Karácsonyi koncert 120 méterrel a föld alatt

 
A Kiss Kata Zenekar 2009-ben adta ki első lemezét Dalocska címmel. A „ Felvidéktől- Szabadkáig” című koncertműsorukkal végigturnézták szinte az egész Magyarországot, határainkon innen és túl. Jártak Felvidéken, és rendszeresen visszajárnak Erdélybe is.
 
Stílusukat tekintve egyfajta kortárs népzenét játszanak, melyben az autentikus ritmus- és dallam világ nagyszerűen ölelkezik a mai modern zenei stílusokkal.
 
Egyedülállóságuk abban rejlik, hogy nemcsak szájról-szájra terjedő népdalokat dolgoznak fel, hanem olyan saját szerzeményeik is születnek, amelyeket akár nevezhetőek a mai kor népzenéjének.
 
Művészetük mondanivalójában arra törekszenek, hogy múlt és jelen zenéjükben és dallamvilágukban meghatározó legyen.
 
A 2012-es év elején jelenik meg legújabb lemezük „ Házi áldás” címmel.
 
A Kiss Kata Zenekar december 17-én ismét Erdélybe utazik, hogy 3200 gyermeknek jótékonysági karácsonyi koncertet adjon. 
 
A koncerten Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gondozásában levő gyerekek vesznek részt, akik Erdély és Partium 62 településéről minden évben karácsony előtt összegyűlnek Parajdon a mára már hagyománnyá vált karácsonyi ünnepségen.
 
 És miért pont Parajd?
 
A helyszín már maga is varázslatos, hiszen hol is lehetne máshol a koncert, mint a parajdi sóbánya hangverseny termében, 120 méterrel a föld alatt. Itt van ugyanis akkora terem, ahol elférhet ennyi gyerek egyszerre.
 
A gyerekek persze ajándékokat is kapnak, a világ minden tájáról érkeznek hozzájuk cipős dobozokba csomagolt játékok, könyvek, ruhák, cipők. Idén is több ezer csillogó szempár várja ezt a boldog napot, hogy karácsonyi ajándékot kaphasson.
 
A Kiss Kata Zenekar másodszorra utazik a gyermekeknek karácsonyi koncertet tartani, amire már most nagyon készülnek. A zenekar nem csak dalokkal örvendezteti meg a gyerekeket, hanem ők is készülnek saját készítésű ajándékokkal. Kata a tavalyi ünnepségről így ír a beszámolójában:
 
 „Elkezdődött a koncert. Ajkainkról felszállt az ének, mely összetalálkozott a gyerekek hangjával. Csilingeltek a hatalmas visszhangos teremben a vékonyka gyermekhangok, faltól falig szökdöstek és beugrottak az emberek szívébe. Fény volt körülöttünk minden, s a gyermekek angyalian fehéren tündököltek. Egyszerre úgy éreztem, hogy melegség szalad át a szívemen, valami olyasmi, amit még soha-soha nem éreztem eddig. A nézőtérről több ezer gyermek integetett. Örömük olyan tiszta és őszinte volt, hogy úgy éreztem, mintha ezernyi égi angyal mosolyogna vissza ránk és énekelné velünk együtt a dalainkat. Érezni lehetett a Jó Isten jelenlétét a bányában, ott volt minden hangban, minden gyermekszívben, minden könnycseppben és minden ajándékban. És mintha egyszerre dobbant volna az összes gyermeki szív is. Megható volt ez a felismerés és szívbemarkoló.
 
A koncert végére mindannyian a könnyeinket nyeltük a torkunkban, és amikor a meghajlásnál megfogtuk egymás kezét, mindannyiunk keze nyirkos volt és forró.
 
Miután Ági néni a parajdi gyermekotthon vezetője engedélyt adott az ajándékcsomagok bontására szinte egyszerre indult meg a bánya, több ezernyi gyermek sietett egy irányba, hogy átvehesse karácsonyi ajándékát.”

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása