Több éve rendszeresen elő fordul, hogy a nyári időszakban fizetési gondokkal küzd az önkormányzat. Az idei évet súlyosbította többek között az is, hogy a testület tavaly december 22-i ülésén döntött arról, hogy az eddigi kommunális adót megszünteti, és helyette bevezeti az alapterület alapján számított építményadót. Ennek első félévi befizetési határideje, az új adóra történő átállás miatt, a szokásos március 15-e helyett, június végére tolódott ki. Ezenkívül a pénzügyi és gazdasági világválság sem hagyta érintetlenül Bicske városát sem. Nem került sor az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanok eladására sem. Ismereteink szerint egyelőre komoly érdeklődés nincs is ezek iránt. A számlák kifizetése is gondot jelentett az elmúlt időszakban, amit sajnos az is igazol, hogy tartozás miatt - igaz csak rövid időre -, sor került a telefonszolgáltatás felfüggesztésére. Ezen okok miatt kényszerült a testület a százmillió forintos hitelfelvételi határozat elfogadására. Köztudott, hogy városnak e mellett is több százezer forintos hitele van.

Jelenleg nincs információnk arról, hogy a hitelt hajlandó-e folyósítani az önkormányzat számlavezető bankja, az OTP. A helyzet sajnos olyannyira súlyos, hogy ha nem sikerül felvenni a hitelt, akkor a városban dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak júliusi fizetését nem tudja utalni a hivatal. Ez nem kevesebb, mint 400 dolgozót érintene.

Az ülésen a likviditási gondok megoldására egyéb döntések is születtek. Döntött a testület arról, hogy keressék meg a jelentősebb cégeket, hogy iparűzési adóelőlegük teljesítését hozzák előrébb. Ilyenre egyébként (például a SPAR esetében) már korábban is volt példa. Ugyancsak döntöttek arról is, hogy megkeresik a Budapest Gate tulajdonosait, hogy a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosításának megtörténte után esedékes, idei évre járó összeget utalja át az önkormányzatnak. A HÉSZ módosítása hónapok óta várat magára. Ennek megtörténte után a Budapest Gate az idei és a jövő évben mindösszesen 175 millió forintot fizet a városnak.

Forrás: bktvweb - D.Gy.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása