A Bicskei Tanuszodáról

2009.07.17. 00:50

Úgy kezdődött, hogy megkérdeztem Nagy Gyuri uszoda igazgatót, hogy lesz-e iskolásoknak úszásoktatás. Mire ő a válasz után (ezt nem az augusztus 20-án megnyíló uszoda szervezi egyedül, hanem Bárányos József iskolaigazgató, a részleteket ő jobban tudja) azt mondta, hogy a bicskei tanuszoda próbaüzeme elkezdődött, ez azt jelenti, hogy a meghívottak bemehetnek és ettől a perctől én is meghívott vagyok. (Augusztus 14-től 20-ig a tanuszoda szünetel.)

A másik végén mélyebb

A Kerex Kft. a próbaüzem idején szívesen látja a meghívott vendégeket, akik érkezésük előtt egyeztessenek Nagy György uszodavezetővel (30 216 08 51). Höj! Magamra kaptam a rövidgatyát, papucsot, törölköző a táskába és úszósapka nélkül (öreg hiba, te Tóni, nulla úszáskultúra, de úszás után megbudmilozod a fejed, ugye?), bringával húztam a Szél utcán a Nagy Károlyig, ahol legurultam a Kápiba. Hű de kár, hogy Matt nincs itthon, de nem baj, mert jó dolga van, Bakházán nyaral.

 
További fotók a galériában...


A homlokzaton kötelező tábla, miszerint az Önkormányzati Minisztérium támogatja a Tanuszoda megépülését, még bringatároló állvány is van. Odabenn Dudás László Csaba úszómester végigmutatta a földszintet. (Rajta kívül még Szabó Ferenc és Müller Károly úszómester fogják felügyelni a látogatókat.) A bejáratnál pénztár, forgalomszámláló kar, Kossuth út felőli és azzal párhuzamosan folyosó, öltözők, szekrények, zuhanyzók, ahonnan a 25x11 méteres nagy úszómedence partjára rövid gatyával a vízbe a lépcsőn… Elsőre be akartam ugrani egy laza hasast, de Csaba szólt, hogy 120 centi mély, menjek a másik oldalra, ha ugrani akarok, mert a másik végén 180 centire mélyül. Mentem is, jött a hasas, amit régesrégen a halastóba kockáztattunk meg néha (míg a Fater meg nem tudta, pedig 52 nyarától ő is odajárt).

Ehhez hasonló Bicskei tempók egy-két nyár erejére lelkesedésünk ismert okból lecsökkenve a bicskei strandon voltak a 70-es évek és 80-as évek fordulóján, vagy a Kastélyparki medencében, amely már 10 éve elkészült, szülők, növendékek és tanárok összefogásából, társadalmi munkában. ("Kastélypark, ősgesztenyék, legelésző lovak a tisztásokon. A park mélyén úszómedence, kék vize tizennyolc fokos. Hajnal van, egyedül lehetek. Úszom a kis hosszokat, előttem egy ló feje. Látomás? Ennyire berúgtam volna tegnap? Nem is ittam én. Nyújtja be a nyakát a víz fölé, prüszköl a ló. Ez valódi. Nem iszik a vegyszerrel tisztított vízből, de megvár. Ballal korlátba kapaszkodom, jobbal simogatom homlokán a fehér csillagot. Haverkodunk, s már didergek. Kimászom a medenceszélre, hátára hajítom a törülközőt. Enged felülni. Meleg nyakát ölelem, és jó messzire visz. Mezítláb jövök vissza, szúrós gesztenyéken. Senki és semmi nem hiányzik.")

Ez a fedett és igazán nagy, szél- és esővédett  hely. Más itt a Káposztáskert közepén. Ahol a nagy medence mögött egy 12 méter hosszú 6,5 méter széles kis gyerekmedence van, lejtős alja miatt mélysége 70 és 120 cm közötti, éppen Csilla és Albert lányai vagánykodnak szülői felügyelettel, Réka 5 éves, Luca 3 éves, Nóra 2 éves. A 7 hónapos Boldizsár egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott eljönni, de hamarosan pótolni tervezi ezt a délutánt, kedves Olvasó.

Wellness sziget a város legmélyebb pontján

Velük aztán az ún. wellness szigeten találkozom, ahol pezsgőfürdő (a legnagyobb menők dzsakudzinak ejtik), infra szauna és finn szauna található zuhanyzóval és merülő medencével. Milyen érdekes, hogy annyi év után a jó ismerősökkel, netán barátokkal az emberfia nemcsak a boltok pénztárainál sorban állva, vagy a polcok előtt a nagykocsit tolva találkozik, vagy éppen templomban, kocsmában, resztoránban, rendelőben, hivatalban, munkahelyen, utcán, hanem akár itt is összefuthat. Elég egy laza pacsi, egy helló, ami szerint mindketten tudjuk, hogy jó helyen vagyunk a város legmélyebb pontján. Más már itt a Kápiban, amit szemétlerakónak használtak pár éve. Ahol bőven van még mit összeszedni - mondja Gyuri.

Ünneprontó látvány lenne azon az ünnepségen, amelyre egy határozati javaslat szerint elképesztő túlzással 1,5 milliót javasolt fordítani egy képviselő. Ünnep ez annyi zseton nélkül is. Szedjék össze a pénzből a szemetet, glatterolják el a földet a Kápiban, "szabályozzák" a Jakab közi Jakab-ház udvarában lévő forrás által táplált erecske folyását, csinálják meg a Nagy Károly utcát és építsenek aszfaltjárdát az uszodáig az "Új iskolával" egy vonalban, hogy a diákoknak és más gyalogosnak, bringásnak ne kelljen körbejárnia. Hogy miből? A pénzügyi szakértő biztos tudja, azért fizetik.

Nem lettünk testvérvárosok

Gyönge kis melltempóim közben az jár a fejemben, hogy én nyáron gyerekkorban akkor "úsztam" csak, ha Zánkára mentünk tíz napra, táborvezető Csörgöl Lali bácsi, vagy szüleimmel szombaton Komáromba, később haverokkal a tatai Fényesre, ritkábban Tébányára. Bejött ma úszás közben a zánkai gofri íze azon a strandon. Itt is azt akartam volna enni. Asszociációs bázis vagy mi. De legalább egy 12 forintos Leo Jégkrémet lenyeltem volna. Amit Bodajkon, a Galya-patak hídja mellett álló büfében is lehetett kapni.

A másik sávban Bárányos Jóska úszik. Ej minő véletlen. Legelőször megemlékezünk arról, hogy mennyire régóta emlegettük az uszodát, hogy milyen jó lenne. Többen arra fogadtak a fejüket ingatva: "Itt az sose lesz. Csak ígérgetik." Egy időben szívesen kutattam olyan hazai városok iránt, ahol se strand, se uszoda, hogy legyünk esetleg testvérvárosok. Na mindegy. Ennek hiányára azért nem illene ráfogni úszni alig tudásomat. Aki igazán meg akar tanulni valamit, az megtanulja. És persze, ettől még nem leszünk fürdőváros, megjelennek itt is a Bicskén sajnos szokásos jelenségek is előbb-utóbb, lehet hogy az első időkben zsúfoltság lesz, de az első látás öröme azért nagy volt bennem, mert a gyerekeknek is nagy öröm lesz, akik itt tanulnak meg úszni. Nem kell érte utazni. Többek között valószínűleg Sárköziné Mónika, Bárdos Barbara és Agyagási Ákos pedagógusok fogják az úszásoktatást végezni. Beszélgetünk a szélen, úszunk egy hosszt, ott is, aztán újabb hossz.

Gyuri körbevezet, odafenn galéria, ahonnan le lehet nézni a nagy medencére. Aztán mutatja a még fel nem szerelt, de már klimatizált kondi termet, a bojlertermet, a pincében álló brutális szűrőtermet: a tartályokban homok szűri a vizet. Egy másik teremben a légcserét intéző berendezés van és egy webmesteri hely, ahol követhető a vízminőséggel és minden mással kapcsolatban az összes mérő kijelzése. Újabb pezsgőfürdő, kis szauna, még egy utolsó laza hossz, közben jött egy halk és igen kulturált kurvaéletbe, mert ezt az egészet itt és így, pont és éppen Szántó János nem láthatja. A gép forog. Az alkotó pihen.

Bicskei úszósapkát!

Zuhany, vizes rövidgatya kicsavarása a zuhany után, mert egy gatyám van, hej, majd megszárad a bringán menetszélben, vizes törölköző a bringa kormányára tekerve és ráébredek, hogy nekem kell úszásórákat venni, nem a fiamnak és lehet, hogy éppen tőle, mert őt már oviból Zsámbékra és Tébányára vitték úszkálni. Legjobb korban. Kifelé megyek Gyurival, bejön öt vagány kb. 7. osztályos fiú, nagy kék szemek, göndör haj, igazi vagányság és mennek befelé.

Veszek is egy úszósapkát a faluba'. Bicskén veszek úszósapkát bicskei usziba, jó napot kívánok... Már csak egy sportcsarnok hiányzik. Hogy télen ne Felcsútra járjanak focizni, ne Szárra kézizni. Jó lesz nekünk itt. A Kápiban.

* * *

Reklámtáblák kihelyezéséről az uszodavezetővel egyeztethetnek a Bicske régen várt beruházásban hirdetni szándékozók, akik hirdetésükkel ki akarják fejezni azt is cégük nevében, (akár arculati pr motívumként), hogy örvendenek a Bicskei Tanuszoda létrejöttének és hirdetésükkel támogatják sikeres működését, további céljait. 

Használati utasítás

Amit a testület július 2-án tartott nyílt ülésén készült jegyzőkönyvből merítek (tehát még változhat) és szerintem az üzemórákban dolgozók tapasztalatai és javaslatai változtathatnak is rajta.

A Bicskei Tanuszoda nyitvatartási rendje szorgalmi, vagyis az iskolai tanév időszakában:
1. hétfőtől péntekig 08 óra és 16 óra között zártkörű iskolai úszásoktatás
2. hétfőtől péntekig 06 órától 08 óráig és 16 órától 21 óráig uszoda + wellness sziget igénybevétel, lásd: árjegyzék
3. szombaton és vasárnap 09 óra 15 perctől 19 óráig nyilvános uszoda és wellness igénybevétel

Nyitva tartás iskolaszünetben:
1. hétfőtől péntekig 06 óra és 21 óra között nyilvános uszoda és wellness igénybevétel
2. szombat-vasárnap 09 óra 15 perctől nyilvános uszoda és wellness igénybevétel

Jegyet váltani minden nap és minden időszakban a nyitva tartás utolsó órájáig lehet! A wellness szolgáltatás (kondi, pezsgőfürdő, szauna) külön fizetendő!

Az uszoda ünnepnapokon - vasárnap kivételével -, valamint július 1-15-ig karbantartási munkálatok miatt zárva tart.
Az augusztus 20-ra tervezett nyitást követő 3. hónapban felülvizsgálják a kihasználtságot, valószínűleg ehhez kell a forgalomszámláló kar. (A gyógyúszás megvalósításáról Bicske eü.-i vezetőivel tárgyalnak majd.)

A Házirend egyes részletei

Mindenki csak saját felelősségére veheti igénybe az uszodát. Úszósapka és fürdőruha viselése kötelező. Fertőző vagy bőrbetegségben szenvedők az uszodát nem vehetik igénybe. Ittas személy nem tartózkodhat az uszodában. 14 év alatti gyermekek csak felnőttek felügyeletével használhatják az uszodát. Aki kárt tesz, attól követelik a megtérítést. Az uszodát zárás előtt 15 perccel el kell hagyni, a zárás időpontját az üzemvezető megváltoztathatja. Az értékeiért  mindenki maga felel. Szeszes ital fogyasztása, étkezés és dohányzás tilos. Az együttélés szabályait, közerkölcsöt sértő viselkedés tilos. Előzuhany kötelező. Utcai cipőben a medencetérbe belépni tilos. Szaladgálás a parton, hangoskodás, vízbe ugrálás mindenhonnan és keresztbeúszás tilos. A házirend be nem tartása kitiltást von maga után!

Napi belépjegyek ára (Ft/fő/alkalom)

1. 70 év felett a belépés ingyenes. 
2. Hétköznap 16-21 óra között a felnőttjegy 1000, a diák és nyugdíjas jegy 500 Ft. 3 év feletti és még nem diák jegye 300, látogató jegy 200, wellness-jegy a medencék használatától külön értendően 1000 Ft.
3. Hétköznap 06-08 óra között érvényes úszójegy felnőttnek 700 Ft, diáknak és nyugdíjasnak 300, még nem diák, de 3 év feletti gyermeknek 200, a wellness-sziget 8 óra után vehető igénybe.
4. Hétvégén 9 óra 15-től 19 óráig tart nyitva, a felnőttjegy 1200, diák és nyugdíjas 600, 3 év feletti, de még nem iskolás gyermek 400, látogatójegy 200, wellness 1000 ft.

Bérletek fajtái és árai

10 alkalomra szóló felnőtt bérlet 7500 Ft
Havi felnőtt bérlet 15000 Ft
Éves bérlet felnőttnek 100000 Ft
10 alkalmas diák/nyugdíjas bérlet 3500 Ft
Havi diák, nyugdíjas 7000 Ft
Éves diák, nyugdíjas 50000 Ft
10 alkalmas 3 év feletti kisgyermek 2500 Ft
Havi bérlet 3 év feletti kisgyermeknek 5000 Ft
Éves bérlet 3 év feletti kisgyermeknek 30000 Ft
 
Bicskén dolgozó közalkalmazottak és köztisztviselők számára a 10 alkalomra szóló felnőtt bérlet árából 25 százalék kedvezményt biztosít, amit hétköznap 6 órától 7.30 óráig, 19 órától zárásig, hétvégén korlátozás nélkül lehet igénybe venni.

A családi jegy vásárlására jogosult a minimum két gyermeket kísérő maximum két felnőtt családtag (klasszikusan, de nem kötelező módon: anya és apa). A gyermekjegy megvásárlása után a kísérő felnőtt családtagok számára a felnőtt belépő feléért juthatnak jegyhez.

I.A. - Fotó: Izing Máté

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása