Demeter Antal egykori ügyvezető elnöktől kapott tablókon a BTC sakk-szakosztálya, asztalitenisz szakosztályából láthatók régi nagyjaink atlétákkal együtt.  Dörmivel a Nagy Károly Városi Könyvtárban találkoztunk, tablói a könyvtár digitális helytörténeti archívumát és a Bicskei TC májusi, centenáriumi kiállítását is gazdagítják.  

 
Demeter Antal kiemeli a BTC-ben játszó asztaliteniszező Jancsót, aki a Ganz-Mávag NBI-es csapatának edzője volt. Wukovics László asztaliteniszezőt, akinek fia a Fradi I. osztályának focistája, Wukovics László volt. Tárcza Sándort és Gáspár János asztaliteniszezők játszottak az NB3-ban (!) a  Bicskei TC játékosaként. 
 
A Bicskei Spartacus TC néven azért szerepelt csapataink, mert Juhász János a klub érdekében kiaknázta kapcsolatait. Innentől kezdve a Budapesti Spartacus sportszerekkel segítette a bicskei egyesületet, mert BTC asztaliteniszező szakosztálya és a Budapesti Spartacus között együttműködési megállapodás jött létre. 
 
 A száz éves BTC történetének ez az időszaka volt a legsikeresebb. A labdarúgó szakosztályban négy bicskei csapat edzett és mérkőzött. Két serdülő, egy ifi és egy felnőtt gárda vívta meccseit. Mindegyik csapat tréningjeit szakképzett és fizetett edzők végezték. 
 
A BTC sakk szakosztálya nagyon sikeres volt. I. osztályúak lettek (ezen a tablón még nem így szerepelnek): Vásárhelyi János, Schmid Imre, Sárközi János, Pálfi Géza, Farkas István és Demeter Antal. 
Az ifjú Sárközi Zsolt a mesterjelölt fokozatot ért el. S aki nincs a képen – emeli ki Demeter Antal -, Vásárhelyi János, aki pedagógusként később is szívén viselte a sakk-kört, ami a nyolcvanas években a régi kultúrház termeiben működött. 
 
A BTC súlyemelő szakosztálya a Tatabányai Bányász kötött együttműködési megállapodást. Az akkor támogató megállapodások a tömegsporton alapultak. Ma is emlegetik szakemberek, hogy tömegsport nélkül nincs utánpótlás, nincs tehetséggondozás. A Budapesti Spartacus és a Tatabányai Bányász is azért támogatta a bicskei szakosztályt, mert cserébe a tehetségeinket ő vihette volna tovább. 
 
A BTC-nek ebben az időszakban kiváló atlétái is versenyeztek. Serdülő atlétáink országos viadalokon arattak sikereket.  A bicskei iskolások edzője akkoriban Ikker Emil testnevelés tanár és felesége volt, csodát műveltek. Ők később elhagyták Bicskét és Magyarországot, nevükre mindmáig sokan szívesen emlékeznek.
 
A BTC-hez olyan nagy nevek látogattak a kultúrház nagytermébe, mint Jónyer és Klampár, a világbajnokok valamint Sidó Feri bácsi, KILENCSZERES asztalitenisz világbajnok! A kultúrház tele volt. 
 
A BTC súlyemelő csapatához Földi Imre, Baczakó Péter, a Tatabányai Bányász edzője, az akkor még Bicskén, a mai Amfora bolt mögötti lakásban családjával élő Holczreiter Sándor világbajnok volt, aki a klub szakosztályát is vezette.  
 
A futball csapat edzője a tatabányai Kocsis László szakedző volt, addig Bicskén szakedző nem dolgozott. 
 
A BTC Sporttelepén akkor épült ki az új edzőpálya azon a területen, ahol akkor még nem épült ki az Akácfa utca felső szakasza, mert nem volt még akkor Akácfa utcai lakótelep, mert bizony az Akácfa utca a mai Kerecsendi utcába torkollva ért végét.
 
Ebben az időszakban épült meg az azóta is használatunkban lévő "lelátó" a klubház felé vezető út melletti töltésen. 
 
Szóval volt hely, s a területet akkor vették el a BTC-től, amikor utat építettek rajta. Elvették, kompenzációt nem adtak. 
 
A pálya körül akkoriban épült ki a korlátrendszer, ami azóta is megvan. A klubház teljes körű felújítása történt meg. Akkor oldották meg a hangosítást
 
Viszont a BTC körül is óriási társadalmi összefogás működött. Az ÉDÁSZ például társadalmi munkában készítette el a pálya világítását azért, hogy este is lehessen edzéseket tartani. A legnagyobb támogató az akkori Nagyközségi Tanács, az MMG, a bicskei Búzakalász MGTSZ, az ÁFÉSZ és a Volán voltak.
 
Bármennyire is nem divat a mai közbeszédben ezeket az időket így említeni, ezek bizony olyan tények, melyek hozzátartoznak az idén 100 éves Bicskei TC történetéhez.   
 
 
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása