Sorra szedte áldozatait egy közösségimédia-platformon a nyíregyházi nő a gyanú szerint - olvasható a 
Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság hírében.  A Mátrix Projekt keretében a Bicskei Rendőrkapitányság munkatársai nyíregyházi kollégáikkal együttműködve elfogták a csalót.

 

Az egyik legnépszerűbb internetes piactéren csalta lépre gyanútlan áldozatait egy 66 éves nyíregyházi lakos. A nő különféle baba-mama termékeket, játékokat és könyveket kínált eladásra, melyeket a jóhiszemű vevők – a felek előzetes megállapodásának megfelelően – a teljes vételár előre utalásával próbáltak megvásárolni. A vevők a termékeket sosem kapták meg, a hirdető pedig elérhetetlenné vált számukra.

Az első feljelentés 2023 decemberében érkezett a Bicskei Rendőrkapitányságra, majd rövid idő elteltével további sértettek jelentkeztek. A nyomozók széles körű adatgyűjtést végeztek. Nemcsak helyi, de országos szinten is feltérképezték a hasonló módszerrel elkövetett bűncselekményeket, majd összehangolták a felderítést. Ennek eredményeként a bicskei nyomozók a Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársaival 2024. január 17-én hajnalban összehangolt bűnügyi akcióban elfogták a csaló nőt. Otthonában kutatást tartottak, és bizonyítási eszközöket foglaltak le.

A nő ellen – akiről kiderült, hogy 2023. év végén néhány hét leforgása alatt 145 vásárlótól közel kétmillió forintot csalt ki – üzletszerűen elkövetett csalás vétség megalapozott gyanúja miatt folytatják az eljárást a nyomozók.

A gyanúsított kihallgatásán beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy a számlát kifejezetten csalás céljából hozta létre. Úgy gondolta, kicsi a lebukás veszélye, mert pár ezer forintért nem tesznek feljelentést az emberek.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy online hirdetések esetén különösen legyenek körültekintők! Igen kockázatos az internetes piactereken meghirdetett termékekért ismeretleneknek előre utalni, hiszen bárki bármilyen hirdetést feladhat, annak valóságtartalma ellenőrizhetetlen. A fotó sem bizonyítja azt, hogy a hirdető valóban rendelkezik a termékkel, hiszen fényképek bárhonnan letölthetők.

Kérjük, hogy az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban fogadják meg alábbi tanácsainkat:

Legyen feltűnő, ha a szokásosnál jóval kedvezőbb az eladási ár!
Soha ne utaljanak előre vételárat vagy előleget! Legyen gyanús, ha az eladó mégis ragaszkodik ehhez, és elzárkózik a személyes átvételtől!
Érdemes a terméket személyesen megtekinteni kifizetés előtt!
Lehetőség szerint leinformálható eladótól vásároljanak, és ellenőrizzék a hirdető korábbi értékeléseit! Gyanúra adhat okot, ha az eladó újonnan regisztrált és több terméket hirdetett meg.
Amennyiben minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása