Szili József, az unoka fotókkal és Egerszegi Lászlóné Szili Márta pedig a régi BTC játékvezető, édesapja  életének leírásával segítenek nekünk még gazdagabbá tenni a BTC megemlékezést. Úgy kezdődött, hogy Szili József velem egykorú nyomdásszal beszélgettem, s megkérdeztem tőle: nem rokonod-e véletlenül az a Szili József, aki a BTC játékvezetője volt, azt hiszem, önkéntes rendőr is és a posta melletti házban élt? "Ő az én nagyapám és nagyon büszke vagyok rá" - hangzott ifjú Szili válasza. Tőle kaptam a fotókat. Az életrajzot Józsi bácsi leánya, Egerszegi Lászlóné Szili Márta foglalta össze.   

 

Édesapám, Szili József 1927. szeptember 25-én született Felcsúton.Ott gyerekeskedett, majd az iskola elvégzése után a budapesti Lóden-posztógyárban dolgozott. Itt ismerkedett meg Édesanyánkkal, Győrik Annával, akivel 1951 október 6-án házasságot kötött. Három leánygyermek született -Anna 1952-ben, Márta 1953-ban, majd Erzsébet 1957-ben. 1956-ban behívták, de sógorával megszöktek és hazajöttek a családjukhoz. 1959-ben jobb kereset reményében a tatabányai brikettgyárban helyezkedett el, itt dolgozott nyugdíjazásáig. A sport mindig is érdekelte, igaz, aktívan nem sportolt. Mint önkéntes segítő részt vett az MHSZ-nél. Ugyanígy a BTC-nél is, majd egy tanfolyam elvégzése után partjelző, majd játékvezetőként szerepelt. A kezdeteknél sokat voltak együtt Bacsa Laci bácsival, aki a BTC elnökeként a bicskei focicsapatot pátyolgatta. Ezek mellett, még mint önkéntes rendőr vigyázott a falu rendjére. Szüret előtt járták a szőlőhegyet, bálok idején vigyáztak a rendre, sőt, éjszakai járőr szolgálatot is adtak. Nyugdíjazása után már kevesebb társadalmi szerepet vállalt, de a meccsekre kijárt, még betegen is. 1992.december 23-án legyőzte a halálos kór, meghalt. Innét már csak az égiek focimeccsét irányítja. Hozzáteszem, nem volt párttag, de fontosnak tartotta, hogy a fiatalok sportoljanak, elfoglalják magukat, ne csavarogjanak. Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj, megpróbáltam egy tömör életrajzot adni Apuról,remélem sikerült - írta Egerszegi Lászlóné Szili Márta.

 Ezen a képen játékvezetőként láthatjuk Szili Józsefet. A fotó az ő hagyatékéból származik. Várjuk olvasóink jelzését levélben, hozzászólásban, telefonon a teljes névsor kialakítása érdekében. 

Bal szélen ül Szili József, aztán Katona Feri bácsi látható, a középen ülő férfi Nádasdy Imre, Járási Hivatal sportosztályának vezetője - ahogy egy kedves olvasónk megírta, a kép jobb szélén álló kisfiúét nem tudom még. Segítsetek, ha tudtok.   

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása