Lakástüzek

Az elmúlt héten két egymást követő napon lakástüzekhez vonultak a bicskei tűzoltók. 18-án Mányon, 19-én Bicskén csaptak fel a lángok a lakóingatlanokban. Mányon egy családi ház tetőszerkezete égett, a tűzoltók 1 db PB palackot hoztak ki. Ennél az esetnél személyi sérülés nem történt, tűzvizsgálati eljárás nem indult.

A bicskei tűzeset a Szent István telepen történt, az esti órákban. Egy vak házaspár otthonában ismeretlen okokból gyulladt ki egy ágybetét és más berendezési tárgyak, melyeket a tűzoltók a lakásból kivittek és az udvaron eloltottak. A házaspár két gyermeket nevel, nekik nem esett bajuk, de az egyik szülő a kezén megégett. A sérült személyt a mentők a helyszínen ellátták. A tűz keletkezési okát a tűzoltóság nem vizsgálja.

A lakástüzek megelőzése

Fentiekből látszik, hogy a fűtési szezon beindulásával egyre sűrűbben fordulnak elő a lakástüzek. A tűz valós és komoly veszélyt jelent emberi életre és anyagi javakra, de a szabályok betartásával és egy kis odafigyeléssel a kialakulásuk elkerülhető.

Ennek érdekében ismételten felhívjuk figyelmüket a veszélyekre, illetve tanácsokat adunk a megelőzéshez, és ha már megtörtént a baj, akkor a helyes cselekvésre.

A tapasztalatok szerint a legtöbb lakástüzet az elöregedett, elhanyagolt elektromos vezetékek okozzák. Sokszor a régi hálózatra új, nagy teljesítményű fogyasztó kerül, a hálózat pedig nem bírja el a megnövekedett terhelést. A biztonságos használathoz tudnunk kell a villanyóra kapacitását és azt, hogy hány amperre lesz szükségünk ahhoz, hogy egyszerre működtethessük ezeket a berendezéseket.

A lakástüzek egy része a konyhában keletkezik, ott felejtett, vagy más okból felügyelet nélkül hagyott olaj, zsír, stb. begyulladásától. Fontos, hogy a tűzhely közelében ne legyen éghető anyag (pl. függöny), ami meggyulladva elősegíti a tűz továbbterjedését. A sütőt se hagyjuk égve, vasalót ne felejtsünk a ruhán, illetve a hősugárzó környékéről távolítsunk el minden éghető anyagot. Ezeket a készülékeket letakarni minden esetben tilos.

Hamarosan megkezdődik az advent, a karácsonyi felkészülés időszaka. Figyeljünk az ún. adventi koszorúkra és karácsonyi gyertyákra; soha ne maradjanak égve felügyelet nélkül! A gyertyákat eldőlés ellen biztosítsuk, illetve figyeljünk rá, hogy alatta, de még a közelében se legyen éghető anyag.

Teendők tűz esetén

Ha mégis megtörténik a baj, és tűz üt ki, akkor elsődlegesen a tűzoltókat hívjuk! A tűzoltóság hívószáma 105, a bicskei ügyelet városi száma 06-22-565-306. Nagyon fontos, hogy ne essünk pánikba. A tűz jelzésekor adjuk meg a tűzeset pontos helyét, mindenképpen jelezzük az életveszélyt, próbáljuk meghatározni a tűz kiterjedését, és hogy mit veszélyeztet. A jelzéskor meg kell adni a nevünket és a jelzésre használt telefon hívószámát. Ez nagyon fontos lehet, mert a tűzoltóság további szükséges információk miatt visszahívhat.

Ha magunk kezdjük meg az oltást, akkor legelőször a bent lévő személyeket mentsük ki, illetve vegyük magunkhoz a legfontosabb iratainkat. Amennyiben az épületben gázpalack, vagy egyéb tűz-és robbanásveszélyes anyag található, akkor ennek kimentésére is intézkedjünk. Ha erre már nincs lehetőség, mindenképpen közöljük a tűzoltás vezetőjével a veszélyforrások helyét. A beavatkozók biztonsága érdekében fontos még, hogy az épület ne legyen áram alatt, illetve a gázvezeték el legyen zárva.

Kisebb méretű, szilárd éghető anyagok égésekor vízzel oltsunk, vagy takarjuk le a tüzet vastag és alacsony műszáltartalmú anyaggal. Ha étolaj, vagy zsír ég, semmilyen esetben ne öntsünk rá vizet, inkább takarjuk le egy nem éghető anyagból készült fedővel. Elektromos berendezések tüzénél is tilos a víz használata, vagy csak áramtalanítást/hálózatról való leválasztást követően használható.

Ha füsttel telített helységből kell kimenekülni, akkor maradjunk a padló közelében, ahol a gázcserének köszönhetően még találunk alacsonyabb hőmérsékletű, friss levegőt. A kilincset és fémtárgyakat puszta kézzel ne fogjuk meg, lehetőség szerint a szánkat vizes ronggyal takarjuk el. Ha kijutottunk az épületből, az ajtót csukjuk be, de kulccsal ne zárjuk le.

Tüzelő-fűtőberendezések használatának szabályai

A lakosság egy része a gázfűtés helyett visszaállt a hagyományos fűtésre. Az üzembe állított, sok esetben nem megfelelően karbantartott, bizonytalan állapotú berendezések és kémények szakszerűtlen használata tűzveszély forrását képezhetik.

Az ilyen jellegű tüzek megelőzésével kapcsolatban felhívjuk a lakosság figyelmét a következőkre:

1. Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő-és fűtőberendezést szabad használni!
2. Olyan kéményt ne használjanak, melynek falában éghető anyagú épületszerkezet van beépítve, és amelynek tisztítását a kéményseprők nem végezték el.
3. A kémény használaton kívüli nyílásait nem éghető anyaggal le kell zárni, hogy ott szikra ki ne pattanhasson.
4. A füstcsövet másfél méterenként fémbilinccsel a falhoz kell rögzíteni és a kéménnyílásba hézagmentesen, szorosan csatlakoztatni!
5. A gázzal és éghető folyadékkal üzemeltetett tüzelő-és fűtőberendezés, készülék működtetése alatt megfelelő felügyeletről kell gondoskodni.
6. Hétvégi házakban, üdülőkben az üzemelő tüzelő-fűtőberendezést ne hagyják felügyelet nélkül. (Különösen ügyeljenek az elterjedt, ún. Siesta típusú PB-palackos fűtőberendezés felügyeletére, mert számtalan esetben okozott tüzet!)
7. A szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, pellet, szalma stb.) üzemelő tüzelő- és fűtőberendezést csak szilárd tüzelő, (pl. papír, aprófa, stb.) vagy engedélyezett begyújtó anyaggal szabad begyújtani és üzemeltetni. Éghető folyadékkal (benzin, gázolaj, hígító) ne kíséreljék meg a begyújtást!
8. A tüzelő- és a fűtőberendezés, a füstcső, valamint a környezetében levő éghető anyag között olyan távolságot kell megtartani (javasolt minimum 60 cm), vagy olyan hőszigetelést kell alkalmazni, hogy legfeljebb 60°C legyen az éghető anyag felületén mért legmagasabb hőmérséklet a berendezés legnagyobb hőterheléssel járó üzemeltetése mellett. (Üzemelő elektromos hősugárzót letakarni minden esetben TILOS!)
9. A gyártó, vagy forgalmazó a fogyasztók részére köteles meghatározni a tüzelő-, a fűtő- és a hozzá csatlakozó hőhasznosító berendezés használatára és karbantartására vonatkozó tűzvédelmi követelményeket, valamint a berendezéstől megtartandó távolságokat. Az üzemeltető, vagy a berendezés kezelésével megbízott köteles a használati, kezelési utasításban foglaltakat megtartani, a berendezést annak megfelelően üzemeltetni.
10. A fokozottan tűz- és robbanásveszélyes (pl. PB-palack, különböző spray-k) illetve tűz-és robbanásveszélyes anyagot (benzin, lakk, hígító, stb.) valamint az éghető folyadékot (gázolaj, festékek, stb.) a központi fűtőberendezés vezetékétől és fűtőtestétől (radiátortól) 1 méter távolságon belül nem szabad elhelyezni.
11. Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelésű kályha ajtaja elé olyan nem éghető anyagú parázsfelfogót kell elhelyezni, amely biztosítja, hogy a kihulló, vagy kipattanó parázs, vagy szikra ne juthasson az éghető padozatra.
12. Ha tűzveszélyes helyiségben a tüzelőberendezés 5 méteres körzetében a tevékenység során éghető hulladék keletkezik (faforgács, papírhulladék, stb) vagy ott előfordulhat, a szilárd tüzelőanyaggal üzemelő tüzelőberendezés alá, annak függőleges vetületét legalább 30 cm-rel meghaladó, vízzel telt tálcát kell elhelyezni.
13.  Salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, erre a célra szolgáló nem éghető anyagú edénybe (ajánlott pl. egy fémvödör) a kijelölt salaktárolóba, illetőleg a kijelölt egyéb helyre szabad kiönteni. Soha ne öntsék a többi háztartási hulladék közé!
14.  Az alkalmazott gázfogyasztók (konvektor, kazán, bojler, stb.) műszaki állapotát és tömítettségét a gépkönyvben megjelölt időközönként, de legalább ötévente szakemberrel ellenőriztessék!

A tűzvédelem közös ügyünk, Ön is tegyen érdekében!

Győrik Szabolcs tű. fhdgy.
Bicske Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása