Ismét beindult Bicskén a lakás betörés. Ez főként az ünnepek közeledtét jelzi és azt, hogy a térfigyelő rendszer három éves nagyívű szép-ígéret. A családok nem készültek fel arra, Bicskén alig-alig tudják, hogy Karácsony előtt beindulnak a betörök és tolvajok. Készüljünk fel rájuk. Ha nem lesz igazunk, s nem is lesznek az ünnep előtt betörések, mi leszünk a legboldogabbak, hogy tévedtünk. Bár tévednénk.     

Közismert, hogy betörő bőven van Bicskén és Magyarországon. A rendőrségnek a szokásos kampányígéretekkel szemben még most sincs kapacitása, és pénze teljes erővel ez ellen fellépni. Szóval ez nagyon nagy előny a betörőknek, ezért mondják azt a szakértők, hogy a magyar, tehát bicskei polgároknak jobban oda kell figyelni saját és környezetünkben élők értékeire. Fanyar iróniával szólva, ez lesz ám a nagy nemzeti együttműködés...    

A hiedelmek ellenére a betörések átlagban 19-23 óra között történnek, kivételekkel. De többségben ebben az időpontban. Gyalogosan közelítik meg a kerteken keresztül a családi házat, és módszerük általában az ajtó, és ablak befeszítése. Elsősorban pénz, aranyékszer, laptop, digitális fényképezőgép és kamera a célpont. Ezeket a dolgokat az emberek nagyon rejtsék el, ne hagyják szabadon a lakásban, ha elmegyünk otthonról. Ami fontos: előre kiszemelt áldozatokról van szó. Nem találomra törnek be. Itt fontos szerepe van a szomszédokkal való együttműködésnek. Figyeljenek. Ha puffanást, csörömpölést hallanak akkor azonnal hívják a rendőrséget. Ha azt hallják, hogy a kutyák ugatnak vegyék komolyan és menjenek nézzék meg miért ugatnak az ebek. Gyanús, lassan guruló autók rendszámát írják fel. Ha valaki elmegy otthonról szólhat a szomszédnak. Ha hosszabb időre mennek el, akkor a szomszédok mellett igenis jelezze a rendőrségnek. Azt hallottam, hogy ezen a héten főutcai és/vagy Kossuth utcai lakásokba  törtek be. A pontos helyet nem tudjuk, de az biztos, hogy Bicske központjában. Tehát nem zavarja a betöröinket a nagy forgalom. Egyre pofátlanabbak és egyre több mindent meg mernek csinálni. Gyakran nem bicskeiek. Ez a köztudattal ellentétes, de akkor is tény. Ami még fontos. 
SENKI DE SENKI NE VEGYEN tűzifát gyanús utcai árustól. Akármilyen jónak tűnik az üzlet.Az ünnepekig még hátra van egy kis idő, és bizony a bűncselekményekből élőknek nagyon kell a pénz. Rengeteg betörés várható. 
Vigyázzunk egymásra. Forduljunk egymáshoz, a polgárőrökhöz, a rendőrökhöz. Kampányígéretnek megmaradt rendőrség erősítés és térfigyelő hálózat nélkül is vigyázunk házainkra, egymás házaira. Korai még ilyet kívánni, de ki kell mondanunk:
Valóban Szép Karácsonyt Kívánunk Mindannyiunknak!  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez mind nagyon követendő jótanács, de azt ne higgye senki, hogy ha térfigyelő kamerák lennének, azzal minden megoldódna. Lehet, hogy ha a központot bekamerázzák, ott megszűnnének a betörések, de másutt is lakunk épp elegen. Hiába lenne kamera a Prohászka-Táncsics felüljárón (ahogy tervezték), ha a szajréval nem arra távoznak, hanem az ellenkező irányba. A telepen maradna továbbra is a botrányos "közbiztonság".
süti beállítások módosítása