábor. 
Kamondi Zoltán nagy stábjának akkori munkája nagy látványosságnak számított az akkori Bicskén és többen jutottak különféle megbízásokhoz, sok ember kapott statiszta szerepet, ami egész napos jelenlétet igényelhetett a forgatás végéig. 
Kamondi Zoltán nagyjátékfilmjei közül az első kettő (a Halálutak és angyalok, valamint az Az alkimista és a szűz) emelkedik ki. A Kísértéseket jelölték Berlinben Aranymedvére. Bodor Ádám Az érsek látogatása című regényéből készült a Dolina 2007-ben.  

Huszonharmadikán vasárnap az M5-ön,18.30-kor! Én a tévé előtt leszek. "A mi emberünk című fikciós dokumentumfilm konkrét példákon keresztül vizsgálja, milyen volt lélektanilag részese lenni a kádári Magyarország mindennapjainak. A Bán János és Gáspár Sándor főszereplésével készült filmet az M5 csatorna mutatja be augusztus 23-án, a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján."

 

ÍRTA ÉS RENDEZTE: IZING RÓBERT 

 

cs.jpg

   

Vajon mennyien tudják Bicskén, hogy hol van a Szélesborozda?  Mennyi bicskei gyerek hallhatta itt az apjától vagy nagyapjától felfelé ballagva, mondjuk hatévesen - először, hogy mi lehet a különbség a borozda és a barázda között? Ha felnőttnek más gondja volt, akár azt is mondhatta: ugyanaz. És a gyerek kérdésére válaszolva:

- Nem fiam, a borozda az nem egyenlő a borozóval, még ha úgyis lehetne érteni.

 

Az első dűlőből vezet fel a "Széles" a másodikba. Demizson, kapa és tarisznya, ezt a szentháromságot használta a hegybe gyalog érkező.   Valamikor egy közkút is volt itt a bejáratnál. Vagy a fedele, vagy a kúthenger vagy mindkettő zöldre volt mázolva.

Ma, amikor egy családban több jármű is van, sokkal kevesebben használják a gyalogutat. De akkoris közterület maradt.  Nem szolgalmi út. Gyalogút és vízfolyás valamint szép kilátópont. Ha fenntről, a másodikból  lenézünk balra, a szépen kezelt birtok fölött remekül belátni Bicskére. A Szélesborozda gazzal és dzsindzsával van benőve, régen ez nem így nézett ki -  írta az olvasó.

via szélesborozda.hu                  

 

10 éves kisfiam tavasszal váratlanul rosszul lett. De nagyon. Anaphilaxias reakciója lett, ügyelet, orvos, életmentő injekció. Természetesen gyermekorvos, aki allergológiára küldött tovább. ( jó magyar sztk). Ott szokásos vizsgálatok, általános labor, allergia vizsgálat . A laborjai jók lettek , de még a kontroll vizsgálat előtt újra váratlan rosszullét, szintén anaphilaxias reakció. Újra ügyelet, szintén életmentő injekció. Allergiológus kért 2 laborvizsgálatot. Sajnos az OEP nem támogatja, de a gyermekért mindent. DAO enzim, és tripáz vizsgálat 30 ezer forint. A DAO enzim nagyon alcsony. Diagnózis : hisztamin intolerancia. Ezt másként álallergiának nevezik. Itt jön a csavar: semmi támogatást nem élvez. 60 darab dao enzim pótló kapszula, 20 ezer forint. Diéta. Semmi hosszú lejáratú élemiszer, semmi fagyasztott. Szóval legyen minden friss, és extra. Magasabb családi pótlékra nem vagyok jogosult, mert jelenleg nem számít bele az allergia típusú betegségek közé. A kétszeri, hirtelen jelentkező, akár életet veszélyeztető anaphilaxias reakció miatt kapott életmentő, állandóan kéznél levő életmentő adrenalin injekciót. Az ára valamivel több mint 13 ezer forint. Támogatás nincs rajta! Ezeknek a lejárata rövid, max 6 hónap. Tehát, ha nincs is rá szükség, egy évben akkor is két alkalommal meg kell venni. Ez 26 ezer forint! Természetesen az ellenőrző kontroll laborok szintén saját zsebes akciók, hiába nem magánrendelős az ellátás. 10 éves gyerek! 27 éve fizetem a "tb" - t. Kérdem én, minek? Na ez a felháborító ebben az országban. Erre mondják, hogy milyen európai színvonalon van a magyar egészségügyi ellátás!

A Budapest–Győr vonalon Budaörs és Biatorbágy között nem közlekedhetnek a vonatok. Egy tehervonat mozdonyáról egy levált alkatrész megrongálta a másik vágányon, a Keleti pályaudvarról Szombathelyre közlekedő Borostyánkő InterCity mozdonyát és kocsijait. Személyi sérülés nem történt. A MÁV-START Budaörs és Biatorbágy között pótlóbuszokkal szállítja majd az utasokat, a buszokat megrendelték. A Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Győr-Szombathely és a Budapest-Győr-Sopron vonalon utazók hosszabb eljutási idővel számoljanak.

Kilakoltatottak ülnek az árokparton Csabdin. Bárkinek bármilyen ötlete, gondolata támad a szállásukkal kapcsolatban, vagy bármi, ami segíthetne, kérjük, írja meg. Továbbítjuk. Ha adományokkal segítené az elesetteket, kérjük, jelezze.

Ma délelőtt történt a már korábban is várható kilakoltatás, ami rendőri jelenlétben zajlott.
A három felnőtt érintett iskolázatlan, különösen nehéz sorsú. A férfi dolgozik, 50 év körüli. Az idősebb nő több betegséggel küzd. Egy fiatalabb nő is tartozik hozzájuk.  
A szokásosos "áldozathibaztatási" toposzok itt aztán kiválóan működnének.
A problémáról a község és Bicske vezetése is értesült. Reméljük, a településen élő országgyűlési képviselő is hírét vette és intézkedik.
A területileg illetékes szociális intézmény bizonyára hivatalból is értesült már a problémáról.
Az önkéntes, pl. egyházi segítő szolgálatoknak és más karitatív szervezetnek eljuttatjuk az információt a pontosabb részletekkel.