A válaszadók több mint 80 százaléka sorolta a korrupciót Magyarország megoldatlan problémái közé. A megkérdezettek 62 százaléka szerint Magyarországon egyértelmûen jellemzõ, 21 százaléka szerint inkább jellemzõ gond a korrupció. Ennek megítélésében egyébként sem településtípusonként, sem iskolai végzettség szerint, sem korcsoportonként nem volt jelentõs törésvonal, ráadásul a pártok választói csoportjai között sincs komoly eltérés.

Megoszlanak a vélemények a korrupció elkerülhetõségét illetõen - az emberek 16 százaléka szerint elkerülhetetlen az ügyek sikeres intézéséhez. A városban élõk ezt kevéssé érzik szükségesnek (13 százalék), a falvakban viszont minden negyedik ember.. A legfeljebb nyolc általánost végzõk csaknem negyede szerint elengedhetetlen a megvesztegethetõség, a felsõfokú végzettségûeknek viszont mindössze 9 százaléka gondolja így.

Százas skálán mérve az emberek az állami (82 pont) és a gazdasági (80 pont) korrupciót tartják gyakorinak, ezt az önkormányzati (68 pont), az igazságszolgáltatási (63 pont), a hétköznapi (62 pont) és a civil szervezetek (56 pont) megvesztegethetõsége követi.

A megoldást a megkérdezettek fele az egyértelmû büntetõjogi szankcionálásban látja. 36 százalék szélesebb társadalmi nyilvánosságot szeretne, 22 százalék korrupcióellenes kormányzati intézményeket említett, 6 százalék pedig megemelné a vezetõk fizetését. A büntetõjogi szabályozás szigorítását egyébként a városban élõk, a szakmunkás végzettségûek, illetve a 35-44 év közöttiek említették leggyakrabban - derül ki a Századvég felmérésébõl.

Forrás: Magyar Online

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása