Komlós Lajos úr, a Bicskei TC egykori kapusa mondta el nekem, hogy apósa, Marton László (1912-1963), a BTC egykori hátvédjének örökül hagyott albumában értékes BTC-fotók találhatók.

Mivel jómagam igen nagy felelősségnek tartom családi kincsek kölcsönvételét akár egy digitalizálás röpke idejére, egy estére is, Komlós úrnak ezért azt javasoltam, hogy a könyvtárban találkozzunk. Itt beszélgetni is tudtunk a képek fölött, a könyvtáros kisasszonyok pedig voltak szívesek szkennelni ezt a négy fényképet. Így mától a Nagy Károly Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteményének digitális archívumát is gazdagítják e helytörténeti kincsek, másrészt magam is megkaptam itteni közlésre e-mailben valamint a Bicskei TC is hasznát veszi a Petőfi Művelődési Központ a BTC centenáriumi kiállításán - májusban. Azért is lejegyzem ezt a könyvtári megoldást, hogy tovább biztassam olvasóinkat: BTC-s fotóikat egy napra sem kell kiadniuk kezeikből, mert a könyvtár segít nekünk.  

Az első két fotó az 1910-es, húszas években készülhetett. A kép néhai tulajdonosa, Marton László (született 1912). Már csak ezért is, és a kép korabeli külcsínje, jellegzetességei alapján a húszas, harmincas évekre tehető keletkezésük.

Az első képen négy sorban, négy csapat látható. Mind a négy csapatban Bicskei Fiúk rúgták a bőrt - mondja Komlós Lajos. A csapatnévsorról annyit tudunk, hogy a hátsó sortól a harmadikban jobbról a negyedik Marton László hátvéd, a fotó tulajdonosa. Ceruzaheggyel meg is van jelölve. Somorjai Endre a hátulról a második sorban jobbról az ötödik. Az álló sorban jobbról a hatodik: Jakab Elemér.

A kép képeslap nyomtatású hátulján Marton László aláírása látható valamint a címzés: "Molnár János Bicske Vásár-tér 4." (Vásár tér a mai Kossuth tér lehetett). A fotó egészen biztos, hogy a mai Bem utca végén található egykori BTC pályán készült, mert balra a jó öreg Galgonyásunk első és második dűlőjének présházait vélem felfedezni.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alábbi atmoszférát árasztó képkincs, amely alapján akár egy régi Bicskéről készülő filmhez is meríthetne alkotója, a régi Hatház utca, a mai Szent László utca és Bem utca határolta pályán vagy a kastély parkjában készülhetett. Várjuk Olvasóink szíves információt a képen álló csapat tagjairól és egyéb körülményekről:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alábbi kb. 1975-ből származó képen állós sorban: Csömöre Csaba, Gyalog János, Tolnai István, Lakatos István, Hajas Ferenc, Prockl Jenő Guggol: Izing Ferenc, Leitgib János, Komlós Lajos, Horváth Gyula, Leitgib László.

Komlós Lajos kapus már ifjúkorában focizott Bicskén, de saját maga BTC-s időszámítását a felnőtt csapathoz való tartozásától számolja. A diplomája megszerzése (1972) és elsőszülött gyermeke megszületése (1977) közötti öt esztendőt volt az ő BTC-s aranykora. Lajosnak köszönjük a fotókat és a találkozást! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alábbi tabló Rajnai Gábor elnöksége és Demeter Antal "Dörmi" ügyvezető elnöksége idejéből. A szakosztály vezetője a mindmáig meccsekre járó Ágoston László. Mivel a korabeli szövetkezeti mozgalom által támogatott sportegyesületek egész Magyarországon viselték a "Spartacus" nevet, s mivel a pénzszűke akkor is jellemezte az életet, a Bicskei TC a támogatásért cserébe felvette egy időre ezt a nevet is. Lehetnek olyan olvasók, akiknek a kép nézegetéshez ez hasznos, még nem ismert információ: az egér görgőjét nagyításhoz is lehet használni, ha a előre-hátra görgetés közben egyidejűleg lenyomjuk a Control gombot a billentyűzeten. 

      

 

 

 

                

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása