Folyik még a tavaly novemberben, Bicskén verekedésbe keveredett hat kubai menekült ügyében az eljárás. A rendőrség továbbra is vizsgálja, hogy ki kezdte a verekedést, ki ütött, ki szúrt - mondta Daragó Réka.

A szóvivő hozzátette: akkor sem kell a kubaiaknak kiutasítástól tartaniuk, ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy bűnösök, mivel már megkapták a menekültstátuszt. Így hasonló jogokkal rendelkeznek, mint a magyar állampolgárok - tette hozzá.

A huszonnyolc kubai menekült többsége már elhagyta a bicskei tábort, sokan közülük Budapesten telepedtek le. Magyar nyelvtanfolyamuk befejeztével várhatóan munkát vállalnak. A bevándorlási hivatal civil szervezetekkel együtt próbál állást találni a menekülteknek, akik már több cégtől kaptak ajánlatot - mondta Daragó Réka.

Annak ellenére, hogy többségük kiköltözött a menekülttáborból a magyar állam továbbra is támogatja őket - tette hozzá.

Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője a távirati irodának elmondta: Magyarország nem tervezi, hogy további kubai menekülteket fogad be. Továbbra is fenntartja azonban a jogot, hogy kapcsolatot ápoljon a kubai ellenzékkel, és felemelje hangját a kubai kormányzat politikája ellen, ha az megsérti a demokratikus jogokat. Még mindig áll az a magyar felajánlás, hogy igény esetén Magyarország kész segíteni a demokratikus átalakulást a szigetországban - mondta a külügyi szóvivő.

Egy, a magyar és az amerikai kormány között létrejött megállapodás értelmében 2007. október 9-én érkezett Magyarországra a 28 kubai menekült. A csoport döntően egyedülálló, felnőtt férfiakból áll, de vannak köztük gyerekek és nők is.

A huszonnyolc kubai október végén kapta meg a menekültstátuszt. Egy héttel az okmány megszerzése után a menekültek közül hatan összeverekedtek három magyar férfival a tábornak helyt adó Bicskén. Az összetűzésben a három magyart meg is késelték, kettő közülük könnyű, egyikőjük súlyos szúrt, vágott sérüléseket szenvedett. A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság csoportos garázdasággal gyanúsítja a kilenc férfit.

A kubai menekültek az USA guantanamói támaszpontjáról érkeztek Budapestre. Az amerikai támaszponton három évet töltöttek el, miután nem sikerült Kubából az Egyesült Államokba szökniük. A menekültek befogadásáért Kuba hevesen bírálta Magyarországot, egyebek mellett az "Egyesült Államok lakájának" nevezve az országot.

Forrás: Hírextra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása